Futurisztikus város épülhet a világ egyik legforgalmasabb repülőtere köré Futurisztikus város épülhet a világ egyik legforgalmasabb repülőtere köré
Fotó: A denveri repülőtér / Shutterstock

2024-07-07

Futurisztikus város épülhet a világ egyik legforgalmasabb repülőtere köré

Az Egyesült Államok egyik legforgalmasabb repülőterét Colorado tagállamában, pontosabban Denverben kell keresnünk. A nemzetközi repülőteret nagyjából 45 perc alatt érhetjük el a városközpontból, az odavezető út pedig javarészt kiépítetlen területeken halad át. Ez azt jelenti, hogy a repülőtér vonzáskörzete egy üres vászon, amivel most úgy tűnik, kezdeni is fognak valamit.

A Colorado közepén elhelyezkedő Denver a világ egyik legforgalmasabb repülőterének ad otthont, a jövőben viszont lehetséges, hogy az utazóknak nem kell a komplexumban várakozni a járatokra. A Colorado Aeropolis projekt során egy komplett minivárost építenének a környező földterületekre: a tervek szerint olyan vállalkozásokat létesítenének itt, melyek számára előnyös lehet, hogy a légi közlekedés csupán egy karnyújtásnyi távolságra van.

A „közös, felelősségteljes fejlesztésre” összpontosító projekt így például fejlett gyártási, űrkutatási, mezőgazdasági, megújuló energiával foglalkozó, valamint egészségügyi intézményekkel töltené fel az üres telkeket. Ugyan a kezdeményezés nyilvánvalóan jót tenne a gazdaságnak is, mindebből nemcsak a cégek, de az utazók is profitálhatnának. Például késések és átszállások esetén nem kéne a kényelmetlen székeken számlálni a perceket, hanem különböző programokkal lehetne kitölteni az időt.

Image
A denveri nemzetközi repülőtér
Fotó: Shutterstock

A világon egyébként létezik pár hasonló helyszín: az atlantai Hartsfield-Jackson repülőtéren például egy repüléstörténeti múzeumot is kialakítottak, Amszterdamban a világ legnagyobb virágvásárát nézhetjük meg, nem is beszélve a világ legszebb repülőtereihez tartozó szingapúri Changi repülőtérről, ahol a dzsungel mélyén mozi, pillangópark, rooftop medence, egy hotel és persze rengeteg üzlet áll az utazók rendelkezésére.   

Image
A szingapúri Changi repülőtér
Fotó: Suhaimi Abdullah, Getty Images

Mindenesetre a Colorado Aeropolis fejlesztőivel készített interjúk szerint a vállalkozások akár 74 ezer új munkahelyet is teremthetnének az elkövetkező 20 évben, azt persze egyelőre még kutatják, hogy pontosan milyen típusú üzleteket lenne érdemes a környéken létesíteni.

(Forrás: Matador Network)

Lengyelországban is fejlesztenek: Gigantikus repülőtér épül Lengyelországban

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!