Finomabb, mint gondolnád: így készül a húsmentes tikka masala Finomabb, mint gondolnád: így készül a húsmentes tikka masala
Fotó: Shutterstock

2024-11-03

  • Drive
  • Gasztro
  • Finomabb, mint gondolnád: így készül a húsmentes tikka masala

Finomabb, mint gondolnád: így készül a húsmentes tikka masala

Az indiai csirkés egytálétel minden évszakban remek fogás főleg azok számára, akik szeretik az intenzív, fűszerekben gazdag ételeket. Vegetáriánusként sem kell lemondanunk róla, hiszen rengeteg húsmentes változata létezik. A The Kitchn segítségével mutatunk egy zöldségekben gazdag verziót, melyet a húsevők is megirigyelnek!

A tikka masala egy tradicionális indiai étel, ami az elmúlt évtizedekben az egész világot meghódította. Az erőteljes, fűszeres ízvilága és krémes textúrája magában hordozza a keleti konyha legfontosabb elemeit. Az étel eredete azonban nem tiszta: van, aki szerint a brit gyarmatosítás hatása miatt jött létre, mások pedig úgy vélik, hogy a pikáns szósznak egy skót szakácshoz van köze. A tikka masalát eredetileg csirkével készítik és egyszerű körettel, általában rizzsel tálalják. A húsmentes verziója azonban hasonlóan finom, hiszen rengeteg zöldséget tartalmaz, valamint igazi vitaminbomba, ami kifejezetten jól jön a hűvös, esős időben.

Hozzávalók:
  • 2 evőkanál olívaolaj;
  • 1 nagyobb darab vöröshagyma;
  • 1 kisebb darab friss gyömbér;
  • 3 gerezd fokhagyma;
  • 2 evőkanál garam masala fűszerkeverék (bármilyen fűszerboltban, de a nagyobb élelmiszerboltokban is megtalálhatjuk);
  • 2 teáskanál őrölt koriander;
  • 1 teáskanál paprika;
  • egy csipet cayenne-i bors;
  • másfél teáskanál kóser só;
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom;
  • 1 kisebb fej karfiol;
  • 3-4 nagyobb darab sárgarépa;
  • 400 g hámozott, darabolt paradicsom;
  • 2.5 dl zöldségleves alaplé;
  • 160 gramm zöldborsó;
  • 2,5 dl tejszín vagy cukrozatlan, magas zsírtartalmú kókusztej;
  • főtt basmati rizs, a tálaláshoz (nagyjából 360-400 g elegendő);
  • friss korianderlevelek a díszítéshez;
  • ízlés szerint tofuval is készíthetjük.
Így készítsük el:
  • Első lépésként egy magas falú serpenyőben, közepes lángon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymákat és a gyömbért. Szórjuk bele a garam masala fűszerkeveréket, a koriandert, a paprikát, a cayenne borsot és a sót, majd keverjük össze. Főzzük nagyjából 10 percig, míg a hagyma megpuhul, közben pedig egyszer-kétszer kevergessük meg. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és főzzük 1 percig.
  • Ezután vágjuk fel apróbb darabokra a karfiolt és sárgarépát, majd tegyük a serpenyőbe. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot és öntsük fel az alaplével. Alaposan keverjük össze, aztán pedig forraljuk fel úgy, hogy éppen csak gyöngyözzön. Ezt köetően hagyjuk alacsony lángon fedő alatt főni, hogy megpuhuljanak a zöldségek, nagyjából 20-25 percig.
  • Ha már minden alapanyag megpuhult, adjuk hozzá a borsót és a tejszínt, majd fedő nélkül főzzük további 10-15 percig, míg szépen lassan besűrűsödik.
  • Ezután nincs más dolgunk, mint megfőzni a rizst és tálalni a szósszal, melyet ízlés szerint friss korianderrel díszíthetünk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!