Különleges, csípős carbonarára vágysz? Kóstold meg a koreai változatát! Különleges, csípős carbonarára vágysz? Kóstold meg a koreai változatát!
Fotó: Shutterstock

2025-05-04

Különleges, csípős carbonarára vágysz? Kóstold meg a koreai változatát!

A Gochujang (magyar átírással: kocshudzsang) carbonara elkészítéséhez nincs szükség túl sok alapanyagra, ráadásul alig 30 perc alatt tálalható. Ha feldobnánk a hagyományos olasz tésztaételt és a krémes szószhoz egy kis csípős ízvilágot csempésznénk, mindenképp próbáljuk ki a koreai receptet.

Sokan nem ismerik, pedig Gochujang carbonara a koreai és az olasz komfort ételek tökéletes egyvelege. A két konyha találkozásának eredménye pedig egy intenzív, csípős, ám rendkívül krémes és ízvilágban gazdag fogás, amit garantáltan többször is elkészítünk majd. De mi is az a Gochujang? Valójában a koreai gasztronómia egyik elengedhetetlen ízesítőjéről, egy csilipasztáról van szó. Alapvetően vörös csilipaprikából, ragacsos rizslisztből, árpamalátából és fermentált szójababból készül. Általában salátákhoz, húsokhoz, levesekhez és ragukhoz használják. Ma már üveges és dobozos formában is kapható, így bármelyik kulináris üzletben gond nélkül beszerezhetjük. 

Ha még nem dolgoztunk a pasztával, nem árt tudni, hogy alapvetően kissé nyers íze van, ezért használat előtt mindenképpen karamellizáljuk egy serpenyőben, hogy kihozzuk az édeskés, finom aromáit.
Hozzávalók:
  • 4 nagy tojássárgája;
  • 85 g parmezán sajt;
  • 2 evőkanál kocshudzsang;
  • 1 evőkanál rizsecet;
  • 1 teáskanál méz;
  • 3 gerezd fokhagyma;
  • 2 közepes méretű újhagyma;
  • 225 g pancetta;
  • 1 evőkanál növényi olaj;
  • 450 g száraz spagetti;
  • só ízlés szerint;
  • 2 teáskanál durvára őrölt fekete bors.
Így készítsük el:
  1. Forraljunk fel egy nagy fazék erősen sózott vizet magas hőfokon, majd tegyük fel főni a tésztát. Közben  készítsük elő az alapanyagokat: reszeljük finomra a parmezánt, egy kisebb tálban keverjük össze a csilipasztát, a rizsecetet és a mézet, majd vágjunk fel finomra a fokhagymát és az újhagymát.
  2. A következő lépésként kockázzuk fel a pancettát és egy kevés olajban pirítsuk le közepes lángon, nagyjából 8 percig. Tegyük át egy tányérra pihenni és távolítsuk el a zsiradék nagy részét.
  3. Ezután dobjuk a serpenyőbe a hagymákat, majd közepes lángon amíg a fokhagyma barnulni kezd, és az újhagyma megpuhul, kb. 1 percig. Adjuk hozzá a pasztás keveréket és főzzük, kevergetve és fakanállal kapargatva a serpenyő aljáról a megbarnult darabokat, amíg elkezd buborékosodni, 1-2 percig. Ha ezzel meg vagyunk, kapcsoljuk le a hőfokot.
  4. Keverjük fel a tojássárgájákat és adjuk hozzá a parmezánt, a sót és a fekete borsot.
  5. Amikor a spagetti elkészült, kapcsoljuk le a hőfokot, majd óvatosan helyezzük át közvetlenül a serpenyőbe. Nem baj, ha némi víz tapad a tésztához. Öntsünk ízlés szerint 1-2 dl tésztavizet a serpenyőbe, és addig forgassuk, amíg a tészta felszívja a víz és a zsír javarészét.
  6. Közben lassan öntsük bele a tészta közepére a tojásos sajtot, majd adjuk hozzá a pancettát is. Forgassuk át alaposan.
  7. Ha a szósz túl híg lett, állítsuk a hőfokot a legalacsonyabb fokozatra, és állandóan kevergetve főzzük, amíg kissé besűrűsödik, 1-2 percig. Ha a tészta száraznak tűnik, öntsük fel még több tésztavízzel.
  8. Elkészítés után érdemes rögtön tálalni, a maximális ízélmény érdekében.

(Recept: The Kitchn)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!