Ízbomba és egészségjavító: készítsd el otthon, egyszerűen a kínai ötfűszer-keveréket!
Fotó: Shutterstock

2025-02-15

Ízbomba és egészségjavító: készítsd el otthon, egyszerűen a kínai ötfűszer-keveréket!

Aki már kísérletezett a kínai konyhával, az biztosan szembesült vele, hogy rengeteg recepthez szükséges az úgynevezett ötfűszer. Habár a fűszerkeverék egyes üzletekben már itthon is készen beszerezhető, ha mégsem találnánk meg a polcokon, akkor jó hír, hogy otthon is könnyedén elkészíthetjük.

Kína gasztronómiájában óriási hagyománya van az ötfűszernek, és bár eredettörténete nem teljesen tiszta, egyes források szerint már az időszámításunk előtti 4. században is létezett. A Dél-Kínából származó fűszerkeverék eredetileg gyógyászati célból született meg, ugyanis egy olyan alapanyagot szerettek volna létrehozni, amely egyszerre tartalmazza az öt elemet (fa, tűz, föld, fém, víz) és az öt alapízt (savanyú, keserű, édes, sós, csípős) is.

Image
Fotó: Rens D, Unsplash.

Az alapanyagok pedig valóban jó hatással vannak a szervezetre. A szecsuáni bors segíti az emésztőrendszer működését, de kiváló A-vitamin, kálium-, réz- és vasforrás. A fahéj remekül szabályozza a vércukorszintet, javítja az emésztést és serkenti a vérkeringést, de gyulladáscsökkentő antioxidánsokat is tartalmaz.

Image
Fotó: Afif Ramdhasuma, Unsplash.

Az édeskömény is pozitívan hat az emésztésre, emellett görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatással is bír, valamint sok benne a kálium, a folsav, a C- és a B6-vitamin. A csillagánizs gazdag vasban, mangánban és kalciumban, antibakteriális és vírusellenes hatása miatt pedig az immunrendszert is segíti. Végezetül a szegfűszeg elősegíti az epekiválasztást, valamint szintén antioxidáns, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatással bír – ezen felül ráadásul nagy mennyiségű A-vitamint is biztosít a szervezetnek.

Az otthoni recepthez
Image
Kínai ötfűszer
Fotó: Shutterstock
  • 3 evőkanálnyi fahéj;
  • 6 egész csillagánizs vagy 2 teáskanál ánizsmag;
  • 1,5 teáskanálnyi édesköménymag;
  • 1,5 teáskanálnyi szecsuáni bors; és
  • ¾ teáskanálnyi őrölt szegfűszeg szükséges.
Így készítsük el:
  1. Az egész fűszereket pirítsuk egy száraz serpenyőben 2-3 percen át, amíg illatuk intenzív nem lesz.
  2. Tegyük az összes fűszert egy darálóba, és őröljük őket teljesen simára.
  3. A kész fűszerkeveréket tároljuk légmentesen záródó fűszeres üvegben, a legjobb ízélmény érdekében pedig 6 hónapon belül használjuk fel.

(Forrás: hamuesgyemant.hu)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!