Kevesen ismerik itthon, pedig a brit kocsmák régi kedvence ez a szaftos finomság Kevesen ismerik itthon, pedig a brit kocsmák régi kedvence ez a szaftos finomság
Fotó: Shutterstock

2025-04-09

Kevesen ismerik itthon, pedig a brit kocsmák régi kedvence ez a szaftos finomság

A ragadós, karamellás-datolyás sütemény hazánkban még mindig igazi ritkaságnak számít, pedig ha egyszer elkészítjük, biztosan az egyik kedvenc deszzertté válik! Íme a brit klasszikus, a karamellás szószban úszó sticky toffee pudding! 

A hamuesgyemant.hu mutatja be a britek közkedvelt desszertjét, amit állítólag egy északnyugat-angliai kocsmában készítették el először, azóta pedig az egész országban, sőt Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is népszerűvé vált. Egy nedves, foszlós piskótáról van szó, amit barna cukorral és datolyával is édesítenek, ráadásul rengeteg vajkaramellával is leöntik, majd tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal tálalják. Mutatjuk a receptet! 

Hozzávalók:

A karamellás szószhoz:

  • 150 g barna cukor;
  • 6 evőkanál sótlan vaj;
  • 100 ml kukoricaszirup;
  • 400 ml tejszín.

A piskótához:

  • 130 g magozott datolya;
  • 120 ml víz;
  • 90 g liszt;
  • fél teáskanál sütőpor;
  • negyed teáskanál szódabikarbóna;
  • csipetnyi só;
  • 100 g barna cukor;
  • 3 evőkanál sótlan vaj, kissé megolvasztva;
  • 1 nagy tojás, szobahőmérsékleten;
  • fél teáskanál vaníliakivonat;
  • vaníliafagylalt vagy enyhén cukrozott tejszínhab a tálaláshoz.
Image
Fotó: Shutterstock
Elkészítése:

Karamellszósz:

  1. Egy közepes méretű serpenyőben keverjük össze a barna cukrot, a vajat, a kukoricaszirupot és a tejszín felét. Forraljuk fel közepes hőmérsékleten, és gyakori keverés mellett kb. 5 percig főzzük
  2. Csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra, kevergetés közben főzzük, amíg sűrű, barna színű karamell alakul ki, kb. 30-35 percig.
  3. Óvatosan keverjük bele a maradék tejszínt, és főzzük közepes hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve, amíg teljesen össze nem áll, kb. 2 percig. A karamellát egy szitán keresztül szűrjük át egy tálba.

Piskóta:

  1. A datolyát főzzük forró vízben egy kis serpenyőben, alacsony hőmérsékleten. Időnként megkeverve addig pároljuk, amíg a víz majdnem felszívódik, és a datolya megpuhul, kb. 6-8 percig.
  2. Tegyük át a datolyát és a folyadékot egy konyhai robotgépbe, és pürésítsük majdnem simára, 2-3 percig.
  3. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Vékonyan vajazzunk ki 6 kosárkásformát, majd helyezzük őket a sütőlapra.
  4. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót egy kis tálban.
  5. A barna cukrot és a vajat közepes tálban, elektromos keverővel 4-5 perc alatt keverjük világosra és habosra. Verjük bele a tojást és a vaníliát, majd keverjük bele a datolyapürét.
  6. Alacsony sebességen forgassuk bele a lisztes keveréket, kb. 15-30 másodperc alatt.
  7. Az így kapott tésztát egyenletesen osszuk szét az előkészített formák között, majd mindegyiknek simítsuk el a tetejét.
  8. Süssük a süteményeket kb. 20-25 percig, amíg a közepükbe szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki belőlük. Ezután vegyük ki őket a formákból, és hagyjuk kissé kihűlni egy rácson, kb. 10 percig. Hagyjuk bekapcsolva a sütőt.
  9. Vágjuk félbe a piskótákat, majd töröljük ki a formákat, és kanalazzunk mindegyikbe 1 evőkanál karamellaszószt. Tegyük vissza a sütemények alsó rétegét a vágott felükkel felfelé a formákba.
  10. Kanalazzunk még egy evőkanál szószt a félbevágott piskótákra, majd tegyük vissza rájuk a másik felüket. Folyassunk rájuk még egy kis karamellát, majd dobjuk vissza őket a sütőbe, és süssük további 10-15 percig.
  11. Hagyjuk őket 5 percig hűlni, majd fordítva helyezzük őket a tányérra. Melegítsük újra a maradék karamellaszószt, és kanalazzunk belőle a süteményekre. Ezután azonnal tálaljuk az édességet vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!