Az olasz finomság, ami évente csak 15 napig kapható
Gyümölcspiac Velencében.
Fotó: Annie Spratt/Unsplash

2025-05-31

Az olasz finomság, ami évente csak 15 napig kapható

A megdöbbentő skandináv fogásoktól kezdve a halál almájáig, világszerte találunk különleges ételeket. Ilyen a Velencéhez közeli szigetekről származó lila articsóka is, ami csupán évi 10-15 napig terem a tavaszi időszakban. A zsenge finomságot emiatt még Olaszországban is rendszeresen hamisítják, ritkasága miatt pedig exportra sem nagyon jut belőle – így ha Magyarországon látjuk is, szinte biztos, hogy nem eredetiről van szó.

Velence közelében terül el Sant’Erasmo és Le Vignole szigete, ahova a turisták maximum véletlenül tévednek be, hiszen mindkét sziget többsége mezőgazdasági földekből áll, ahol az ismertebb termények mellett egy igazi ritkaságot is előállítanak: a carciofo violetto di Sant’Erasmo egy velencei articsókafajta, amit elsősorban szokatlan, lila színéről lehet felismerni. Ennek terménye, pontosabban első rügyei a castraùra nevű zsenge finomság, amit jellemzően nyersen, olívaolajjal, sóval, fekete borssal és némi Grana Padano sajttal fogyasztanak – mutatja be a ritkaságot a Vince.

Ízre egy kissé kesernyés, de rendkívül zamatos finomságról van szó, ami annak ellenére, hogy majd’ 9 hónapig növekszik, évente csupán 10-15 napig terem meg.

Így nem meglepő, hogy a helyi gazdák már évek óta küzdenek az Olaszország más részeiből származó hamisított változatokkal – Toszkánában, Szardínián és Szicíliában is megpróbálkoznak termesztésével, ám a velenceiek ezekről egyből meg tudják mondani, hogy ízre teljesen eltérnek a Sant’Erasmo articsókától. Kényessége miatt egyébként nem is szokták messze exportálni, sőt, általában még a betakarítás napján eladják, elfogyasztják: a legtöbb termesztő közvetlenül a velencei éttermeknek szállítja le a castraùrát.

A gond az, hogy az ára miatt már Velence éttermei is elkezdték hamisítani a castraùrát, mivel a nem helybéliek egyszerűen nem tudják megmondani, hogy eredeti terméket fogyasztanak-e, vagy sem. Ehelyett hagyományos, lilára színezett articsókát szolgálnak fel, hogy jó áron tudják eladni

– fejtette ki aggodalmait egy helyi gazda a BBC-nek. Egy másik termelő, Carlo Finotello arra panaszkodott, hogy a zöldségkereskedők nemes egyszerűséggel csak ráragasztják a csemege címkéjét a mezei articsókára, de szerinte olyan is előfordul, hogy plusz bevételért összekevernek egy-egy szál castraùrát hagyományos rokonával. Ugyan Finotellóék egy konzorciumot (szervezeti összefogás) is alapítottak a termék védelmének érdekében, jogkörök híján bírságot nem szabhatnak ki, csak kérni tudják a hamisítókat tevékenységük felfüggesztésére.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!