2024-12-31
Ázsiában az édes ízek hozzák el a szerencsét – próbáld ki a narancsos-mézes csirkét!
Szilveszterkor a tüzijáték és a pezsgő mellett előkerülnek az olyan, a népi hagyományok szerint szerencsét hozó ételek, mint a lencse, a bab vagy éppen a tojás. Természetesen a legtöbb országban eltérő szokások szerint köszöntik az új évet, számos ázsiai kultúrában például narancsot és mézet fogyasztanak, mivel az nemcsak szerencsét, de pénzt és jó egészséget is hoz az új évre. Ennek apropóján mutatjuk a lap által ajánlott csirkés receptet, hogy garantáltan jól induljon az év.
Fontos megemlíteni, hogy hazánkban a babona szerint a szárnyas ételek kerülendők szilveszterkor, ugyanis a mondás szerint elrepülnek a szerencsével, így akik komolyan veszik a szerencsehozó szokásokat, érdemes mellözniük a csirkét, ami sertéssel vagy marhával könnyen helyettesíthető.

- 6 db. csontos, bőrös csirkecomb;
- só;
- fekete bors;
- 2 közepes narancs leve;
- 1 lime leve
- 250 g méz;
- 2 evőkanál szójaszósz;
- 2 evőkanál dijoni mustár;
- 2 teáskanál friss rozmaring;
- 2 teáskanál friss kakukkfű;
- egy csipet pirospaprika pehely;
- 450 g kelbimbó;
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj;
- 1 teáskanál kukoricakeményítő.
- Tisztítsuk meg a combokat, sózzuk és borsozzuk, majd tegyük egy légmentesen zárható zacskóba. Ezután egy kisebb tálba facsarjuk ki a narancs és a lime levét, adjuk hozzá a mézet, a szójaszószt, a mustárt, a rozmaringot, a kakukkfüvet és egy csipetnyi pirospaprikapelyhet.
- Az így kapott pác felét öntsük rá a zacskóban lévő csirkecombokra, majd hagyjuk szobahőmérsékleten nagyjából 30 percet pihenni.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy nagy tepsit fóliával. Vágjuk fel kisebb darabokra a kelbimbót, majd helyezzük a tálcára, és forgassuk meg olajban. Sóval és borssal fűszerezzük, és egyenletesen oszlassuk el a tepsiben. Helyezzük el a combokat a tepsiben, a bőrös felükkel felfelé. Süssük 25 percig.
- Míg sül a hús és a kelbimbó, öntsük a félretett páclét egy kis lábasba, és közepes lángon forraljuk fel. Addig pároljuk, amíg körülbelül a felére nem redukálódik. Tegyünk kukoricakeményítőt egy kis tálba, és óvatosan öntsünk rá néhány evőkanálnyi mártást, majd keverjük össze, hogy a kukoricakeményítő feloldódjon. Öntsük vissza a keveréket a serpenyőbe, és főzzük addig, amíg a mártás besűrűsödik, kb. 2 percig.
- Végül nincs más dolgunk, mint kivenni a sütőből a combokat, majd megkenni az elkészült szósszal. Ezután süssük nagyjából még 10 percen keresztül. Tálaláskor szórjuk meg friss rozmaringgal és kakukkfűvel.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!