2025-03-11
Tartsd magad könnyedén a böjthöz a fűszeres-chimichurris karfiolsteakkel!
Március 5-ével elstartolt a nagyböjti időszak, ami azok számára, akik tartják magukat a hagyományhoz, egészen április 17-ig fog tartani. Ilyenkor a péntekenként tilos a hús fogyasztása, ami remek alkalmat ad arra, hogy kísérletezzünk a vegetáriánus fogásokkal. A karfiolsteak ráadásul gazdag fűszerezésének köszönhetően remek alternatívaként szolgál – mutatunk is egy szuper receptet!
A nagyböjt a keresztény közösségekben a húsvét előtti 40 napos felkészülési, bűnbánati időszak, ami a étkezésre is kiterjed. A hagyomány szerint ilyenkor a 18 és 60 év közötti hívek a nap folyamán maximum háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, az egyház továbbá ebben az időszakban arra kéri követőit, hogy péntekenként ne fogyasszanak húst. Szerencsére mára rengeteg izgalmas vegetáriánus recept közül lehet válogatni, ilyen például a fűszeres karfiolsteak.

A karfiolhoz:
- 2 fej karfiol
- 3 ek olaj
- 1 ek fokhagymapor
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk paprika
- só, bors (ízlés szerint)
A chimichurrihez:
- 3-4 szál petrezselyem
- ½ ek szárított oregánó
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- 1 tk chilipehely (vagy ízlés szerint)
- ¼ csésze olívaolaj
- 3 ek vörösborecet (helyettesíthető citromlével)
A hummuszos körethez:
- 3 kisebb kápia paprika
- 250 g csicseriborsó (konzerv)
- 60 ml citromlé
- 60 g tahini
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek extraszűz olívaolaj
- 1 mk őrölt kömény
- 1 mk füstölt fűszerpaprika
- 1 csipet cayenne bors
- só (ízlés szerint)

A karfiolsteaket:
- Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra és tegyünk félre egy sütőtálcát. Eközben mossuk meg a karfiolokat, majd ügyelve arra, hogy ne törjük szét, vágjunk belőle kb. 2-3 ujjnyi vastag szeleteket. 2 karfiolból legalább 4 steaknek kell készüljön.
- Ezután fűszerezzük meg a karfiolt: egy kisebb tálban keverjük össze a fokhagymaport, a köményt, a paprikát és a sót, majd ha megfelelően összeállt, tegyük a szeleteket a sütőpapírral kibélelt sütőtálcára és oszlassuk el a keveréket a steakeken.
- Olajozzunk ki egy serpenyőt, majd közepes lángon pirítsuk meg mindkét oldalát a karfioloknak (egyenként kb. 3 perc). Ezután tegyük vissza a szeleteket a sütőtálcára, majd a középső rácson süssük körülbelül 15-20 percig, amíg a középső gyökérrész is megpuhul, a karfiol pedig aranybarna lesz.

A hummuszt:
- A hummuszhoz szükséges kápiát vágjuk nagyobb szeletekre, majd egyből be is rakhatjuk ezeket a karfiol mellé. Ha már nem férnek el, akkor egy külön tepsibe rakjuk úgy, hogy bőrükkel felfelé nézzenek. Süssük addig, amíg a bőrük fekete és puha lesz.
- Ha kicsit kihűltek, távolítsuk el a héjakat, és vágjuk kisebb szeletekre a paprikákat. Ezt követően egy mixerbe (vagy nagyobb tálba) dobjuk bele a tahinit, a citromlevet: dolgozzuk át a botmixerrel, majd mehet bele az olívaolaj, az aprított fokhagyma, a kömény, a cayenne bors és a só is – amikor megfelelően összeállt minden, hozzáönthetjük a csicseriborsót (lé nélkül) és a durvára vágott paprikákat is. A hummusz ekkor valószínűleg nagyon sűrű lesz, amin némi, apránként hozzáadott vízzel segíthetünk.
A chimichurrit:
- Végül belekezdhetünk a chimichurri elkészítésébe: Egy közepes tálban keverjük el alaposan a petrezselymet, az oregánót, a fokhagymát, a vörösborecetet (vagy citromlevet), a sót és a chilipelyheket. Az olívaolajat lassan adagoldjuk hozzá, majd ha készen vagyunk, tegyük félre.
- Tálaláskor kanalazzunk a tányér aljára a hummuszból, majd helyezzük rá a karfiolsteaket, végül pedig csorgassunk rá a chimichurriből.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!