Ha ezt látod egy étterem előtt külföldön, biztosan helyi finomságokra számíthatsz
Fotó: fornStudio/Shutterstock

2025-09-30

Ha ezt látod egy étterem előtt külföldön, biztosan helyi finomságokra számíthatsz

Külföldi utazásaink során könnyen belesétálhatunk olyan turistacsapdákba, ahol a túlárazott, középszerű fogások csalódást okozhatnak még a legforgalmasabb éttermekben is. Ha azonban valódi, helyi ízekre vágyunk, érdemes egy apró, ám árulkodó jelre figyelni: a bejáratnál álló krétatáblás menüre.

Egyre többen választanak úti célt kifejezetten a hely gasztronómiai sajátosságai miatt: az Express beszámolója szerint egy friss kutatás kimutatta, hogy minden ötödik brit személy elsősorban az ételek alapján dönt arról, hova utazzon. Mégis, szinte mindenki találkozott már a külföldi pihenés tipikus turistacsapdájával: alapfogások, mikrózott főételek, gyenge kiszolgálás, mindez prémium áron.

Maryanne Sparkes, a European Waterways luxus hajóútjain dolgozó gasztronómiai szakértő szerint a legegyszerűbb biztos jel, ha egy étterem valóban helyi, nem más, mint a krétatáblára írt menü.

A krétával felírt étlap azt jelenti, hogy a konyha szezonális, helyi alapanyagokra épít. Nincs szükség Michelin-csillagos menüre ahhoz, hogy autentikus ételeket élvezhessünk

– mondja. Hozzátette, hogy a laminált menük vagy angol nyelvű nyomtatott étlapok arra figyelmeztetnek, hogy oda a leggyakrabban csak turisták térnek be. A helyiek ezzel szemben szívesebben esznek olyan helyeken, ahol kézzel írják fel a napi ajánlatot. Amint arról korábban is beszámoltunk, ha egy étterem személyzete látszólag nem helyi vagy kizárólag angolul beszélnek egymással, az szintén turistacsapda lehet.

Sparkes arra is figyelmeztet, hogy az ételfotókkal hirdető helyek általában nem számítanak autentikusnak. Az egyszerű, rusztikus berendezés és a helyi borlap viszont biztos jelei annak, hogy igazi helyi konyhát találtunk.

Image
Fotó: Irina Shatilova/Shutterstock

A szakértő szerint érdemes kerülni a zsúfolt főtereket, ahol szinte mindig turistamenüt kínálnak. Inkább a mellékutcákban, a megszokott útvonalaktól távol érdemes keresgélni. Az is sokat elárul, ha egy étterem tele van helyiekkel – különösen akkor, ha épp nem csúcsidőben érkezünk. Ilyenkor szinte biztos, hogy jobb minőségű ételt kapunk kedvezőbb áron.

Ha pedig tanácsra van szükségünk, bátran forduljunk a helyiekhez. Sparkes szerint ha udvariasak és érdeklődők vagyunk, szívesen ajánlanak majd rejtett gasztronómiai kincseket nekünk.

Mire érdemes még figyelni?

Korábban már mi is írtunk arról, milyen további intő jelekre érdemes figyelni, ha elkerülnénk az éttermi lehúzásokat. Itt is megemlítettük a zajos, túlzsúfolt helyeket, amelyek látványosságok közelében találhatóak. A laminált étlapok és ételfotók mellett az sem túl szerencsés, ha egy étterem túl változatos menüvel rendelkezik, ugyanis az autentikus helyek inkább kevesebb, de szeonális fogásokat kínálnak.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!