A tökéletes tavaszi tekercs? Ezzel a recepttel biztos a siker! A tökéletes tavaszi tekercs? Ezzel a recepttel biztos a siker!
Fotó: Jacek Chabraszewski, Shutterstock

2025-03-06

A tökéletes tavaszi tekercs? Ezzel a recepttel biztos a siker!

Bár történetük Ázsiából ered, a tavaszi tekercseket ma szinte minden országban megtalálhatjuk az étlapokon. A receptet húsos és vegetáriánus verzióban is el lehet készíteni, de ami mindig közös bennük, az a káposzta, a szójaszósz, a gyömbér és a fokhagyma.

A tavaszi tekercsek származását általában két országhoz kötik, annak függvényében, hogy melyik változatról van szó. A ropogós tésztába csomagolt verziót Kínához, míg az átlátszó rizspapíros megoldást (gỏi cuốn) Vietnámhoz kapcsolják. Nemzetközi neve feltételezhetően előbbi országra vezethető vissza, Kínában ugyanis az újév a tél lezárását jelenti, a Tavaszi Fesztivál során pedig gyakran kerültek a ropogós tekercsek az ünnepi asztalra. A tekercseket továbbá rendre úgy pakolják egymásra, hogy azok hasonlítsanak az aranytömbökre, ezzel is a jó szerencsét, a bőséges új esztendőt jelképezve. 

Mi most a kínai tavaszi tekercs recepjét hoztuk el.
Hozzávalók (kb. 15-20 darabhoz):
Image
Fotó: Jacek Chabraszewski, Shutterstock

A tekercsekhez:

  • 15-20 tavaszi tekercs lap
  • 2 ek kukoricaliszt (a tekercsek lezárásához)
  • 1 ek víz (a tekercsek lezárásához)
  • olaj a sütéshez

A töltelékhez:

  • 1 ek olaj
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 400 g darált sertéshús
  • 8 shiitake gomba (vagy egyszerű csiperke)
  • 4 sárgarépa, reszelve
  • 200 g babcsíra
  • 160 g fejeskáposzta, reszelve
  • 1 ek kukoricaliszt / kukoricakeményítő
  • 2 ek szójaszósz
  • ½ ek reszelt gyömbér
  • só, bors, chili (ízlés szerint, de inkább kevesebbet rakjunk bele) 

Tálaláshoz:

  • édes-chilis szósz
Így készítsük el:

A tölteléket:

  1. Egy serpenyőben melegítsünk fel olajat, majd dobjuk rá az aprított fokhagymát, ezután pedig a darált húst is, amit finoman sózzunk, borsozzunk, chilizzünk. 
  2. Jöhet rá a reszelt répa, a babcsíra, a reszelt káposzta és a kicsire vágott gomba is, majd pár perc elteltével adjuk hozzá a kukoricalisztet, a szójaszószt és a gyömbért is. A tölteléknek nem szabad vizesnek lenni, így addig süssük, amíg minden folyadék elpárolog.
  3. Ezután hagyjuk kihűlni, majd rakjuk 5-10 percre a hűtőbe.

A tekercseket:

  1. Egy kisebb tálban keverjük össze a kukoricalisztet és a vizet, ezzel fogjuk tudni majd lezárni a tekercseket.  
  2. Óvatosan válasszunk le egy lapnyi tavaszi tekercset, majd a sima felével lefelé tegyük a munkafelületre gyémánthoz hasonló pozícióban (tehát a csücskén álló rombusz formájában). Tegyünk az alsó negyedbe 1-2 evőkanálnyit a töltelékből, majd csavarjuk fel egyszer. Ezután hajtsuk be az így kapott „háromszögforma” bal és jobb oldalát. Így majd egy házikóhoz hasonló formát fogunk kapni: a házikó alját tekerjük teljesen felfelé, a „tető” széleit pedig kenjük be a fenti keverékkel, hogy le tudjuk ragasztani a tavaszi tekercset. Ezt ismételjük addig, amíg az összes lapot, illetve tölteléket fel nem használtuk.
  3. Egy nagyobb lábasban vagy mélyebb serpenyőbe öntsünk annyi olajat, ami bőven elfedi majd a tekercseket. Közepes lángon melegítsük buborékosra, majd óvatosan tegyünk bele annyi tekercset, ami még kényelmesen elfér. 1-2 perc alatt süssük őket aranybarnára és ropogósra.
  4. Egy kis tálba öntsünk édes-chilis szószt, és már fogyaszthatjuk is!

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!