Egy változatos fűszer, amelynek illata az őszi kávéból is ismerős lehet Egy változatos fűszer, amelynek illata az őszi kávéból is ismerős lehet
Fotó: Erwan Hesry, Unsplash.

2024-10-03

  • Drive
  • Gasztro
  • Egy változatos fűszer, amelynek illata az őszi kávéból is ismerős lehet

Egy változatos fűszer, amelynek illata az őszi kávéból is ismerős lehet

A csillagánizs Európában csak a 16. században terjedt el, ám Kínában már évezredek óta fontos eleme a gasztronómiában és a gyógyászatban is. Az év utolsó hónapjaiban pedig a hazai konyhákban is gyakran előkerül. 

A csillagánizs egy Vietnámban és Dél-nyugat-Kínában őshonos örökzöld fa gyümölcse, amit szárított formában fűszerként használunk. Elsődlegesen Kínában termesztik, de előállítják még Japánban, Indiában, Laoszban, Kambodzsában és Vietnámban is. A gyümölcs pirosas-barnás színű, alakja a nevéből adódóan is egy – általában – nyolcágú csillagot formál, melynek mindegyik szárában magok találhatók. Mielőtt teljesen megérne, már leszüretelik és kiszárítják. Íze és illata az anetol nevezetű vegyületnek köszönhetően hasonlít az ánizsra, ám annál jóval intenzívebb. Azonos nevük ellenére két más növényből származnak.

Kínában már több ezer éve használják, a mai napig fontos eleme a hagyományos konyhának, még a kínai ötfűszerkeverék egyik alapjaként is szolgál a fahéj, szecsuáni bors, édeskömény és szegfűszeg mellett. A malájok és az indiaiak is előszeretettel használják kedvenc ételeikben.

Európába a 16. század közepén vált ismertté, Sir Thomas Cavendish, angol utazónak köszönhetően, aki még a Fülöp-szigeteken fedezte fel a fűszert. Miután Európába szállított belőle, villámgyorsan elterjedt, nem sokkal később már Oroszországban és Németországban is használni kezdték. Ekkoriban elsősorban gyümölcsös ételekhez, lekvárok ízesítéséhez használták. A csillagánizs Amerikába még ennél is később, a hetvenes években jutott el.

Image
Fotó: Karyna Panchenko, Unsplash.

Az ázsiai konyhában széleskörűen használják: húsokhoz, zöldségekhez és levesekhez is adják a fűszert egészben, majd tálalás előtt erőteljes íze miatt eltávolítják. Az ősszel népszerű kávés ital, a sütőtökös (pumpkin spice) lattéban is megtalálható, de a forralt bort is ízesítik vele. Karácsonykor a szegfűszeg mellett a csillagánizs is előtérbe kerül, akár díszítésről, akár fűszerezésről van szó.

Kétféle felhasználási módja létezik: egész és őrült formában kapható. Utóbbi állapotában az indiai konyhában csak ritkán használják egyedül, főként a garam masala keverékben található meg.

Konyhai használata mellett a gyógyászatban is előfordul. A kínai orvoslás egyik fontos növénye. Számos jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre: segít az emésztést, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású és köhögéscsillapító.

(Források: Serious Eats, Tilda)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!