Hogyan élhetsz túl a természetben térerő nélkül? Hogyan élhetsz túl a természetben térerő nélkül?
Fotó: Katie Drazdauskaite, Unsplash.

2024-07-06

Hogyan élhetsz túl a természetben térerő nélkül?

Habár a legtöbbünk jó esetben csak a filmekben találkozik olyan helyzettel, amikor térerő nélkül kell túlélni valahol a természetben, azért nem árt tudni, hogy mit lehet tenni akkor, ha véletlen ilyen körülmények között találjuk magunkat.

A nyári időszak sokak számára egyet jelent a túrázással, és bár a legszebb hazai erdőkben jó eséllyel nem fogunk elveszni, ha egy intenzívebb kalandba vágunk bele, akkor a legrosszabb esetben megtörténhet, hogy a vadon közepén találjuk magunkat. Az ilyen helyeken pedig valószínűleg telefonunk sem lesz túl nagy segítség, hiszen térerő és internet híján kevés hasznát vesszük okoseszközünknek – bár még akkor is lehet, hogy helikopterrel kell megmenteni minket, ha véletlenül mégis betöltene a Google Térkép útvonaltervezője.

Első körben fontos megjegyezni, hogy ilyen kirándulásokra mindenképpen pakoljunk be egy földrajzi atlaszt és lehetőleg egy, a térségben futó túraútvonalakat ábrázoló térképet is vigyünk magunkkal. Emellett az iránytű, az öngyújtó, a kötél, a zseblámpa (és extra elemek), a síp, valamint a bicska is jó barátunk lehet, nem beszélve a meleg ruhákról, esetleg a hálózsákról és a vízszűrőről.

Image
Fotó: Jean-Frederic Fortier, Unsplash

Erin Kirkland, a kíméletlen alaszkai vidék szakértője továbbá azt javasolja, hogy indulás előtt minden esetben tájékoztassuk egy-két ismerősünket arról, hogy pontosan hova megyünk és mennyi időt tervezünk eltölteni ott. Miután már belekezdtünk a kalandba, figyeljünk arra, hogy hol szűnik meg a térerő, és ezt lehetőleg jelöljük is a térképen azért, hogy tudjuk, hova kell visszajutnunk akkor, ha bajba kerülnénk. Amikor már egyértelműen nincs térerő, akkor kapcsoljuk repülőgépes üzemmódba a telefonunkat, hogy az akkumulátor a lehető legtovább bírja – persze nem rossz ötlet egy hordozható powerbankot is magunkkal vinni.

Image
Fotó: Jordan Madrid, Unsplash

Az erdőt járva továbbá erősen ajánlott időnként visszafordulni, és szétnézni az adott ponton: igyekezzünk egy olyan pontot találni, ami elég jellegzetes ahhoz, hogy visszafelé haladva egyértelműen felismerjük – de akár mi magunk is készíthetünk ilyeneket például egymásra rakott kövekből, de ha ragasztószalagot is viszünk magunkkal, akkor a fák törzsét is körbetekerhetjük. Persze ne szemeteljünk, így ezeket visszafelé szedjük le.

Emellett fontos, hogy ne lépjünk rá kidőlt farönkökre, mivel egyáltalán nem tudhatjuk, hogy mennyire korhadtak el ezek, és ha véletlenül beszakadna alattunk egy, akkor durva sebeket is okozhatunk magunknak – annál rosszabb pedig nincs, ha vérző lábbal kell folytatnunk az utat.

Mi van akkor, ha tudatosul bennünk, hogy teljesen elvesztünk?
Image
Fotó: Aedrian Salazar, Unsplash

Az első és a legfontosabb dolog az az, hogy őrizzük meg a hidegvérünket, hiszen a pánikolás nemcsak mentálisan fáraszt ki minket, de az energiánkat és testünk vízkészletét is csökkenti. Lehetőleg azonnal álljunk meg és ne sétáljunk tovább az erdőben, mert ez ronthatja annak az esélyét, hogy ránk találjanak másik túrázók, vagy a legrosszabb esetben egy mentőcsapat. Ha tudjuk, hogy muszáj lesz errefelé éjszakáznunk, akkor a menedék kialakításának kell a legfőbb prioritásnak lennie: találjunk egy alvásra megfelelő helyet, keressünk vizet, ételt és a tűzgyújtáshoz szükséges gallyakat.  

Olykor az állatokra is szükséges lehet figyelnünk: igyekezzünk hangosan közlekedni, illetve elkerülni azokat a területeket, ahol több lábnyomot is látunk. Az ételt minden esetben érdemes felfüggeszteni egy fára, nehogy besétáljon hozzánk egy ragadozó. Ennélfogva még ha tüzet is gyújtunk, ne főzzünk rajta olyan ételt, aminek az illata csábító lehet a vadállatok számára  – de az ultrahangos medveriasztó vagy a vadriasztó spray szintén hasznos lehet.

A síp vagy egy kisebb tükör hasznos lehet azért, mert ezekkel tudunk jelzéseket adni másoknak.  

(Forrás: Atlas Obscura)

A hazai erdőkben is találkozhatunk medvékkel: Csak figyelmesen: medvék és farkasok bóklásznak Nógrádban

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!