Felejtsük el a vizet! A tökéletes pörkölt titka egy másik folyadékban rejlik Felejtsük el a vizet! A tökéletes pörkölt titka egy másik folyadékban rejlik
Fotó: Shutterstock

2024-12-21

  • Drive
  • Gasztro
  • Felejtsük el a vizet! A tökéletes pörkölt titka egy másik folyadékban rejlik

Felejtsük el a vizet! A tökéletes pörkölt titka egy másik folyadékban rejlik

„Ahány ház, annyi szokás” – a mondás a pörköltek elkészítési módjára is érvényes, ám léteznek olyan bevált trükkök – ha nagymamától érkezik, akkor: szabályok –, amiket érdemes mindenkinek kipróbálnia. 

A Vince mutatta be annak a Magyarországon élő belga férfinek a receptjét, aki évekig dolgozott Budapesten, és bár szerette a magyar konyhát, érthető módon hiányoztak neki a hazai ízek. Innen már talán sejtjük is, hogy merrefelé tart a történet:

belga emberként imádta a söröket, ezért adta magát, hogy a magyar pörköltet „belgásítsa”, azaz: a főzővizét az árpából készült nedűre cserélje.
Image
Belga marhapörkölt sörrel.
Fotó: Shutterstock

De a receptúra átalakítása itt nem állt meg, hiszen a magyaros fűszereket zöldfűszerekre és dijoni mustárra cserélte.  A magyar-belga koprodukciós pörkölt végül olyan jól sikerült, hogy egy idő után kollégái követelték tőle, céges bulikon is főzze meg a különlegességet. Na de mi hogyan készíthetjük el? 

A „magyar-belga" recept 10 főre, ami bográcsban az igazi:
  • 4-5 fej hagyma;
  • 20 dkg füstölt, vagy kenyérszalonna – a lényeg, hogy a zsírját ki lehessen olvasztani;
  • 2,5-3 kg hús (sertéscomb-sertéslapocka vegyesen, de lehet marhacomb);
  • só, őrölt bors, zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, rozmaring);
  • 3 szelet kenyér (szendvics, vagy toastkenyér a legjobb, ha másmilyen, akkor érdemes levágni a héját);
  • dijoni mustár;
  • 2-3 üveg barna sör.
  1. A tűzön addig pirítjuk a szalonnát, amíg abból ki nem olvad az összes zsír. Ha szükséges, adunk hozzá egy kevés olajat, majd rátesszük a felkockázott hagymát, és üvegesre pároljuk.
  2. Ezt követi a kockára vágott hús, valamint a fűszerek.
  3. Amikor a hús teljesen elfőtte a saját levét, hozzáadjuk a söröket is – egyszerre csak egyet. Ha majdnem elfőtte, akkor mehet a következő.
  4. Az utolsó üveg sört követően kenjünk meg három szelet kenyeret a mustárral, majd adjuk hozzá az ételhez.
  5. Addig főzzük, amíg teljesen szét nem málik a kenyér.

És hogy mivel tálaljuk? A legjobban knédlivel fog csúszni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!