Vendégváró klasszikus: készülj pikáns töltött tojásokkal húsvétra! Vendégváró klasszikus: készülj pikáns töltött tojásokkal húsvétra!
Kaszinótojás, vagy nemzetközi nevén ördögtojás
Fotó: from my point of view, Shutterstock

2025-03-28

Vendégváró klasszikus: készülj pikáns töltött tojásokkal húsvétra!

Világszerte ördögtojásnak hívják azt a töltött tojást, ami a magyarok nagy részénél is elengedhetetlen kelléke a húsvéti menünek. Itthon érdekes módon mégsem ebben a fordításban jelent meg: a kaszinótojásnak ma számos változata létezik, mutatunk is egyet közülük!

A töltött tojásokkal elődjével már a rómaiak is kísérleteztek: az ókori időkben a fűszerezett főtt tojásokat általában az előkelő vacsorák előételeként szolgálták fel, miközben a vendégek különböző műsorokat élveztek. A tehetős polgári körökben ráadásul annyira gyakran kínáltak tojásokat a vendégeknek, hogy egy külön mondás is épült a szokás köré. Az „ab ova usque ad mala” annyit jelentett, mint a „tojásoktól az almákig”, tehát az étkezés kezdetétől annak végezetéig.

A mai változathoz már jobban hasonlító töltött tojások Európában a 15. században kezdtek felbukkanni, és ekkor már számos receptkönyvben szerepeltek mazsolával, sajttal és zöldfűszerekkel ízesített változatok, sőt: gyakran olajban is kirántották, majd a tetejére szószt vagy valamilyen cukrozott mártást öntöttek.
Image
Fotó: Food Via Lenses, Shutterstock

Az ördögtojás (deviled eggs) kifejezés viszont csak jóval később, a 18. század végén jelent meg Nagy-Britanniában, ezzel pedig a fogás bőkezű fűszerezésére, csípősségére utaltak. Magyarországon a 20. században vált igazán népszerűvé kaszinótojás néven, ami minden bizonnyal arra utalt, hogy az ételt olyan előkelő, elegáns éttermekben és kaszinókban szolgálták fel a legtöbbször, ahol jellemzően sok tehetős vendég fordult meg.

Hozzávalók:
  1. 8 db tojás
  2. 3 evőkanál majonéz
  3. 3 szár apróra vágott zeller
  4. 4 db újhagyma
  5. 1 csokor frissen vágott petrezselyemzöld
  6. 2 evőkanál savanyított uborkalé
  7. 2 evőkanál sárga mustár
  8. 1-2 g csípős szósz (pl. Tabasco)
  9. pár csipetnyi só
  10. frissen őrölt fekete bors
A tojáslikőrnek is érdekes a háttere: Nemzetközi kedvenc: a tojáslikőr kaotikus története
Így készítsük el:
  1. Először is forraljunk fel egy kis fazék sós vizet, tegyük bele a tojásokat egy merőkanál segítségével, majd főzzük őket nagyjából 10 percig.
  2. Következő lépésként gondosan csöpögtessük le a tojásokat, és azonnal tegyük is át őket egy tál jeges vízbe. Hagyjuk őket eléggé kihűlni ahhoz, hogy könnyen meg tudjuk hámozni.
  3. A várakozás közben elkezdhetjük összekeverni a majonézt, a zellert, az uborkalevet, az újhagymát, a mustárt, a petrezselymet és a csípős szószt egy közepes méretű tálban, végezetül pedig sót és borsot is adjunk hozzá.
  4. Ha készen vagyunk ezzel, vágjuk félbe a tojásokat, kanalazzuk bele a sárgákat a majonézes keverékbe, a fehérjét tegyük félre egy tányérra. Óvatosan pépesítsük a sárgáját az öntetbe, és szórjuk meg ezt is sóval és borssal.
  5. Utolsó lépésként töltsük meg a tojásokat a keverékkel, majd tálalás előtt szórjunk borsot és némi petrezselymet a tojások tetejére, végül pedig tálaljuk csípős mártással.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!