Fedezd fel a perzsa konyha merész ízeit ezzel a 3 fogással! Fedezd fel a perzsa konyha merész ízeit ezzel a 3 fogással!
Fotó: zoryanchik, Shutterstock

2025-03-10

  • Drive
  • Gasztro
  • Fedezd fel a perzsa konyha merész ízeit ezzel a 3 fogással!

Fedezd fel a perzsa konyha merész ízeit ezzel a 3 fogással!

Március 20-án kezdetét veszi az iráni naptárak első hónapjának első napja, azaz a perzsa újév (Noruz), ami 13 napnyi ünneplést jelent több országban is. Ennek alkalmából hoztunk mi is három ínycsiklandó receptet, amivel könnyen dobhatunk egy kis csavart a megszokott vacsorákra.

Előétel: Zeytoon Parvardeh

Előételnek és vendégváró falatkáknak is tökéletes az Iránban népszerű Zeytoon Parvardeh. A finomságot olajbogyóból, gránátalmából, melaszból, dióból, fokhagymából és egy ritka gyógynövényből (chuchagh) készítik, amit könnyen lehet mentával helyettesíteni.

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 7 egész dió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 g friss menta
  • 10 g friss koriander
  • 10 g friss petrezselyem
  • 2 ek gránátalmalé
  • 2 ek gránátalma melasz (helyettesíthető sima melasszal)
  • 1 ek extraszűz olívaolaj
  • 350 g zöld olajbogyó
  • némi gránátalma mag és reszelt dió a díszítéshez
  • feta (opcionális)
Így készítsük el:
  1. A fokhagymát és a diót tegyük egy darálóba/mixerbe és őröljük finommá. A három fűszert hámozzuk meg, majd dobjuk ezeket is a diós keverékhez és aprítsunk rajta még egyet.
  2. Ezután mehet bele a gránátalma melasz, az olívaolaj és a gránátalmalé is. Keverjük addig a mixerrel, amíg egy sűrűbb pasztát kapunk.
  3. Öntsük rá a pasztát az olajbogyókra, ezt takarjuk le, és rakjuk a hűtőbe (a legjobb, ha egész éjszakára).
  4. Tálalás előtt szórjuk meg az egészet gránátalma magokkal, dióval és ha szeretnénk, némi fetasajttal is.

(Recept)

Főétel: Tahchin

A tahchin magyarra fordítva nagyjából annyit jelent, mint „lent elrendezve”, a fogást pedig általában előfőzött rizsből készítik, amit sáfránnyal, joghurttal, tojással és különböző fűszerekkel ízesítenek. A nem vegetáriánus verziókat csirkével, a vega változatot pedig rendre spenóttal töltik meg. A legenda szerint a recept egy kis hiba miatt született meg: miután egy szakács véletlenül túlfőzte a csirkét, a retorziótól tartva hibáját megpróbálta sáfránnyal, tojással és joghurttal elfedni.

Hozzávalók (kb. 10 főre):

Hozzávalók (6 főre):

A szószhoz:

  • 500 g joghurt
  • 2 gerezd fokhagyam
  • 2 ek citromlé
  • ½ tk só
  • ½ tk szárított menta

A csirkéhez:

  • 500 g csirkemell
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 1,5 tk só
  • 1 mk kurkuma
  • bors (ízlés szerint)

A tachinhoz:

  • 400 g basmati rizs
  • 2 tojássárgája
  • 180 g joghurt
  • 1 mk sáfrány
  • só, bors (ízlés szerint)
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • 2 ek borbolya
Így készítsük el:
  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A joghurtos szószt:

  1. Egy közepes tálban keverjük össze a joghurtot, a fokhagymát, a citromlét és a sót, és szórjuk meg mentával. Tegyük a felhasználásig a hűtőbe.

