2024-12-21
Felejtsük el a vizet! A tökéletes pörkölt titka egy másik folyadékban rejlik
„Ahány ház, annyi szokás” – a mondás a pörköltek elkészítési módjára is érvényes, ám léteznek olyan bevált trükkök – ha nagymamától érkezik, akkor: szabályok –, amiket érdemes mindenkinek kipróbálnia.
A Vince mutatta be annak a Magyarországon élő belga férfinek a receptjét, aki évekig dolgozott Budapesten, és bár szerette a magyar konyhát, érthető módon hiányoztak neki a hazai ízek. Innen már talán sejtjük is, hogy merrefelé tart a történet:

De a receptúra átalakítása itt nem állt meg, hiszen a magyaros fűszereket zöldfűszerekre és dijoni mustárra cserélte. A magyar-belga koprodukciós pörkölt végül olyan jól sikerült, hogy egy idő után kollégái követelték tőle, céges bulikon is főzze meg a különlegességet. Na de mi hogyan készíthetjük el?
- 4-5 fej hagyma;
- 20 dkg füstölt, vagy kenyérszalonna – a lényeg, hogy a zsírját ki lehessen olvasztani;
- 2,5-3 kg hús (sertéscomb-sertéslapocka vegyesen, de lehet marhacomb);
- só, őrölt bors, zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, rozmaring);
- 3 szelet kenyér (szendvics, vagy toastkenyér a legjobb, ha másmilyen, akkor érdemes levágni a héját);
- dijoni mustár;
- 2-3 üveg barna sör.
- A tűzön addig pirítjuk a szalonnát, amíg abból ki nem olvad az összes zsír. Ha szükséges, adunk hozzá egy kevés olajat, majd rátesszük a felkockázott hagymát, és üvegesre pároljuk.
- Ezt követi a kockára vágott hús, valamint a fűszerek.
- Amikor a hús teljesen elfőtte a saját levét, hozzáadjuk a söröket is – egyszerre csak egyet. Ha majdnem elfőtte, akkor mehet a következő.
- Az utolsó üveg sört követően kenjünk meg három szelet kenyeret a mustárral, majd adjuk hozzá az ételhez.
- Addig főzzük, amíg teljesen szét nem málik a kenyér.
És hogy mivel tálaljuk? A legjobban knédlivel fog csúszni.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!