2024-07-27
Az olaszok sem csinálják másképp: így készül az igazi gnocchi
Talán nem kell bemutatni az olasz konyha egyik legnépszerűbb ételét, a gnocchit, mely jól elkészítve kiváló fogás lehet a nap bármelyik szakaszában. Könnyű, pihe-puha burgonyatészta az alapja, melyet bátran elkészíthetünk otthon is. Mindössze néhány alapanyagra van szükség, amiket jó esetben a kamránkban is megtalálunk, így külön bevásárlást sem igényel. Első kóstolás után biztos, hogy többé nem akarunk majd bolti változatot venni.
A gnocchi eredete egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza. Feltehetőleg az olasz „nocchio“ szóból ered, ami kis csomót vagy golyót jelent. A rómaiak gyakran készítettek kisebb tésztadarabokat, melyeket kifőzve különféle mártásokkal tálaltak. Így terjedt el a gnocchi, mely hírnevét a reneszánsz idején, az olasz gasztronómia hozta meg. A társadalom kedvelt ételévé vált könnyed állaga és jellegzetes íze miatt, nem mellesleg kevés összetevőinek köszönhetően bármikor el lehetett készíteni. Az elmúlt évtizedekben egyre több verziója jelent meg, különféle méretekre, formákra alakították a kis krumpligolyókat.
- 50 dkg krumpli;
- 10 dkg liszt;
- fél darab tojás;
- só, ízlés szerint.
A krumplikat alapos öblítés után héjában, egy fazékban puhára főzzük, várjuk meg míg langyosra hűl, ezután távolítsuk el a héját. Törjük át krumplinyomón, helyezzük deszkára, majd adjuk hozzá a lisztet és a tojást. Kezdjük el összedolgozni, szükség esetén adhatunk hozzá még egy kis lisztet, ám ne használjunk túl sokat, mivel a túl sok liszt elnehezíti a tésztát és ronthat az ízén is. Ha összeállt a tészta, sodorjunk 2 centiméter átmérőjű rudakat, majd vágjuk apró darabokra. A megformált gnocchikat lisztezett konyharuhán pihentetjük pár percet. Utolsó lépésként forraljunk vizet, sózzuk, majd a gyöngyöző vízbe dobáljuk bele a gombócokat. Mikor feljönnek a víz felszínére, kivehetjük őket. Paradicsomszósszal tálaljuk, de ízlés szerint variálhatjuk a szószt.
(Forrás: hamuesgyemant.hu)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!