2025-03-06
A tökéletes tavaszi tekercs? Ezzel a recepttel biztos a siker!
Bár történetük Ázsiából ered, a tavaszi tekercseket ma szinte minden országban megtalálhatjuk az étlapokon. A receptet húsos és vegetáriánus verzióban is el lehet készíteni, de ami mindig közös bennük, az a káposzta, a szójaszósz, a gyömbér és a fokhagyma.
A tavaszi tekercsek származását általában két országhoz kötik, annak függvényében, hogy melyik változatról van szó. A ropogós tésztába csomagolt verziót Kínához, míg az átlátszó rizspapíros megoldást (gỏi cuốn) Vietnámhoz kapcsolják. Nemzetközi neve feltételezhetően előbbi országra vezethető vissza, Kínában ugyanis az újév a tél lezárását jelenti, a Tavaszi Fesztivál során pedig gyakran kerültek a ropogós tekercsek az ünnepi asztalra. A tekercseket továbbá rendre úgy pakolják egymásra, hogy azok hasonlítsanak az aranytömbökre, ezzel is a jó szerencsét, a bőséges új esztendőt jelképezve.

A tekercsekhez:
- 15-20 tavaszi tekercs lap
- 2 ek kukoricaliszt (a tekercsek lezárásához)
- 1 ek víz (a tekercsek lezárásához)
- olaj a sütéshez
A töltelékhez:
- 1 ek olaj
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 400 g darált sertéshús
- 8 shiitake gomba (vagy egyszerű csiperke)
- 4 sárgarépa, reszelve
- 200 g babcsíra
- 160 g fejeskáposzta, reszelve
- 1 ek kukoricaliszt / kukoricakeményítő
- 2 ek szójaszósz
- ½ ek reszelt gyömbér
- só, bors, chili (ízlés szerint, de inkább kevesebbet rakjunk bele)
Tálaláshoz:
- édes-chilis szósz
A tölteléket:
- Egy serpenyőben melegítsünk fel olajat, majd dobjuk rá az aprított fokhagymát, ezután pedig a darált húst is, amit finoman sózzunk, borsozzunk, chilizzünk.
- Jöhet rá a reszelt répa, a babcsíra, a reszelt káposzta és a kicsire vágott gomba is, majd pár perc elteltével adjuk hozzá a kukoricalisztet, a szójaszószt és a gyömbért is. A tölteléknek nem szabad vizesnek lenni, így addig süssük, amíg minden folyadék elpárolog.
- Ezután hagyjuk kihűlni, majd rakjuk 5-10 percre a hűtőbe.
A tekercseket:
- Egy kisebb tálban keverjük össze a kukoricalisztet és a vizet, ezzel fogjuk tudni majd lezárni a tekercseket.
- Óvatosan válasszunk le egy lapnyi tavaszi tekercset, majd a sima felével lefelé tegyük a munkafelületre gyémánthoz hasonló pozícióban (tehát a csücskén álló rombusz formájában). Tegyünk az alsó negyedbe 1-2 evőkanálnyit a töltelékből, majd csavarjuk fel egyszer. Ezután hajtsuk be az így kapott „háromszögforma” bal és jobb oldalát. Így majd egy házikóhoz hasonló formát fogunk kapni: a házikó alját tekerjük teljesen felfelé, a „tető” széleit pedig kenjük be a fenti keverékkel, hogy le tudjuk ragasztani a tavaszi tekercset. Ezt ismételjük addig, amíg az összes lapot, illetve tölteléket fel nem használtuk.
- Egy nagyobb lábasban vagy mélyebb serpenyőbe öntsünk annyi olajat, ami bőven elfedi majd a tekercseket. Közepes lángon melegítsük buborékosra, majd óvatosan tegyünk bele annyi tekercset, ami még kényelmesen elfér. 1-2 perc alatt süssük őket aranybarnára és ropogósra.
- Egy kis tálba öntsünk édes-chilis szószt, és már fogyaszthatjuk is!
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!