A desszert, amivel mindenkit lenyűgözhetsz: így készül a pisztáciás dubai csokitorta
A kép csak illusztráció
Fotó: Fotologija, Shutterstock

2025-07-30

A desszert, amivel mindenkit lenyűgözhetsz: így készül a pisztáciás dubai csokitorta

Gasztronómiai tekintetben az elmúlt időszak sztárja egyértelműen a kaotikus történetű dubai csoki, mostanában pedig egy újfajta változata hódította meg az internetet: a dubaji csokitorta egy krémes, pisztáciás és nagyon csokis finomság, amit rendelés helyett saját konyhánkban is el tudunk készíteni. De mire lesz szükségünk hozzá?

A dubai csokinál nagyobb kulináris hírnévre az elmúlt években talán egyik termék sem tett szert, ezért természetesen ma már számos variációja létezik. Az édesszájúakat most viszont a dubai csokitorta receptje tartja lázban – mutatjuk is, hogyan tudjuk elkészíteni a finomságot!

Hozzávalók (egy 20 centiméteres átmérőjű tortához):

A tortához:

  • 113 g sótlan vaj
  • 110 g barnacukor
  • 133 g cukor
  • 3 nagyobb tojás
  • 2/3 tk vaníliakivonat
  • 80 g tejföl
  • 270 g tortaliszt
  • 35 g kakaópor
  • 2/3 tk só
  • 320 g író (vajtej, de sima tejjel is helyettesíthetjük) 
  • 1 tk ecet
  • 1,5 tk szódabikarbóna

A töltelékhez:

  • 250 g pisztáciakrém
  • 150 g pirított filo tészta (tépjük darabokra és egy serpenyőben pirítsuk meg)

A vajas krémhez:

  • 60 g zsíros tejszín
  • 280 g csoki
  • 450 g sótlan vaj
  • 600 g porcukor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1 csipet só
Image
A kép csak illusztráció
Fotó: Pavel105, Shutterstock
Így készítsük el:

A tortát:

  1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, majd keressünk két darab 20 centiméteres átmérőjű tortaformát, ezekbe rakjunk sütőpapírt.
  2. Egy közepes méretű tálban keverjük össze a tortalisztet, a kakaóport és a sót, majd tegyük félre. Egy turmixgépen (vagy kézi botmixerrel) dolgozzuk össze a vajat és a cukrokat, amíg levegős állaguk nem lesz. Ezután óvatosan, egyesével adagoljuk hozzá a tojásokat, végül pedig a vaníliakivonatot is – a lényeg, hogy sima, krémes állaga legyen. Ezt követően öntsük bele a lisztes keverék harmadát, majd adjuk hozzá a vajtej (vagy sima tej) felét, keverjük el a mixerrel. Ezt ismételjük meg a következő harmad liszttel és a maradék tejjel, végezetül pedig az utolsó harmad liszt is mehet bele.
  3. Egy kisebb tálban keverjük össze az ecetet és a szódabikarbónát (buborékozni fog) és dolgozzuk bele a fenti tortamixbe. Következő lépésként óvatosan adagoljuk hozzá a tejfölt is.
  4. A tortaalapot egyenlően oszlassuk el a két tortaformában, majd mindkettőt tegyük a sütőbe nagyjából 25-30 percre – egy fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy megfelelő-e az állaga.
  5. Ha elkészültünk, hagyjuk kihűlni a tortaszeleteket, majd amikor elengedően kihűltek, mindkettő alapot vágjuk hosszában ketté – így összesen 4 tortaréteget kell kapjunk, amiket tegyünk félre.

A tölteléket:

  1. Miután összetéptük és megpirítottuk a filo tésztát, keverjük össze a pisztáciakrémmel.

A vajas krémet:

  1. Törjük össze a csokoládét, majd egy mikrózható edényben egy perc alatt melegítsük fel a tejszínt. A tejszínt öntsük rá a csokidarabokra, és keverjük addig, amíg egy krémet kapunk.
  2. Közepes lángon verjük fel a vajat, öntsük át egy olyan edénybe, amiben tudjuk a botmixert használni, majd részekben adagoljuk hozzá a csokis-tejszínes keveréket. A lényeg itt is az, hogy sima és krémes legyen. Óvatosan, részekben öntsük hozzá a porcukrot is, végül pedig a vaníliakivonatot és a sót is. A botmixerrel addig dolgozzunk rajta, amíg egy sima masszát nem kapunk. Ha a krém túl folyós lett, akkor 15-20 percre berakhatjuk a hűtőbe.

Az összeállítás:

  1. Ha mindezzel készen vagyunk, elkezdhetjük összeállítani a tortát. Az első tortaréteg szélét (nem az oldalát!) kenjük be a vajas krémmel, majd a közepét a pisztáciással. Helyezzük rá a második réteget, erre pedig jöhet a csokis keverék. A harmadik réteg szélét ismét kenjük be a vajas krémmel, a közepét pedig a pisztáciással. Ekkor jöhet rá az utolsó réteg, erre cukormázat is rakhatunk a fixálás miatt. Ezután tegyük a fagyasztóba az egészet fél órára, mielőtt bekennénk a torta tetejét a maradék krémekkel.

(Recept)

 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!