Puha és krémes tészta? Egy meglepő folyadék az olaszok titkos hozzávalója
Penne alla vodka
Fotó: Brent Hofacker, Shutterstock

2025-09-26

Puha és krémes tészta? Egy meglepő folyadék az olaszok titkos hozzávalója

Borok, sörök, pezsgők, rumok, likőrök – rengetegszer főzünk valamilyen alkohollal, ám a vodkás tészta hallatán mégis egy kicsit kikerekedhet a szemünk. Pedig létezik egy ilyen recept, ráadásul a vodka az, amitől igazán krémessé és puhává válik a fogás. 

Bár furcsának hangozhat vodkát önteni egy tésztához, a penne alla vodka receptje sokkal régebbi, mint azt először gondolnánk. Ugyan eredettörténete vitatott, az biztos, hogy először hivatalosan egy Ugo Tognazzi nevű olasz színész említette meg – akkor még pasta all"infuriata néven – az 1974-ben kiadott receptkönyvében.

Egyesek szerint a recept a bolognai Dante étteremből indult világkörüli útjára, míg mások úgy vélik, hogy egy római séf alkotta meg az 1980-as években azért, hogy a vele partnerségben álló vodkagyártó népszerűsíteni tudja termékét Olaszországban. A penne alla vodka az 1980-as évekre érte el csúcspopularitását Olaszországban és az Egyesült Államokban, ahol azóta is az olasz-amerikai konyha egyik titkos kedvence.

A thekitchn szerint érdemes jó minőségű vodkát használnunk a recepthez, olyat, amit például szívesen innánk egy elegáns Vodka Martini koktélban is, ugyanis az ital lesz az, ami remekül kiemeli majd a paradicsom természetesen gazdag ízét. 

Hozzávalók (kb. 4 főre):
Image
Penne alla vodka
Fotó: Ezume Images, Shutterstock
  • 500 g penne
  • 1,5 ek olívaolaj
  • 1 kisebb hagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek bazsalikom vagy petrezselyem
  • 2 ek vaj
  • 1 ek paradicsompaszta
  • 140 g paradicsompüré 
  • 300 ml tejszín 
  • 0,5 ek chilipehely
  • 80 ml vodka
  • 50 g parmezán
  • só, bors (ízlés szerint)
Így készíthetjük el:
  1. Öntsünk egy lábasba vizet, sózzuk, majd főzzük meg benne a tésztát. Ha elkészült, hagyjunk meg egy keveset a főzővízből, mivel ha a végén nem lesz elég puha, ezt még felhasználhatjuk.
  2. Egy serpenyőben pirítsuk meg a felszeletelt hagymát és fokhagymát, majd öntsünk hozzá a paradicsompürét és a pasztát, majd folyamatos keverés mellett hagyjuk nagyjából 2 percig a tűzön, amíg sötétedni nem kezd. 
  3. Tegyük hozzá a tejszínt, keverjük el alaposan, majd jöhet a chilipehely, a só, a bors és végül a vodka is. Időszakos kevergetés mellett hagyjuk 3-4 percig rotyogni, ezután pedig olvasszuk bele a reszelt parmezánt. 
  4. Közepes lángon adjuk hozzá a tésztát és dolgozzuk össze az egészet úgy, hogy a szósz ellepje a tésztát. Ha szükséges, öntsünk még bele a tészta főzővizéből.
  5. Ezután viszont tálalhatjuk is bazsalikomlevelek/petrezselyem és ízlés szerint még némi reszelt parmezán társaságában. 

(Recept)

 

 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!