Cannoli újragondolva: így csinálhatsz sütésmentes tortát Szicília kedvencéből Cannoli újragondolva: így csinálhatsz sütésmentes tortát Szicília kedvencéből
A kép csak illusztráció
Fotó: Elena Veselova, Shutterstock

2025-04-27

Cannoli újragondolva: így csinálhatsz sütésmentes tortát Szicília kedvencéből

Ha valamibe nem illik belenyúlni, az az olasz konyha – azt azonban senki sem tiltja, hogy egy olasz finomságot újraértelmezzünk, és inspirációként használjuk egy új recepthez. Ennek az elvnek a mentén született meg a cannoli ízein alapuló torta is, aminek elkészítéséhez ráadásul sütésre sincs szükségünk.

A cannolo (vagy többes számban cannoli) Olaszország, ezen belül is Szicília legismertebb desszertje, aminek megszületését sokan a sziget arab múltjához kötik. A legenda szerint a cannolót először Caltanissetta városában készítették el egy arab háremben. A nők állítólag különféle édességekkel kísérleteztek, amit – alakja miatt – akkoriban a termékenységi szimbólumának tekintettek. Úgy tudni, hogy a kezdeti időkben ez főleg egy farsangi édesség volt, ma viszont már egész évben megtalálható a cukrászdákban.

Image
Cannoli
Fotó: nelea33, Shutterstock
A hagyományos cannoló krémes töltelékét egy ropogós tésztacsőbe töltik, és előbbihez jellemzően ricottát, pisztáciát, csokoládét és kandírozott gyümölcsöket használnak, de itt abszolút érvényes az „ahány hely, annyi féle változat” elv.
De hogyan készíthetünk cannoli-tortát?

Hozzávalók:

  • 220 g krémsajt
  • 250 g ricotta
  • 110 g instant csokoládés pudingpor
  • 360 ml teljes tej
  • 300 ml habtejszín
  • 150 g darált keksz
  • 25 g kristálycukor
  • 60 g porcukor
  • ½ tk só
  • 8 ek sótlan, olvasztott vaj
  • 1 ek finomra reszelt narancshéj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 130 g csokireszelék vagy apróra tört csokidarabka  
Így készítsük el:
  1. Béleljünk ki sütőpapírral egy nagyjából 20x20 centiméteres tepsit, majd keverjük össze a tejet és a csokis pudingport addig, amíg összeáll (sűrűnek kell legyen). Tegyük ezt a tálat félre.
  2. A darált kekszet, a kristálycukrot és a só háromnegyedét keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a vajat is. Ezután oszlassuk el a tepsiben a keveréket, és óvatosan nyomogassuk le az aljára.
  3. A porcukor háromnegyedét és a tejszínt verjük fel, és tegyük ugyanezt egy másik tálban a ricottával, a krémsajttal, a maradék egynegyed porcukorral, a vaníliakivonattal, a maradék sóval és a reszelt narancshéjjal. A lényeg, hogy levegős és puha legyen. Ezután egy spatula segítségével óvatosan keverjük össze a felvert tejszínt és a csokidarabkák 70 százalékát.
  4. Végül oszlassuk el a krémsajtos keveréket a tepsiben, a felvert tejszínt dolgozzuk össze a csokipudingos keverékkel, majd ebből is kenjünk egy réteget a tepsi tetejére. Fedjük le az egészet, és tegyük a süteményt legalább 4 órára, de akár egész éjszakára a hűtőbe.
  5. Tálalás előtt szórjuk meg a maradék csokidarabkával, és már fel is vághatjuk!

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!