5 hagyományos olasz tésztaétel, amiről valószínűleg most hallasz először 5 hagyományos olasz tésztaétel, amiről valószínűleg most hallasz először
Spaghetti alla Nerano
Fotó: Shutterstock

2025-02-05

5 hagyományos olasz tésztaétel, amiről valószínűleg most hallasz először

A tésztából készült fogások tekintetében – Thaiföld mellett – egyértelműen Olaszország jár az élen, és míg a carbonarával vagy a spaghetti alle vongoléval sok helyen lehet találkozni, addig olyanok is léteznek, amelyeket már kevesebb receptkönyv részletez. Mutatunk is ötöt közülük, ha feldobnánk az ebédet!

Fettuccine alla papalina
Image
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 közepes vöröshagyma
  • 200 g prosciutto
  • 40 g vaj
  • 4 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 85 g parmigiano reggiano
  • 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • egy csipet só
  • 400 g fettuccine tészta

Így készítsük el:

  1. Első lépésként szeleteljük apróra a hagymát, vágjuk csíkokra a sonkát és reszeljük le a parmezánt.
  2. A tojássárgáját és az egész tojást keverjük össze a fekete borssal, a sajttal és a sóval. Alaposan keverjük el, majd tegyük félre.
  3. Főzzük meg a tésztát, mindeközben olvasszuk fel a vajat egy nagyobb serpenyőben. Adjuk hozzá a felaprított hagymát és a tészta forró főzővizéből is tegyünk bele egy kanállal. Közepes lángon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a prosciuttót, és pirítsuk meg.
  4. Adjunk egy merőkanállal a tojásos keverékbe a főzővízből. Ezután pakoljuk át a tésztát a serpenyőbe és öntsük rá a szószt.
Spaghetti all’Assassina
Image
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 250 g paradicsompüré
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 levél bazsalikom
  • egy csipet só
  • 900 g padlizsán
  • 300 g rigatoni tészta
  • 30 g ricotta

Így készítsük el:

  1. Egy nagy serpenyőbe tegyünk néhány evőkanál olívaolajat. Dobjuk bele a fokhagymát és alacsony hőfokon süssük meg.
  2. Adjuk hozzá a paradicsompürét, majd sózzuk, vlégül pedig dobjuk bele a friss bazsalikomot is. Fedjük le, és főzzük 30 percen keresztül.
  3. Ha ezzel készen vagyunk, egy botmixer segítségével turmixoljuk össze.
  4. Végül kockázzuk fel a padlizsánt, majd 150 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 5 percig.
  5. Főzzük meg a tésztát, közben adjuk hozzá a paradicsomszószhoz a padlizsánt. Dobjuk bele a megfőtt tésztát és tálalás előtt keverjük össze.
Gnocchi alla Romana
Image
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 180 g búzadara
  • 1 l tej
  • 40 g parmigiano reggiano
  • 40 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • egy csipet szerecsendió
  • egy csipet só
  • 5 levél friss zsálya a díszítéshez

Így készítsük el:

  1. Forraljuk fel a tejet és a vajat alacsony-közepes hőfokon. Reszeljük bele a szerecsendiót, majd sózzuk.
  2. Amikor a tej meleg és a vaj megolvadt, apránként, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a búzadarát. Főzzük addig, amíg sűrűsödni nem kezd: az a jó, ha kásás állagot kapunk. 
  3. Vegyük le a tűzről, és azonnal keverjük bele a két tojássárgáját.
  4. Szórjuk bele a sajtot, majd formázzuk meg a tésztát. A meleg keveréket rakjuk két sütőpapír közé, és sodrófa segítségével nyújtsuk ki. Ezután hagyjuk kihűlni.
  5. A következő lépés, hogy pogácsaszaggatóval kerek formákat vágunk ki a tésztából.
  6. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, szórjuk meg extra sajttal és ízlés szerint olvasztott vajjal.
  7. Szórjunk a tepsibe zsályát, majd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig.
Pasta alla Gricia
Image
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál fekete bors
  • 170 g félérett pecorino romano sajt
  • 170 g guanciale (tokaszalonna) vagy pancetta
  • 1,5 dl fehérbor
  • 300 g spagetti vagy tonnarelli

Így készítsük el:

  1. Egy száraz serpenyőben, alacsony hőfokon pirítsuk a fekete borsot nagyjából egy percig, majd tegyük félre. Eközben tegyük fel a tésztát főni.
  2. Vágjuk vastagabb szeletekre a guancialét, majd süssük meg a serpenyőben közepes hőfokon.
  3. Amikor a guanciale megsült, öntsük fel fehérborral és tegyünk rá néhány evőkanállal a főzővízből is, majd dobjuk bele a fekete borsot.
  4. Készítsük el a sajtmártást, ami azt jelenti, hogy a lereszelt pecorinóra öntsünk egy keveset a még forrásban lévő főzővízből. Keverjük össze, hogy krémes állagúvá váljon. Öntsünk a tésztához és adjuk hozzá a húst is, majd keverjük össze.
Spaghetti alla Nerano
Image
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 300 g spagetti
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 db közepes méretű cukkini
  • só, bors (ízlés szerint)
  • 50 g provolone sajt
  • friss bazsalikom a tálaláshoz

Így készítsük el:

  1. Tegyük sós vízbe a tésztát és készítsük el a szószt, amíg megfő.
  2. Tisztítsuk meg és vágjuk fel a cukkinit vékony szeletekre. Ezután öntsünk olajat egy serpenyőbe, és pirítsuk meg a zöldséget. Tegyük át egy papírtörlőre, hogy felitathassuk a felesleges olajat.
  3. Tegyük vissza a cukkinit a serpenyőbe, szórjuk meg a reszelt sajttal és forgassuk bele a tésztát. 
  4. A maximális ízélményért öntsünk hozzá a tészta főzővizéből is egy keveset.
  5. Tálalás előtt szórjunk rá némi firss bazsalikomlevelet. ú

 

(Forrás: hamuesgyemant.hu)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!