2025-11-25
A mézeskalácsot is lepipálja az olaszok puha karácsonyi keksze
Karácsonykor sokan ragaszkodunk a jól bevált édességekhez, mint a mézeskalács vagy a bejgli, pedig érdemes lehet néha kilépni a hagyományokból. Ha más nemzetek ünnepi desszertjei között is körülnézünk, olyan kevésbé ismert, mégis fantasztikusan finom receptekre bukkanhatunk, mint például az olasz Anginetti.
Az olaszországi Anginetti egy édes cukormázzal bevont, mandulás keksz, amely puha tésztájával és kellemes ízével akár a mézeskaláccsal is versenyre kelhet. A könnyed, mégis intenzív ízélményben garantáltan nem fogunk csalódni az idei ünnepi időszakban.
A kekszekhez:
- 8 evőkanál szobahőmérsékletű, sótlan vaj
- 3 nagy tojás
- 300 g finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 100 g kristálycukor
- Fél teáskanál só
- 2 teáskanál mandula kivonat
A mázhoz és a tetejére:
- 270 g porcukor
- 3 evőkanál tej
- ½ teáskanál mandula kivonat
- ¼ teáskanál só
- Ízlés szerint színes cukorgyöngyök
- Első lépésként keverjük habosra a vajat, cukrot és a sót 2 percen keresztül. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat és a mandula kivonatot. Szórjuk rá a sütőport, majd a lisztet, és keverjük azt ragadós tésztává. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe egy órára. Közben melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, és béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
- Kanalazzunk ki evőkanálnyi adagokat a tésztából, majd formázzuk azokat golyókká. Helyezzük őket 4 cm távolságra egymástól. Süssük 8 percig, majd fordítsuk meg a tepsiket, és süssük további 5-6 percig a süteményeket. Miután kivettük őket, várjuk meg még kihűlnek.
- A mázhoz keverjük simára a porcukrot, tejet, mandula kivonatot és sót. Mártsuk bele a sütemények tetejét, hagyjuk, hogy a felesleg visszacsorogjon, majd szórjuk meg cukorgyöngyökkel. A máznak 20 perc elég lesz, hogy megkössön.
A hamuesgyemant.hu szerint a mandulakivonat mellett egy kevés, frissen reszelt citromhéjat is érdemes a tésztához adni az intenzívebb ízélményért. A cukorgyöngyöket pedig apróra tört mandulára vagy pisztáciára is cserélhetjük.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


