Túlélési útmutató: tippek, hogy megfelelő élelmet találj a vadonban Túlélési útmutató: tippek, hogy megfelelő élelmet találj a vadonban
Fotó: Shutterstock

2024-08-30

  • Drive
  • Outdoor
  • Túlélési útmutató: tippek, hogy megfelelő élelmet találj a vadonban

Túlélési útmutató: tippek, hogy megfelelő élelmet találj a vadonban

Bár jó eséllyel sosem történik velünk ilyesmi, ha belevágunk egy hosszabb túrába, akkor nem árt felkészülni arra az eshetőségre, hogy teljesen elveszünk a vadonban. A legfontosabb ilyenkor, hogy ne kezdjünk el pánikolni, ugyanis az egyenes út erőforrásaink kifárasztásához. De hogyan juthatunk elegendő ételhez és mit fogyaszthatunk pontosan?

Aki szereti a túlélőműsorokat, az valószínűleg már elgondolkozott azon, hogy mit tenne abban az esetben, ha véletlenül elveszne a vadonban. Ilyenkor persze a legelső feladatunk az, hogy találjunk vizet és biztonságos alvóhelyet, egy kis idő múltán viszont ételre is szükségünk lesz.

Mik a legfontosabb szempontok?

Ha élelmet keresünk, a legjobb, ha először a növényekre fókuszálunk, hiszen ezeket nem kell levadásznunk, nem támadhatnak meg és azonnal el is fogyaszthatjuk őket. A növények átlagosan 100 grammonként 15-20 kalóriát tartalmaznak, ami ugyan nem sok, de elegendő ahhoz, hogy túléljünk. A legbiztonságosabb, ha már általunk ismert gyümölcsöket, magokat és csonthéjasakat kutatunk fel – utóbbiak különösen fontosak, ugyanis nemcsak zsírokat, de fehérjét is tartalmaznak, amire szükségünk lesz ahhoz, hogy legyen elég energiánk. A gyümölcsökből a szénhidrátot is pótolni tudjuk.

Image
A „túlélési ételpiramis”
Fotó: Saját ábra
Néhány növény persze mérgező. Ezek sok esetben kellemetlen, erős szagot bocsátanak ki magukból, de fogyasztás előtt mindenképpen teszteljük bőrünkön, hiszen ha égő, viszkető hatásuk van, akkor jobb elkerülni őket.
Image
A kép csak illusztráció
Fotó: Tersius van Rhyn, Unsplash

Ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor elkezdhetünk rovarokban gondolkozni. A rovarok előnyei közé tartozik, hogy nagyon kevés az a faj, ami mérgező, illetve rengeteg fehérjét tartalmaznak. Általános tanácsként tartózkodjunk az élénk színű, erős szagú és szőrösebb/szúrós rovaroktól. Az ehető rovarok közé tartoznak például a sáskák, a hernyók, a lárvák és a termeszek is. A rovarokat viszont minden esetben meg kell sütnünk azért, hogy elkerüljük az esetleges fertőzéseket.

A következő feladat a kötelek, (halász)hálók készítése. A kötelekből ugyanis fegyvereket, tárolókat és csapdákat is tudunk készíteni. Ha még mindig nem sikerült volna megmenekülnünk, akkor ezt követően bele kell kezdenünk a fegyverek készítésébe. A folyóparti kavicsokból például remek pengéket lehet készíteni, de a kötelek segítségével egy kalapácsot, csúzlit vagy lándzsát is össze tudunk állítani.  

Image
Fotó: Bozhin Karaivanov, Unsplash

Szintén belekezdhetünk a különböző csapdák készítésébe: az egyik legegyszerűbb az, ha fellógatunk valamelyik fára egy hurokban végződő kötelet, ami az állat mozgásával rászorul annak valamelyik testrészére. Szintén jó módszer az, ha ásunk egy csapdákkal teli árkot, amit felülről lefedünk különböző levelekkel – ebbe akár hegyes fákat is beleállíthatunk.

(Forrás: Survival Kompass)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!