Húsvéti kalács angol módra: így készítsd el a Hot Cross Bunt! Húsvéti kalács angol módra: így készítsd el a Hot Cross Bunt!
Keresztes kalács
Fotó: Alexandra Harashchenko, Shutterstock

2025-04-04

Húsvéti kalács angol módra: így készítsd el a Hot Cross Bunt!

A sonka és a töltött tojás mellett a kalács is jellemzően ott van a legtöbb magyar asztalán húsvétkor. Ha idén dobnánk egy csavart a megszokott receptre, akkor próbáljuk ki az angolok verzióját, a keresztes kalácsot, vagy helyi nevén hot cross bunt!

A hagyományos forró keresztes kalács a britek egyik kedvelt húsvéti fogásának számít. Úgy tartják, hogy a Jézus keresztre feszítését szimbolizáló kalácsok hagyománya egészen a 12. századig nyúlik vissza, írásos formában először viszont csak a 16. században említették meg. A legelterjedtebb receptekben gyakran aszaltgyümölcsökkel, karamellával, bogyósgyümölcsökkel vagy csokoládéval ízesítik őket. Mi most egy hagyományos, fahéjas-narancsos változatot hoztunk el.

Hozzávalók:
Image
Fotó: Anna Shepulova, Shutterstock

A kalácshoz:

  • 3 ek élesztő
  • 110 g cukor
  • 370 ml tej
  • 640 g liszt (+ tartalék, ha kell pótolni)
  • 2 ek őrölt fahéj
  • 2 ek szegfűbors
  • ½ ek só
  • 200 g mazsola
  • 1-2 narancs reszelt héja
  • 50 g sótlan vaj
  • 1 tojás

A keresztekhez:

  • 75 g liszt
  • 5 ek víz

A mázhoz:

  • 1 ek baracklekvár
  • 2 ek víz
Így készítsük el:
  1. Keverjünk el 640 gramm lisztet, az élesztőt, a cukrot, a szegfűborsot és a sót egy nagyobb tálban egy konyhai robotgéppel. Ezután adjuk hozzá a vajat, a tejet, a tojást, a mazsolát és a narancshéjat is, és addig dolgozzunk rajta, amíg a hozzávalók összeállnak. Ha szükséges, adjunk hozzá még némi lisztet és kézzel is gyúrjuk át – a lényeg, hogy ne ragadjon oda a tészta az edény falához.
  2. Ezután fedjük le egy fóliával, és hagyjuk szobahőmérsékletek nagyjából kétszeres méretre kelni.
  3. Ha készen vagyunk ezzel, akkor formáljunk ököl nagyságú, egyenlő méretű golyókat a tésztából. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük bele a golyókat – nem baj, ha széleik érintkeznek.
  4. Vékonyan olajozzunk be egy nagyobb darab folpack fóliát, szorítsuk rá a tepsire, és hagyjuk így nagyjából 30-40 percig pihenni a tésztát. Mindeközben melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra.
  5. A keresztekhez keverjük össze a lisztet a vízzel, majd töltsük ezt egy habzsákba, és rajzoljunk kereszteket a tészta tetejére.
  6. Ezután az előmelegített sütőben süssük 20-25 percig a kalácsokat. Eközben keverjük össze a lekvárt a vízzel, és tegyük a mikróba azért, hogy összeálljon. Amikor kiszedtük a kalácsokat, tegyük őket félre egy picit kihűlni, majd egy ecset segítségével kenjük be a lekvárral.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!