Vissza Olaszországba: az igazi szicíliai arancini Vissza Olaszországba: az igazi szicíliai arancini
Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

2024-10-04

  • Drive
  • Gasztro
  • Vissza Olaszországba: az igazi szicíliai arancini

Vissza Olaszországba: az igazi szicíliai arancini

Az olasz gasztronómia a világ egyik legismertebb és legkedveltebb konyhája, és mint mindenhol, itt is régiónként eltérnek a specialitások. Szicília egyik legjellegzetesebb étele pedig a ropogós és laktató rizsgolyók, az arancini – mutatjuk is, hogyan lehet elkészíteni.

Hozzávalók (6 adaghoz):

A rizshez:

  • 2 ek extraszűz olívaolaj
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 g Arborio (rizottó) rizs
  • 3 ek petrezselyem
  • 700 ml csirke alaplé
  • 2 ek paradicsompaszta
  • 2 ek sótlan vaj
  • reszelt parmezán (ízlés szerint)
  • só, bors (ízlés szerint)
Image
Fotó: Shutterstock

A töltelékhez:

  • 120 g mozzarella

A panírhoz:

  • 60 g liszt
  • 2 tojás
  • 120 g panko morzsa
  • só, bors (ízlés szerint)
  • olaj a sütéshez
Így készítsük el:
Image
Fotó: Pexels
  • Egy mélyebb serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg az olívaolajon a hagymát és a fokhagymát addig, amíg üveges lesz.
  • Adjuk hozzá az Arborio rizst, és keverjük addig, amíg kicsit áttetsző nem lesz (kb. 1-2 perc). Ezt követően mehet bele a só, a bors, a petrezselyem, az alaplé, a paradicsompaszta és a vaj is. Keverjük alaposan össze, majd forraljuk fel a vizet. Forrás után tekerjük is lejjebb a hőfokot, rakjunk a lábasra fedőt, majd hagyjuk főni addig, amíg a rizs megpuhul és felszívja az alaplevet (kb. 20-25 perc).
  • Amíg készül a rizs, készítsük elő a panírozáshoz szükséges: egy tálba tegyük bele a lisztet, egy másodikba a tojást, a harmadikba pedig a panko morzsát. Eközben terítsük ki egy sütőlapra egy sütőpapírt.
  • A mozzarellát is osszuk 18-20 kisebb darabra, majd amikor a rizs már elkészült, vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a parmezánt. Mikor összeállt, óvatosan öntsük ki az egészet a sütőpapírra, és hagyjuk nagyjából 10 percig kihűlni.
  • Amikor a rizs kellően kihűlt, formázzunk belőle 18 kisebb golyót, majd mindegyik közepébe nyomkodjunk bele egy-egy kisebb kocka mozzarellát. Fontos, hogy a mozzarella a rizsgolyók közepébe kerüljön, tehát a rizsnek be kell fednie.
  • Ezután körültekintően mártsuk bele a golyókat a lisztbe, a tojásba és végül a panko morzsába. Forraljunk fel egy lábasban olajat, majd rántsuk ki a rizsgolyókat. Ha mindennel készen vagyunk, hagyjuk egy picit kihűlni a golyókat, ezután viszont már tálalhatjuk is.

(Recept: The Mediterranean Dish)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!