Királynőről elnevezett pizza és mézédes tészták? 8 érdekesség az olasz gasztronómiáról, ami téged is meglep majd Királynőről elnevezett pizza és mézédes tészták? 8 érdekesség az olasz gasztronómiáról, ami téged is meglep majd
Fotó: Fotó: Shutterstock

2025-01-31

  • Drive
  • Gasztro
  • Királynőről elnevezett pizza és mézédes tészták? 8 érdekesség az olasz gasztronómiáról, ami téged is meglep majd

Királynőről elnevezett pizza és mézédes tészták? 8 érdekesség az olasz gasztronómiáról, ami téged is meglep majd

Az olasz konyha világszerte az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb, de vajon mennyire ismerjük valójában? A pizza és a pasta hazájának ételei mögött évszázadok történelme, meglepő szokások és izgalmas kulináris titkok húzódnak meg, melyek alapjaiban határozzák meg azt, ahogy ma ismerjük az itáliai konyhát.

A szigorú törvények segítették az olasz ételek elterjedését

Olaszország 1861. március 17-én egyesült hivatalosan, amikor megalakult az Olasz Királyság. Ez azonban hatalmas változásokkal járt a lakosokra nézve; ahogy a Rustic Pathways megjegyzi, az egyesülés után rengeteg újonnan bevezetett adó és kötelező sorkatonaság sújtotta az itáliai férfiakat, akik ezek elől menekülve emigráltak szerte a világon.

Ez pedig végső soron azt jelentette, hogy az olasz konyha szinte a világ minden pontjára eljutott és pillanatok alatt népszerűvé is vált.
Ami nélkül nincs itáliai gasztronómia: az olívaolaj

Bár az olaszok sokféle zsiradékot használnak az ételeik készítése során, messze az olívaolaj a legnépszerűbb és a legtradicionálisabb ezek közül. A portál szerint Itáliában az olívaolajat sütéshez, pároláshoz és szószkészítéshez egyaránt használják. Az itáliaiak az olívaolajat tartják a legfontosabb konyhai alapanyagnak, és hajlandóak magas összegeket is fizetni a kiváló minőségű extra szűz verziókért.

A Pizza Margherita Savoyai Margit olasz királynőről kapta a nevét
Image
Fotó: Fotó: Shutterstock

Az olasz ételek tökéletes lenyomatai az itáliai kultúrának és ez a nemzeti eledelükre, a pizzára különösen igaz. A tésztaétel az 1700-as években született Nápolyban, de a mára híressé vált Pizza Margherita megszületésig egészen 1889-ig kellett várni, amikor is az olasz király hitvesének, Savoyai Margitnak a tiszteletére megalkottak a róla elnevezett pizzát.

S ha mindez nem lenne elég, a pizza színei, vagyis a zöld bazsalikom, a fehér mozzarella és a piros paradicsomszósz az olasz zászló színeit szimbolizálja
Az eredeti olasz tészta édes volt
Image

Annak ellenére, hogy a pizza csak a 18. század környékén jelent meg, Itália területén már az i.e. 4. században is készítettek tésztákat. Ám ezek cseppet sem hasonlítanak azokhoz, amiket ma ismerünk. A korabeli leírások alapján ugyanis az eredeti olasz tészta édes volt, mézzel és cukorral felszolgált étel volt.

Csak később, az arabok hatására került az országba a szárított tészta, a paradicsomszósz pedig csak a 17. és 18.század környékén vált népszerűvé a területen.
Az itáliai konyhának köszönhetjük az első szakácskönyvet

Olaszország az első szakácskönyv szülőhelye is egyben. Minden idők első, receptekkel ellátott könyvét, az il Platinát 1474-ben Bartolomeo Sacchi szerezte. A férfi az olasz reneszánsz egyik polihisztorának számított, aki a katonai tevékenységei mellett foglalkozott a gasztronómiával.

Tejeskávé, kenyér és sütemény: a tradicionális olasz reggeli alapjai
Image
Fotó: Fotó: Shutterstock

Az olasz kávékultúra az egyik leggazdagabb az egész világon, amit jól bizonyít az is, hogy az olaszok élen járnak az élénkítő ital fogyasztásában. Egészen pontosan évente nagyjából 14 milliárd eszpresszót fogyasztanak el, ám – ellentétben a többi kultúrával – ezt sosem reggel fogyasztják. Az olaszoknál ugyanis létezik egy kimondatlan szabály, mely szerint délelőtt 11 óráig csak tejeskávét, kapucsínót isznak, amihez kenyeret és péksüteményt fogyasztanak.   

Aperitivo és passeggiata: az olasz életérzés esszenciái

Az aperetivo, mint szokás, olyan az olaszoknak, akár a levegővétel. Ez jellemzően az ebéd és a vacsora közti időszakban történő alkoholfogyasztást jelenti, ami meghozza a hangulat a következő étkezéshez és feldobja a baráti beszélgetéseket. Természetesen nem lerészegedésről van szó, egyszerűen csak kellemes időtöltésről.

Hasonló funkciót tölt be a passeggiata is, amit jellemzően az esti vacsora után ejtenek meg az itáliaiak. Ez egy rövidebb-hosszabb sétát jelent az étkezés után, ami egyszerre segít ledolgozni a kalóriákat, miközben a baráti társaságban ilyenkor születnek a legizgalmasabb beszélgetések.
Az ország McDonald’s éttermeinek saját húsbeszállítója van

Az első olaszországi McDonald’s az észak-olaszországi Bolzanóban nyílt meg. A vállalat az olasz konyhához igazodva természetesen friss tésztaételeket is bevezetett az üzleteiben. Mindazonáltal az 1981-ben alapított Burghy névre hallgató hamburgerező 1996-ban már 96 étteremmel rendelkezett, míg McDonald’s-ból csupán 38 volt az országban.

Emiatt a hatalmas üzletlánc felvásárolta a Burghy éttermeket és beolvasztotta az étterem húsbeszállítóját, a Cemonini Csoportot, ami így végül a McDonald’s hivatalos beszállítójává vált.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!