A csirkét:

  1. Fűszerezzük meg a csirkemellek mindkét oldalát sóval és borssal, majd egy serpenyőben közepes lángon főzzük meg. Ha végeztünk, vágjuk kicsi kockákra, és tegyük félre. Ugyanebben a serpenyőben süssük aranybarnára a felvágott hagymát, majd sózzuk, borsozzuk és a kurkumát is adjuk hozzá. Végül keverjük hozzá a csirkéhez és tegyük félre.

A tachint:

  1. Mossuk meg a rizst, majd só társaságában tegyük egy közepes méretű, mélyebb lábasba. Adjuk hozzá a vizet forraljuk fel, majd alacsonyabb lángra kapcsolva 7 perc alatt főzzük meg. Szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel és tegyük félre.
  2. A joghurtot, a tojássárgákat, a sáfrányt, a sót és a borsot keverjük össze egy közepes tálban, majd adjuk hozzá a megfőtt rizs felét. Keverjük át alaposan, majd hagyjuk pihenni.
  3. Egy téglalap alakú jénai tálat kenjünk ki a vajjal és az olívaolajjal, majd öntsük bele a joghurtos-rizses keveréket és egyengessük el. Ezután adjuk hozzá a csirkés-hagymás keveréket is, ezt is oszlassuk el egyenletes rétegként. A maradék rizst sózzuk meg és adjuk hozzá az olívaolajat, majd legfelső rétegként öntsük bele a jénaiba. Fedjük le az egészet két réteg alufóliával, majd a sütő alsó szintjén süssük nagyjából 45 percig, amíg ropogós lesz a széle.
  4. Utolsó lépésként a fentebb használt serpenyőben 1-2 perc alatt pirítsuk meg kevés olajon a borbolyát. Tálaláskor szórjuk meg ezzel a tachin tetejét, a szeletek kivágását követően pedig kanalazzunk a tetejére a joghurtos szószból.

(Recept)

Desszert: perzsa szerelemtorta

A legendák szerint a perzsa szerelemtortát először egy fülig szerelmes nő készítette el azért, hogy megnyerje a herceg szívét. A hagyomány szerint ehhez pisztáciát és rózsavizet is használt, a recept azóta pedig az időtlen szerelem jelképévé vált.

Hozzávalók:

A tortához:

  • 200 g cukor
  • 1 ek reszelt citromhéj
  • 2 nagyobb tojás
  • 180 ml olaj
  • 2 ek rózsavíz
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 190 g liszt
  • 13 g mandulaliszt
  • 2 ek őrölt kardamom
  • 1 ek sütőpor
  • 1 tk só

A mázhoz:

  • 180 g porcukor
  • 1 ek rózsavíz
  • 1,5 ek teljes tej
  • 30 g pisztácia (aprítva)
  • 3 evőkanálnyi ehető rózsaszirom
  • 2 ek aszalt gyömbér (opcionális)
Így készítsük el:
  1. Melegítsük elő a sütőt 130 Celsius-fokra és béleljünk ki egy kb. 20 centiméteres átmérőjű tortaformát sütőpapírral.
  2. Egy tálban mixer segítségével verjük fel a cukrot, a citromhéjat és a tojásokat. Ezután lassan csorgassuk hozzá az olajat, végül pedig a rózsavizet és a vaníliakivonatot is.
  3. Most jöhet hozzá a liszt, a mandulaliszt, a kardamom, a sütőpor és a só is. Keverjük át alaposan, de igyekezzünk ne túlkeverni.
  4. A keveréket öntsük a tortaformába, és süssük nagyjából 35-45 percen át. A lényeg, hogy a torta kapjon es kis színt, és ha beleszúrunk egy kést a közepébe, az nagyjából teljesen tisztán jöjjön ki.
  5. A máz összeállításához keverjük össze a porcukrot, a rózsavizet és a teljes tejet egy mikrózható tálban, majd addig verjük, amíg egy sűrű pasztát kapunk. Ezután 10-15 percre rakjuk be a mikróba, majd öntsük rá a kihűlt tortára.
  6. A tetejét szórjuk meg pisztáciával, rózsaszirmokkal és némi aszalt gyömbérrel.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!