2025-03-28
Vendégváró klasszikus: készülj pikáns töltött tojásokkal húsvétra!
Világszerte ördögtojásnak hívják azt a töltött tojást, ami a magyarok nagy részénél is elengedhetetlen kelléke a húsvéti menünek. Itthon érdekes módon mégsem ebben a fordításban jelent meg: a kaszinótojásnak ma számos változata létezik, mutatunk is egyet közülük!
A töltött tojásokkal elődjével már a rómaiak is kísérleteztek: az ókori időkben a fűszerezett főtt tojásokat általában az előkelő vacsorák előételeként szolgálták fel, miközben a vendégek különböző műsorokat élveztek. A tehetős polgári körökben ráadásul annyira gyakran kínáltak tojásokat a vendégeknek, hogy egy külön mondás is épült a szokás köré. Az „ab ova usque ad mala” annyit jelentett, mint a „tojásoktól az almákig”, tehát az étkezés kezdetétől annak végezetéig.

Az ördögtojás (deviled eggs) kifejezés viszont csak jóval később, a 18. század végén jelent meg Nagy-Britanniában, ezzel pedig a fogás bőkezű fűszerezésére, csípősségére utaltak. Magyarországon a 20. században vált igazán népszerűvé kaszinótojás néven, ami minden bizonnyal arra utalt, hogy az ételt olyan előkelő, elegáns éttermekben és kaszinókban szolgálták fel a legtöbbször, ahol jellemzően sok tehetős vendég fordult meg.
- 8 db tojás
- 3 evőkanál majonéz
- 3 szár apróra vágott zeller
- 4 db újhagyma
- 1 csokor frissen vágott petrezselyemzöld
- 2 evőkanál savanyított uborkalé
- 2 evőkanál sárga mustár
- 1-2 g csípős szósz (pl. Tabasco)
- pár csipetnyi só
- frissen őrölt fekete bors
- Először is forraljunk fel egy kis fazék sós vizet, tegyük bele a tojásokat egy merőkanál segítségével, majd főzzük őket nagyjából 10 percig.
- Következő lépésként gondosan csöpögtessük le a tojásokat, és azonnal tegyük is át őket egy tál jeges vízbe. Hagyjuk őket eléggé kihűlni ahhoz, hogy könnyen meg tudjuk hámozni.
- A várakozás közben elkezdhetjük összekeverni a majonézt, a zellert, az uborkalevet, az újhagymát, a mustárt, a petrezselymet és a csípős szószt egy közepes méretű tálban, végezetül pedig sót és borsot is adjunk hozzá.
- Ha készen vagyunk ezzel, vágjuk félbe a tojásokat, kanalazzuk bele a sárgákat a majonézes keverékbe, a fehérjét tegyük félre egy tányérra. Óvatosan pépesítsük a sárgáját az öntetbe, és szórjuk meg ezt is sóval és borssal.
- Utolsó lépésként töltsük meg a tojásokat a keverékkel, majd tálalás előtt szórjunk borsot és némi petrezselymet a tojások tetejére, végül pedig tálaljuk csípős mártással.
(Források: NC Egg Association, hamuesgyemant.hu)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!