Csak két hozzávaló, és már kész is az olasz konyha egyik legjobb tésztaétele Csak két hozzávaló, és már kész is az olasz konyha egyik legjobb tésztaétele
Fotó: Shutterstock

2025-04-15

Csak két hozzávaló, és már kész is az olasz konyha egyik legjobb tésztaétele

Ha azt hitted, a carbonaránál egyszerűbb olasz tésztaétel nem létezik, akkor van egy jó hírünk. A klasszikus cacio e pepe nemcsak hogy gyorsabban elkészül, de jóval könnyedebb is, hiszen vegetáriánus, ráadásul csak néhány alapanyagra van szükség hozzá.

A cacio e pepe egy klasszikus olasz tésztaétel, melynek neve a közép-olasz nyelvjárásban egyszerűen annyit jelent: „sajt és bors”. Az ételt állítólag Lazio, Abruzzo, Toszkána és Umbria pásztorai alkották meg a 18. vagy 19. században, és azóta az olasz konyha egyik legnépszerűbb, ugyanakkor legegyszerűbb fogásává vált.

Bár a cacio e pepe mindössze három alapanyagra – tésztára, pecorino sajt és fekete bors – épít, a titok az elkészítésben rejlik. A megfelelő sajt kiválasztása (a Pecorino Romano a legjobb választás), a tészta főzővizének felhasználása és a sajt alapos összekeverése a forró tésztával mind olyan lépések, amelyek biztosítják a selymes, krémes állagot. A cacio e pepe egyszerűsége ellenére igazi mestermunka, amelynek minden lépését pontosan kell követnünk a tökéletes végeredmény érdekében.

A hamuesgyemant.hu egy receptet is mutatott hozzá! 

 

Image
Fotó: Shutterstock
​Hozzávalók:
  • 60 ml extra szűz olívaolaj;
  • 1 teáskanál durvára őrölt fekete bors, ízlés szerint;
  • 225 g spagetti;
  • só, ízlés szerint;
  • 30 g sótlan vaj;
  • 55 g Pecorino Romano sajt, nagyon finomra reszelve.
​Így készül:
  1. Melegítsük fel az olívaolaj felét és a fekete borsot egy közepes serpenyőben, közepesen alacsony hőfokon, amíg a hozzávalók illatosak lesznek, és a bors éppen csak elkezd sisteregni. Ez körülbelül egy percig tart majd, utána tegyük félre a serpenyőt.
  2. Tegyük a spagettit egy nagy lábas forrásban lévő, sós vízbe. Főzzük addig, amíg al dente nem lesz – ez általában egy perccel kevesebb, mint amennyit a csomagolás ajánl.
  3. Öntsünk 2-3 evőkanálnyi tésztavizet a borsos olívaolajhoz, majd keverjük bele a vajat. Ezután emeljük át a tésztát a serpenyőbe, és alaposan keverjük össze a szósszal.
  4. Adjuk hozzá a sajtot és a maradék olívaolajat, és keverjük addig, amíg a sajt teljesen elolvad. Adjunk még néhány evőkanálnyi tésztavizet, hogy beállítsuk a tökéletes állagot: a szósznak minden egyes spagettit krémesen be kell vonnia.
  5. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, majd azonnal tálaljuk némi extra reszelt sajttal.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!