Több mint 100 évig volt illegális Japánban, ezért sem ismerheted ezt a tejfehér szeszes italt Több mint 100 évig volt illegális Japánban, ezért sem ismerheted ezt a tejfehér szeszes italt
Doburoku
Fotó: Shutterstock

2024-12-03

  • Drive
  • Gasztro
  • Több mint 100 évig volt illegális Japánban, ezért sem ismerheted ezt a tejfehér szeszes italt

Több mint 100 évig volt illegális Japánban, ezért sem ismerheted ezt a tejfehér szeszes italt

Japán gasztronómiájának sztárja egyértelműen a sushi, az italok tekintetében pedig először a szakéra és a japán whiskykre gondolunk. Létezik viszont egy másik ital is, aminek az utóbbi években újra megnövekedett a népszerűsége: ez a doburoku. 

Magyarországon is egyre több helyen találkozhatunk japán whiskykkel, ám a doburokura  még várnunk kell egy kicsit. Az ital neve magyarra fordítva nagyjából annyit tesz, mint „zavaros” vagy „finomítatlan”, és már régóta szerves része a Japán italkultúrának. Sokan a szaké elődjének tartják, a különbséget viszont az elkészítésben és a hozzávalókban rejlik.

A több nap alatt elkészíthető szakéhoz először élesztőre, majd rizsre, kojira (penészes rizsgomba) és vízre van szükségünk, amelyeket fokozatosan kell hozzáadni a keverékhez. Ezzel szemben a doboroku elkészítése során minden hozzávalóval egyszerre kell dolgozni, ami miatt a keverékben felhalmozódnak a cukrok. Ezután a cukor elkezdi lebontani az élesztőt, ami jóval korábban leállítja az erjedés folyamatát.

A végeredmény egy tejfehér édeskés és sokkal alacsonyabb alkoholtartalmú (6-8%) ital lesz, zavaros külalakja pedig annak köszönhető, hogy a folyamat végén nem szűrik meg.

A doburoku története egyébként nagyjából egyidős a japán rizstermesztésével: a kezdetekben főleg a mezőgazdasági munkások és a sintó papok italának tartották, de 1855-re akkor népszerűségre tett szert, hogy csak Edóban (ma: Tokió) közel 460 főzde árulta. Az Edo-korszak (1603-1868) vége azonban sok szempontból a doburoku végét is jelentette.

A központosított Meidzsi-kormányzat meglátta az adóztatási lehetőséget a sörfőzdékben és a szeszgyárakban, ezért fokozatosan korlátozta az otthoni alkoholelőállítást. Mindez odáig fokozódott, hogy 1899-re végül teljes tilalom lépett életbe az otthon főzött alkoholtartalmú italokra vonatkozóan, így például a doburoku is, ami a boltok polcain sem lehetett ott, mivel a hagyományos, szűretlen ital nem felelt meg a kereskedelmi szakégyártás szabályainak, ami a tisztább, szűrt termékeket részesítettek előnyben – ez persze közel sem azt jelentette, hogy az ital eltűnt az emberek életéből.

A második világháborúban tapasztalható szakéhiány miatt például ebben az időszakban fellendült a népszerűsége, de 2003-ra a japán kormány több olyan zónát is létrehozott, ahol a gazdaság élénkítése érdekében megengedte az éttermeknek és bároknak a doburoku forgalmazását. 2021-ben például már 193 létesítménynek volt engedélye az ital forgalmazására, és ez a szám folyamatosan növekedik.

A legelső tokiói vendéglátóhely, melynek menüjén már szerepet az ital a 2015-ben megnyitott Sake Hotaru volt, 2022 júniusára pedig a Heiwa Doburoku Kabutocho Főzde is megalapította első doburokut kínáló bárját.

(Források: Urban Sake, CNN)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!