2025-04-27
Cannoli újragondolva: így csinálhatsz sütésmentes tortát Szicília kedvencéből
Ha valamibe nem illik belenyúlni, az az olasz konyha – azt azonban senki sem tiltja, hogy egy olasz finomságot újraértelmezzünk, és inspirációként használjuk egy új recepthez. Ennek az elvnek a mentén született meg a cannoli ízein alapuló torta is, aminek elkészítéséhez ráadásul sütésre sincs szükségünk.
A cannolo (vagy többes számban cannoli) Olaszország, ezen belül is Szicília legismertebb desszertje, aminek megszületését sokan a sziget arab múltjához kötik. A legenda szerint a cannolót először Caltanissetta városában készítették el egy arab háremben. A nők állítólag különféle édességekkel kísérleteztek, amit – alakja miatt – akkoriban a termékenységi szimbólumának tekintettek. Úgy tudni, hogy a kezdeti időkben ez főleg egy farsangi édesség volt, ma viszont már egész évben megtalálható a cukrászdákban.

Hozzávalók:
- 220 g krémsajt
- 250 g ricotta
- 110 g instant csokoládés pudingpor
- 360 ml teljes tej
- 300 ml habtejszín
- 150 g darált keksz
- 25 g kristálycukor
- 60 g porcukor
- ½ tk só
- 8 ek sótlan, olvasztott vaj
- 1 ek finomra reszelt narancshéj
- 1 tk vaníliakivonat
- 130 g csokireszelék vagy apróra tört csokidarabka
- Béleljünk ki sütőpapírral egy nagyjából 20x20 centiméteres tepsit, majd keverjük össze a tejet és a csokis pudingport addig, amíg összeáll (sűrűnek kell legyen). Tegyük ezt a tálat félre.
- A darált kekszet, a kristálycukrot és a só háromnegyedét keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a vajat is. Ezután oszlassuk el a tepsiben a keveréket, és óvatosan nyomogassuk le az aljára.
- A porcukor háromnegyedét és a tejszínt verjük fel, és tegyük ugyanezt egy másik tálban a ricottával, a krémsajttal, a maradék egynegyed porcukorral, a vaníliakivonattal, a maradék sóval és a reszelt narancshéjjal. A lényeg, hogy levegős és puha legyen. Ezután egy spatula segítségével óvatosan keverjük össze a felvert tejszínt és a csokidarabkák 70 százalékát.
- Végül oszlassuk el a krémsajtos keveréket a tepsiben, a felvert tejszínt dolgozzuk össze a csokipudingos keverékkel, majd ebből is kenjünk egy réteget a tepsi tetejére. Fedjük le az egészet, és tegyük a süteményt legalább 4 órára, de akár egész éjszakára a hűtőbe.
- Tálalás előtt szórjuk meg a maradék csokidarabkával, és már fel is vághatjuk!
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!