2025-07-30
A desszert, amivel mindenkit lenyűgözhetsz: így készül a pisztáciás dubai csokitorta
Gasztronómiai tekintetben az elmúlt időszak sztárja egyértelműen a kaotikus történetű dubai csoki, mostanában pedig egy újfajta változata hódította meg az internetet: a dubaji csokitorta egy krémes, pisztáciás és nagyon csokis finomság, amit rendelés helyett saját konyhánkban is el tudunk készíteni. De mire lesz szükségünk hozzá?
A dubai csokinál nagyobb kulináris hírnévre az elmúlt években talán egyik termék sem tett szert, ezért természetesen ma már számos variációja létezik. Az édesszájúakat most viszont a dubai csokitorta receptje tartja lázban – mutatjuk is, hogyan tudjuk elkészíteni a finomságot!
A tortához:
- 113 g sótlan vaj
- 110 g barnacukor
- 133 g cukor
- 3 nagyobb tojás
- 2/3 tk vaníliakivonat
- 80 g tejföl
- 270 g tortaliszt
- 35 g kakaópor
- 2/3 tk só
- 320 g író (vajtej, de sima tejjel is helyettesíthetjük)
- 1 tk ecet
- 1,5 tk szódabikarbóna
A töltelékhez:
- 250 g pisztáciakrém
- 150 g pirított filo tészta (tépjük darabokra és egy serpenyőben pirítsuk meg)
A vajas krémhez:
- 60 g zsíros tejszín
- 280 g csoki
- 450 g sótlan vaj
- 600 g porcukor
- 1 ek vaníliakivonat
- 1 csipet só

A tortát:
- Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, majd keressünk két darab 20 centiméteres átmérőjű tortaformát, ezekbe rakjunk sütőpapírt.
- Egy közepes méretű tálban keverjük össze a tortalisztet, a kakaóport és a sót, majd tegyük félre. Egy turmixgépen (vagy kézi botmixerrel) dolgozzuk össze a vajat és a cukrokat, amíg levegős állaguk nem lesz. Ezután óvatosan, egyesével adagoljuk hozzá a tojásokat, végül pedig a vaníliakivonatot is – a lényeg, hogy sima, krémes állaga legyen. Ezt követően öntsük bele a lisztes keverék harmadát, majd adjuk hozzá a vajtej (vagy sima tej) felét, keverjük el a mixerrel. Ezt ismételjük meg a következő harmad liszttel és a maradék tejjel, végezetül pedig az utolsó harmad liszt is mehet bele.
- Egy kisebb tálban keverjük össze az ecetet és a szódabikarbónát (buborékozni fog) és dolgozzuk bele a fenti tortamixbe. Következő lépésként óvatosan adagoljuk hozzá a tejfölt is.
- A tortaalapot egyenlően oszlassuk el a két tortaformában, majd mindkettőt tegyük a sütőbe nagyjából 25-30 percre – egy fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy megfelelő-e az állaga.
- Ha elkészültünk, hagyjuk kihűlni a tortaszeleteket, majd amikor elengedően kihűltek, mindkettő alapot vágjuk hosszában ketté – így összesen 4 tortaréteget kell kapjunk, amiket tegyünk félre.
A tölteléket:
- Miután összetéptük és megpirítottuk a filo tésztát, keverjük össze a pisztáciakrémmel.
A vajas krémet:
- Törjük össze a csokoládét, majd egy mikrózható edényben egy perc alatt melegítsük fel a tejszínt. A tejszínt öntsük rá a csokidarabokra, és keverjük addig, amíg egy krémet kapunk.
- Közepes lángon verjük fel a vajat, öntsük át egy olyan edénybe, amiben tudjuk a botmixert használni, majd részekben adagoljuk hozzá a csokis-tejszínes keveréket. A lényeg itt is az, hogy sima és krémes legyen. Óvatosan, részekben öntsük hozzá a porcukrot is, végül pedig a vaníliakivonatot és a sót is. A botmixerrel addig dolgozzunk rajta, amíg egy sima masszát nem kapunk. Ha a krém túl folyós lett, akkor 15-20 percre berakhatjuk a hűtőbe.
Az összeállítás:
- Ha mindezzel készen vagyunk, elkezdhetjük összeállítani a tortát. Az első tortaréteg szélét (nem az oldalát!) kenjük be a vajas krémmel, majd a közepét a pisztáciással. Helyezzük rá a második réteget, erre pedig jöhet a csokis keverék. A harmadik réteg szélét ismét kenjük be a vajas krémmel, a közepét pedig a pisztáciással. Ekkor jöhet rá az utolsó réteg, erre cukormázat is rakhatunk a fixálás miatt. Ezután tegyük a fagyasztóba az egészet fél órára, mielőtt bekennénk a torta tetejét a maradék krémekkel.
(Recept)
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!