Hiába néz ki annak, a világ egyik legnépszerűbb sajtja valójában nem sajt
Brunos
Fotó: Olga Miltsova, Shutterstock

2025-10-20

Hiába néz ki annak, a világ egyik legnépszerűbb sajtja valójában nem sajt

A sajtoknak rengeteg változata létezik, ám Norvégia emblematikus termékéről, a brunosról valószínűleg még sosem hallottunk. A barna sajt kinézetre – színét leszámítva – megegyezésig hasonlít a hagyományos sajtokhoz, ám íze és elkészítési módja már jóval több különlegességet rejt magában. 

Aki járt már Norvégiában, az biztosan találkozott a boltokban a brunossal, ami egy félkemény, intenzíven édeskés ízű sajt. Ennélfogva a norvégok nem is klasszikus vajas-sonkás szendvicsekhez vagy tésztaételekhez használják, hanem például lekváros kenyerekhez, gofrikhoz vagy főzés esetén húsos mártásokhoz, pörköltekhez. További érdekessége, hogy neve ellenére technikailag nem is egy sajtról van szó, a brunos csupán egy mellékterméke a sajtkészítésnek. 

Amikor ugyanis a tejsavót (az aludttej szűrése után visszamaradó folyadékot) órákon át forralják, a benne lévő tejcukor karamellizálódik. Így egy édes, karamellszerű tömb alakul ki, amit aztán lehűtenek, formáznak, végül pedig felszeletelnek.

A brunos elsősorban kétfajta tejből, tehéntejből vagy kecsketejből készül, de gyakran találkozhatunk olyannal, ami a kettőt kombinálja. Utóbbi a legintenzívebb és ebből a típusból találunk a legtöbbet a boltok polcain: a legnépszerűbb például a Gudbrandsdalsost, de a csak tehéntejből készült Fløtemysost is nagy kedvenc. 

Ízre mindegyik típus a karamell jegyeit viseli, de ez nem túlzottan dominánsan jelenik meg benne – a Vince szerint gyakran hasonlítják például a latin-amerikai (sós) dulce de lechéhez.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!