2025-05-10
Világbajnok szendvicsek, amikkel új szintre emelheted a piknikezést
Egyszerűek, finomak, táplálóak és gyorsan összekészíthetőek: a szendvicsek nem a véletlennek köszönhetik világszintű sikerüket, ahogy az sem meglepetés, hogy Földünk szinte minden országának megvan a maga ikonikus szendvicse. Mutatunk is 5 különlegességet azoknak, akik legszívesebben már le is terítenék a pokrócot egy természetközeli helyen.

Azok számára, akik nem szeretnének sokat vesződni az elkészítéssel, kezdjük is a listát egy meglepően egyszerű szendviccsel, ami Japán szinte minden reggelizőjében és kisboltjában megtalálható. A tamago sando egy tojásos szendvics, amihez jellemzően édeskésebb, tejes kenyeret (shokupan) használnak, a szeletek közé pedig tojásrántottát és egy főtt tojást szoktak rakni. Ezeket japán majonézzel ízesítik, ami egy kicsit édesebb, mint az általunk ismert. Bár az alapváltozatba csak tojás kerül, gyakran lehet extrább szendvicsekkel is találkozni, amikbe húst, zöldségeket vagy gyümölcsöket is raknak.

Vietnám majd’ egy évtizedig francia gyarmatként működött, ezért érthető, hogy a francia konyha egyes elemei beivódtak a helyi gasztronómiába. Ennek az egyik legismertebb példája a baguette-ben készített bánh mì szendvics, amit a világ egyik legjobb street foodjának tartanak. Az igazán jó bánh mì titka a kívül ropogós, belül pedig puha baguette és a szaftos sertéshús. Ugyan mára már több verziója is létezik, a tradicionális szendvicsben a fő zöldségeknek a savanyított sárgarépa, az uborka és a daikon retek számít. A fűszerezéshez gyakran használnak koriandert, chilit és mogyoróhagymát.

Olyan nemzetként, amely mind a sajtkészítésben mind pedig a húsfeldolgozásban kiemelkedő, semmi meglepetést sem okoz, hogy Spanyolországnak remek szendvicsei vannak. Közülük talán a legismertebb a bocadillo, aminek lényege, hogy egy baguette-hez hasonló ropogós spanyol kenyeret használnak hozzá. A töltelékek már annál változatosabbak: a bocadillo de Jamón spanyol serrano sonkából, a bocadillo de tortilla egy krumplis-tojásos változat, a bocadillo de calamaresbe tenger gyümölcseit raknak, míg a bocadillo vegetalban a zöldségek és a főtt tojás dominálnak.

Argentína jellegzetessége, a chorizo kolbászból készült choripánt általában a szintén klasszikusnak számító chimichurrivel és salsa criollával együtt tálalják. A hagyományos recepthez chorizo és ropogós francia baguette szükséges, a chimichurrihez olívaolaj, oregánó, fokhagyma, chilipelyhek, ecet és petrezselyem szükséges. A salsa criolla fő összetevőihez tartozik a paradicsom, a hagyma, a citrom, az olívaolaj és persze a bors.
A Dél-afrikai Köztársaság Nagy Gatsby-je inkább mondható egy kiadós ebédnek, mint egy rohanásban bekapott falatkának. A szendvics lényegét a beletuszkolt sült krumpli adja, ezen kívül viszont rengeteg más hozzávalóval lehet kísérletezni. Leggyakrabban virslit, csirkét, garnélát, curryt vagy tojást szoktak belerakni, ezeket pedig piri-piri szósszal és valamilyen acharral, azaz savanyított indiai zöldséggel – például chilipaprikával, mangóval, padlizsánnal vagy répával – ízesítik.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


