2025-03-14
Már várod az eperszezont? Mentsd el Svédország krémes eperdesszertjét!
Az eperre gondolva először nem Svédország jut eszünkbe, pedig az északi nemzetnek is megvan a maga epres sajátossága, a Jordgubbstårta – mutatjuk is, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a desszertet!
Az eper eredete meglehetősen vitatott, de a legtöbben Franciaországot tartják szülőhazájának. Mindazonáltal a gyümölcs feltehetőleg hamar elterjedt Európában, hiszen már a római időkben is előszeretettel fogyasztották az édeskés gyümölcsöt. Az eper termesztéséhez ugyanis legalább 6-8 órányi napsütés mellett mérsékelt, nagyjából 15-25 Celsius-fokos hőmérséklet szükséges, de egészen jól tűri a hideget is. Svédországban Jordgubbstårta a második világháború után vált a nyári napforduló idején megrendezett midsommar ünnep egyik legfontosabb desszetjévé, hiszen a gyümölcs nagyjából ilyenkor van szezonban az országban.

A tortához:
- 4 tojás
- 140 g kristálycukor
- 2 dl sütőporral kevert liszt
- 25 g olvasztott vaj
A vaníliás krémhez:
- 6 tojássárgája
- 6 dl zsírosabb (50%) tejszín
- 6 dl tej
- 1 vaníliarúd
- 3 ek kristálycukor
- 4 ek kukoricakeményítő
A díszítéshez:
- 5 dl zsírosabb (50%) tejszín
- 1-1,5 liter eper
- 3 dl pirított mandula és dió, apróra vágva
- 15-20 kisebb habcsók
- tejszínhab
- cukormáz
- Első lépésként melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd lássunk neki a torta elkészítésének. Egy kerek (kb. 24 centiméteres átmérőjű) formát vajazzunk és lisztezzünk ki. Egy hasonló méretű lábasban melegítsünk fel vizet, majd egy tálban keverjük össze a cukrot és a tojást, helyezzük a tálat a lábas tetejére, és óvatosan verjük fel a keveréket melegítés közben. Ezután vegyük le a tálat a lábas tetejéről, és lassabb mozdulatokkal keverjük tovább addig, amíg egy levegős és kihűlt mixet kapunk (kb. 10 perc).
- Ezután harmadonként adagoljuk hozzá a lisztet egy spatula segítségével, végül pedig a vajat is adjuk hozzá. Ha készem vagyunk, öntsük bele az egészet a tortaformába, majd tegyük a 180 fokos sütőbe nagyjából 30 percre. Utána hagyjuk kihűlni.
- Mindeközben belevághatunk a vaníliás krém elkészítésébe. Egy mélyebb serpenyőbe dobjunk bele mindent (a vaníliarúd magjait és szárát is), és közepes lángon, folyamatos keverés mellett várjuk meg, hogy a hozzávalók besűrűsödjenek, majd egy szűrjük át egy szitán egy tálba. A tálat tegyük hideg vízfürdőbe és keverjük addig, amíg a mártás ki nem hűl és jó sűrű lesz.
- Ezt követően vágjuk három egyenlő darabra a tortát és vágjunk félbe annyi epret, amennyi nagyjából egy rétegre jó. Az alsó felét tegyük a tálalóra, majd kenjünk raja végig egy adag vaníliás krémet, töltsük fel a félbevágott eprekkel. Ezután jöhet rá a középső réteg, aminek a tetejét szintén kenjük be a krémmel, majd nyomjunk tejszínhabot és ugyanígy rakjunk némi félbevágott epret. Végül a legfelső tortaréteget is rakjuk rá úgy, hogy a laposabb (levágott) része legyen felfelé. Erre is jöhet a tejszínhab, amit kenjünk el a tetején és a szélén is, majd egyesével, körformában rakjuk rá a szélekre a habcsókokat. A közepét töltsük meg eperrel, végül szórjuk meg a diós-mandulás keverékkel lehetőleg úgy, hogy az oldalára is jusson belőle.
- Tálalás előtt borítsuk be cukormázzal.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!