100 éves a cézársaláta: az eredeti recept 100 éves a cézársaláta: az eredeti recept
Fotó: Jez Timms, Unsplash.

2024-07-09

100 éves a cézársaláta: az eredeti recept

A mára világszerte ismertté vált cézársaláta receptje megalkotásának 100. évfordulóját ünnepelték a hétvégén a mexikói Tijuanában. Történészek szerint ugyanis meglepő módon az Egyesül Államok határához közeli városból származik a közkedvelt étel.

A nyári időszak egyik legnépszerűbb salátája, a cézársaláta idén 100. születésnapját ünnepelte az amerikai határhoz közeli Tijuanában. Bár sokan azt gondolnák, hogy a salátának Julius Caesar római császár nevéhez köthető, a történészek szerint az ételt Mexikóban találták fel 1924-ben – ebben az időben viszont még főleg ételmaradékokból készült fogás.

A saláta feltalálójának Cesare Cardini olasz származású szakácsot és étteremtulajdonost tartják. 1924. július 4-én Tijuanában amerikaiakat szolgált ki, akik az amerikai függetlenség napját italozással akarták megünnepelni a hazájukban érvényben lévő alkoholtilalom idején. Az elbeszélések szerint Cardini a rengeteg vendég kiszolgálására végül kénytelen volt mindent egy hatalmas fatálba aprítani, és így született meg a cézársaláta.

Az hagyomány szerint a salátát a vendégek asztalánál állítja össze a szakács, a tujuanai Caesar’s Restaurant étteremben pedig még száz évvel később tartják magukat ehhez a szokáshoz. A szakácsok itt az asztaloknál, egy méretes fatálban keverik össze a klasszikus recepthez szükséges alapanyagokat, tehát a római salátát, a paprikát, a parmezánt, a főtt tojást, valamint a mustárból, citromból és olívaolajból álló öntetet.

Image
Fotó: Farhad Ibrahimzade, Unsplash.

Bár az évek múlásával természetesen a recept is változott, az alapjai világszerte ugyanazok maradtak. Claudio Poblete mexikói szakács – aki a saláta 100. évfordulójára egy speciális szakácskönyvet is megírt – szerint a saláta azért egyetemesen népszerű, mert olyan hozzávalókból áll, amelyek „alapvetőek az emberi táplálkozás szempontjából”.

(Forrás: Sokszínű Vidék)

És akkor az öntetek is: 4 szuper öntet a tavaszi salátákhoz

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!