2024-12-08
Nem hitted volna, de ettől a hétköznapi fűszertől lesz tökéletes a marhapörkölt
Ugyan a marhapörkölt esetén mindenkinek megvan a saját, jól bevált elkészítési módja, ami gyakran generációról generációra száll tovább, de nem árt tudni, hogy létezik egy meglepő fűszer, amivel minden receptnek egy kicsit mélyebb, karakteresebb ízt kölcsönözhetünk: ez nem más, mint a fahéj.
Bár gyakran a téli italok és desszertek fűszereként tekintünk a fahéjra, meglepően jól működik együtt a sós ételekkel is. A magyar konyhában rendre a sütemények ízesítéséhez használják, pedig a fűszer egyáltalán nem mondható édesnek: karakteres íze valójában sokkal közelebb áll a földes, füstös ízvilághoz, ráadásul a konyhaművészetben kis mennyiségben ízfokozóként is használják.
Ezt a tulajdonságát keleten már régóta kihasználják; gondoljunk csak az indiai, észak-afrikai vagy a perzsa gasztronómiára. Indiában a curryktől kezdve a garam masaláig, előszeretettel párosítják a húsos ételekkel, de Tunéziában és Algériában is szerves részét képezi a marhahúsos ételeknek, leveseknek – mutatja be a fahéj változatos használatát a Vince.
Fontos, hogy sosem önmagában, hanem más fűszerekkel vegyítve használják: minél többel párosítják, annál intenzívebb, mélyebb ízt adhatunk a fogásoknak. Ez azért is működhet, mert okosan keverve a különböző fűszerek képesek felerősíteni egymás ízvilágát – így van ez például a kínai ötfűszerrel is, amiben a fahéjon kívül csillagánizs, szecsuáni bors, szegfűszeg és édeskömény található.
De a fentebb felsoroltak működnek más vöröshúsokkal is, például a steakkel. Így ha legközelebb ez kerülne az asztalra, kenjük be a húst egy fahéjból, gyömbérből, chiliből és borsból készült páccal. A pörkölthöz pedig elég pár fahéjrudat beledobnunk a fazékba, majd egy kis gyömbért hozzáreszelni.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!