2025-02-05
5 hagyományos olasz tésztaétel, amiről valószínűleg most hallasz először
A tésztából készült fogások tekintetében – Thaiföld mellett – egyértelműen Olaszország jár az élen, és míg a carbonarával vagy a spaghetti alle vongoléval sok helyen lehet találkozni, addig olyanok is léteznek, amelyeket már kevesebb receptkönyv részletez. Mutatunk is ötöt közülük, ha feldobnánk az ebédet!

Hozzávalók:
- 1 közepes vöröshagyma
- 200 g prosciutto
- 40 g vaj
- 4 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 85 g parmigiano reggiano
- 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- egy csipet só
- 400 g fettuccine tészta
Így készítsük el:
- Első lépésként szeleteljük apróra a hagymát, vágjuk csíkokra a sonkát és reszeljük le a parmezánt.
- A tojássárgáját és az egész tojást keverjük össze a fekete borssal, a sajttal és a sóval. Alaposan keverjük el, majd tegyük félre.
- Főzzük meg a tésztát, mindeközben olvasszuk fel a vajat egy nagyobb serpenyőben. Adjuk hozzá a felaprított hagymát és a tészta forró főzővizéből is tegyünk bele egy kanállal. Közepes lángon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a prosciuttót, és pirítsuk meg.
- Adjunk egy merőkanállal a tojásos keverékbe a főzővízből. Ezután pakoljuk át a tésztát a serpenyőbe és öntsük rá a szószt.

Hozzávalók:
- 250 g paradicsompüré
- 5 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 levél bazsalikom
- egy csipet só
- 900 g padlizsán
- 300 g rigatoni tészta
- 30 g ricotta
Így készítsük el:
- Egy nagy serpenyőbe tegyünk néhány evőkanál olívaolajat. Dobjuk bele a fokhagymát és alacsony hőfokon süssük meg.
- Adjuk hozzá a paradicsompürét, majd sózzuk, vlégül pedig dobjuk bele a friss bazsalikomot is. Fedjük le, és főzzük 30 percen keresztül.
- Ha ezzel készen vagyunk, egy botmixer segítségével turmixoljuk össze.
- Végül kockázzuk fel a padlizsánt, majd 150 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 5 percig.
- Főzzük meg a tésztát, közben adjuk hozzá a paradicsomszószhoz a padlizsánt. Dobjuk bele a megfőtt tésztát és tálalás előtt keverjük össze.

Hozzávalók:
- 180 g búzadara
- 1 l tej
- 40 g parmigiano reggiano
- 40 g vaj
- 2 tojássárgája
- egy csipet szerecsendió
- egy csipet só
- 5 levél friss zsálya a díszítéshez
Így készítsük el:
- Forraljuk fel a tejet és a vajat alacsony-közepes hőfokon. Reszeljük bele a szerecsendiót, majd sózzuk.
- Amikor a tej meleg és a vaj megolvadt, apránként, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a búzadarát. Főzzük addig, amíg sűrűsödni nem kezd: az a jó, ha kásás állagot kapunk.
- Vegyük le a tűzről, és azonnal keverjük bele a két tojássárgáját.
- Szórjuk bele a sajtot, majd formázzuk meg a tésztát. A meleg keveréket rakjuk két sütőpapír közé, és sodrófa segítségével nyújtsuk ki. Ezután hagyjuk kihűlni.
- A következő lépés, hogy pogácsaszaggatóval kerek formákat vágunk ki a tésztából.
- Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, szórjuk meg extra sajttal és ízlés szerint olvasztott vajjal.
- Szórjunk a tepsibe zsályát, majd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig.

Hozzávalók:
- 1 evőkanál fekete bors
- 170 g félérett pecorino romano sajt
- 170 g guanciale (tokaszalonna) vagy pancetta
- 1,5 dl fehérbor
- 300 g spagetti vagy tonnarelli
Így készítsük el:
- Egy száraz serpenyőben, alacsony hőfokon pirítsuk a fekete borsot nagyjából egy percig, majd tegyük félre. Eközben tegyük fel a tésztát főni.
- Vágjuk vastagabb szeletekre a guancialét, majd süssük meg a serpenyőben közepes hőfokon.
- Amikor a guanciale megsült, öntsük fel fehérborral és tegyünk rá néhány evőkanállal a főzővízből is, majd dobjuk bele a fekete borsot.
- Készítsük el a sajtmártást, ami azt jelenti, hogy a lereszelt pecorinóra öntsünk egy keveset a még forrásban lévő főzővízből. Keverjük össze, hogy krémes állagúvá váljon. Öntsünk a tésztához és adjuk hozzá a húst is, majd keverjük össze.

Hozzávalók:
- 300 g spagetti
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 db közepes méretű cukkini
- só, bors (ízlés szerint)
- 50 g provolone sajt
- friss bazsalikom a tálaláshoz
Így készítsük el:
- Tegyük sós vízbe a tésztát és készítsük el a szószt, amíg megfő.
- Tisztítsuk meg és vágjuk fel a cukkinit vékony szeletekre. Ezután öntsünk olajat egy serpenyőbe, és pirítsuk meg a zöldséget. Tegyük át egy papírtörlőre, hogy felitathassuk a felesleges olajat.
- Tegyük vissza a cukkinit a serpenyőbe, szórjuk meg a reszelt sajttal és forgassuk bele a tésztát.
- A maximális ízélményért öntsünk hozzá a tészta főzővizéből is egy keveset.
- Tálalás előtt szórjunk rá némi firss bazsalikomlevelet. ú
(Forrás: hamuesgyemant.hu)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!