2025-04-04
Húsvéti kalács angol módra: így készítsd el a Hot Cross Bunt!
A sonka és a töltött tojás mellett a kalács is jellemzően ott van a legtöbb magyar asztalán húsvétkor. Ha idén dobnánk egy csavart a megszokott receptre, akkor próbáljuk ki az angolok verzióját, a keresztes kalácsot, vagy helyi nevén hot cross bunt!
A hagyományos forró keresztes kalács a britek egyik kedvelt húsvéti fogásának számít. Úgy tartják, hogy a Jézus keresztre feszítését szimbolizáló kalácsok hagyománya egészen a 12. századig nyúlik vissza, írásos formában először viszont csak a 16. században említették meg. A legelterjedtebb receptekben gyakran aszaltgyümölcsökkel, karamellával, bogyósgyümölcsökkel vagy csokoládéval ízesítik őket. Mi most egy hagyományos, fahéjas-narancsos változatot hoztunk el.

A kalácshoz:
- 3 ek élesztő
- 110 g cukor
- 370 ml tej
- 640 g liszt (+ tartalék, ha kell pótolni)
- 2 ek őrölt fahéj
- 2 ek szegfűbors
- ½ ek só
- 200 g mazsola
- 1-2 narancs reszelt héja
- 50 g sótlan vaj
- 1 tojás
A keresztekhez:
- 75 g liszt
- 5 ek víz
A mázhoz:
- 1 ek baracklekvár
- 2 ek víz
- Keverjünk el 640 gramm lisztet, az élesztőt, a cukrot, a szegfűborsot és a sót egy nagyobb tálban egy konyhai robotgéppel. Ezután adjuk hozzá a vajat, a tejet, a tojást, a mazsolát és a narancshéjat is, és addig dolgozzunk rajta, amíg a hozzávalók összeállnak. Ha szükséges, adjunk hozzá még némi lisztet és kézzel is gyúrjuk át – a lényeg, hogy ne ragadjon oda a tészta az edény falához.
- Ezután fedjük le egy fóliával, és hagyjuk szobahőmérsékletek nagyjából kétszeres méretre kelni.
- Ha készen vagyunk ezzel, akkor formáljunk ököl nagyságú, egyenlő méretű golyókat a tésztából. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük bele a golyókat – nem baj, ha széleik érintkeznek.
- Vékonyan olajozzunk be egy nagyobb darab folpack fóliát, szorítsuk rá a tepsire, és hagyjuk így nagyjából 30-40 percig pihenni a tésztát. Mindeközben melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra.
- A keresztekhez keverjük össze a lisztet a vízzel, majd töltsük ezt egy habzsákba, és rajzoljunk kereszteket a tészta tetejére.
- Ezután az előmelegített sütőben süssük 20-25 percig a kalácsokat. Eközben keverjük össze a lekvárt a vízzel, és tegyük a mikróba azért, hogy összeálljon. Amikor kiszedtük a kalácsokat, tegyük őket félre egy picit kihűlni, majd egy ecset segítségével kenjük be a lekvárral.
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!