2025-03-25
Veszélyben 10 magyar élelmiszerünk: hamarosan végleg eltűnhetnek?
Az internet segítségével ma már olyan kincsekre bukkanhatunk, amelyek létezéséről valószínűleg soha nem tudnánk. Remek példa erre az Ark of Taste adatbázisa, ami a világ legritkább és legveszélyeztetettebb ételeit listázza azzal a céllal, hogy segítse a fennmaradásukat. Köztudott, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen leszűkült az ismert, fogyasztott élelmiszerek skálája, ezért sokféle alapanyag hiányzik az étrendünkből. Egy példa: csak gyümölcsből több mint kétezer fajta létezik, ebből kutatások szerint a nyugati fogyasztók csupán tíz százaléknyit ha ismernek – mutat rá a leszűkült mezőgazdasági sokszínűségre az egy.hu.
- a Hankovszky sárgabarack;
- a hortobágyi racka;
- a magyar szürkemarha;
- a magyar parlagi kecske
- a húsvéti rozmaring alma;
- a Juliska bab;
- a kerekegyházai kékburgonya;
- a kövidinka szőlő;
- a mangalicakolbász;
- és maga a mangalica.
A 2021-es adatok szerint Magyarországon átlagosan 82 kilogrammnyi húst fogyasztunk, ezeknek java részét a sertés, marha és csirke teszi ki, pedig van egy olyan húsfajtánk is, ami rendkívül egészséges, mégis szinte teljes egészében exportra megy.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!