Nem hitted volna, de ettől a hétköznapi fűszertől lesz tökéletes a marhapörkölt Nem hitted volna, de ettől a hétköznapi fűszertől lesz tökéletes a marhapörkölt
Fotó: Getty Images/Elena Yeryomenko / 500px

2024-12-08

  • Drive
  • Gasztro
  • Nem hitted volna, de ettől a hétköznapi fűszertől lesz tökéletes a marhapörkölt

Nem hitted volna, de ettől a hétköznapi fűszertől lesz tökéletes a marhapörkölt

Ugyan a marhapörkölt esetén mindenkinek megvan a saját, jól bevált elkészítési módja, ami gyakran generációról generációra száll tovább, de nem árt tudni, hogy létezik egy meglepő fűszer, amivel minden receptnek egy kicsit mélyebb, karakteresebb ízt kölcsönözhetünk: ez nem más, mint a fahéj. 

Bár gyakran a téli italok és desszertek fűszereként tekintünk a fahéjra, meglepően jól működik együtt a sós ételekkel is. A magyar konyhában rendre a sütemények ízesítéséhez használják, pedig a fűszer egyáltalán nem mondható édesnek: karakteres íze valójában sokkal közelebb áll a földes, füstös ízvilághoz, ráadásul a konyhaművészetben kis mennyiségben ízfokozóként is használják.

Ezért is passzol kiválóan a vörös húsos fogásokhoz, így például a marhapörkölthöz is.
Image
Fotó: Mae Mu, Unsplash.

Ezt a tulajdonságát keleten már régóta kihasználják; gondoljunk csak az indiai, észak-afrikai vagy a perzsa gasztronómiára. Indiában a curryktől kezdve a garam masaláig, előszeretettel párosítják a húsos ételekkel, de Tunéziában és Algériában is szerves részét képezi a marhahúsos ételeknek, leveseknek – mutatja be a fahéj változatos használatát a Vince.

Fontos, hogy sosem önmagában, hanem más fűszerekkel vegyítve használják: minél többel párosítják, annál intenzívebb, mélyebb ízt adhatunk a fogásoknak. Ez azért is működhet, mert okosan keverve a különböző fűszerek képesek felerősíteni egymás ízvilágát – így van ez például a kínai ötfűszerrel is, amiben a fahéjon kívül csillagánizs, szecsuáni bors, szegfűszeg és édeskömény található.

Ám ha legközelebb marhapörköltet készítünk, bátran használjunk a fahéj mellé gyömbért, köményt és kardamomot is, hiszen ebben az esetben a hozzávalók csak kiemelik a fűszer különleges ízét.
Image
Fotó: Shutterstock

De a fentebb felsoroltak működnek más vöröshúsokkal is, például a steakkel. Így ha legközelebb ez kerülne az asztalra, kenjük be a húst egy fahéjból, gyömbérből, chiliből és borsból készült páccal. A pörkölthöz pedig elég pár fahéjrudat beledobnunk a fazékba, majd egy kis gyömbért hozzáreszelni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!