Ez a köret jobb, mint a rizs, a krumpli és a tészta, mégsem kerül az asztalunkra
A hagyományos közel-keleti étel, a freekeh csirke
Fotó: Food Shop/Shutterstock

2025-10-16

Ez a köret jobb, mint a rizs, a krumpli és a tészta, mégsem kerül az asztalunkra

Egyre több egészségtudatosan vezetett konyhában bukkan fel újra egy különleges gabona, amelynek íze és állaga minden ételt feldob, legyen szó levesről vagy salátáról. Mutatjuk, hogyan készítsük el egyszerűen!

Egyre több egészségtudatos konyhában bukkannak fel különleges, régóta ismert, de sokáig feledésbe merült gabonafélék. Közéjük tartozik a freekeh, a Közel-Kelet egyik legrégebbi gabonája, amely mostanában kezd igazán népszerűvé válni a világ minden táján. A freekeh a fiatal durumbúzából készül, amelyet még zölden, éretlen állapotban aratnak. A szemeket aztán megfüstölik vagy megpörkölik, majd megtisztítják a külső héjtól. Az eljárás során a gabonát durvára vagy finomra törik, így alakul ki a jellegzetes, darabosabb állaga – mutatja be  az élelmiszert a Vince.

A gabona történetét ráadásul izgalmas legenda is övezi: állítólag a Közel-Keleten véletlenül fedezték fel, amikor a katonák felgyújtották a búzamezőket. A helyiek a megmaradt szemeket összegyűjtötték, a héját eltávolították, és így derült ki, hogy a félig megpörkölt, zöld búza különösen ízletes. A Biblia is említi a freekeh ősi változatát, a qalûy-t, ami „megperzseltet” jelent.

Image
Fotó: Shawn Hempel / Shutterstock

A freekeh halványzöldes-barna színű, állaga a bulgurhoz hasonló, íze pedig gazdag, enyhén diós és füstös. Rendkívül sokoldalú: levesekbe, salátákba, piláfokhoz, pörköltek mellé vagy tölteléknek is kiváló. A rizs, árpa, sőt akár a burgonya és tészta helyett is használható, miközben magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően kifejezetten előnyös a alacsony glikémiás indexű étrendet követők számára. Kifinomult íze mellett tápláló is, hiszen gazdag kalciumban, káliumban, vasban és cinkben.

Tippek a főzéshez:

A gabonafélét főzés előtt és után is érdemes alaposan átöblíteni. A tört freekeh gyorsabban megpuhul, így praktikusabb lehet a hétköznapi étkezésekhez A legjobb, ha egy rész gabonához három rész folyadékot használunk. Az előkészített szemeket adjuk forrásban lévő sós vízhez vagy húsleveshez, majd újraforrás után fedjük le, és főzzük 15–20 percig, amíg megpuhul. A teljes szemű freekeh valamivel több vizet és hosszabb főzési időt igényel – nagyjából 35–45 perc alatt éri el az ideális állagot. Ezután nincs más dolgunk, mint tálalni a karakteres, tápláló fogást.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!