2025-04-13
A tavasz íze Japánból: 4 különleges desszert cseresznyevirágból
Nyakunkon van a cseresznyevirágzás, azt viszont kevesen tudják, hogy a szakurát nemcsak megcsodálni lehet, de a konyhában is tudjuk hasznosítani. Japánban például kész hagyománya van a cseresznyevirágból készült desszerteknek és italoknak. Mutatunk is 4 finomságot, ami ugyanolyan szépen mutat a Instagramon, mint az asztalunkon!

A mocsi, vagy nemzetközi nevén mochi Japán egyik legismertebb édessége, amit ragacsos rizslisztből készítenek el – állagra is egy ruganyos és puha textúrájú finomságról van szó. A szakuramocsi ennek egy rózsaszínű változata, amit először édes vörösbabkrémmel ízesítenek, majd szakuralevélbe tekernek. A desszertet hagyományosan március 3-án, nőnapon fogyasztják, de látványos kinézete miatt sokan társítják a tavaszhoz is.
A yokan egy tradicionális japán zselés édesség, aminek története egészen az 12. század végéig vezet vissza. Ez vörösbabpasztából, agaragarból (vörösmoszatokból nyert sűrítő, zselésítő anyag) és cukorból készítik, és országszerte szinte minden cukrászdában megtalálható. A szakurás változathoz sóval savanyított cseresznyevirág-krémet használnak, de a kis kockákat gyakran díszítik virágszirmokkal is.

A cseresznyevirág a rizshez is passzol: az onigirit úgy képzeljük el, mint Japán arancini-jét. A rizsgolyók azért is ilyen népszerűek, mert rengeteg féle hozzávalóval ízesíthetjük, így például szakuralevéllel is. Ehhez csak össze kell keverni a leveleket a rizzsel, majd utána golyót kell formálni belőle – a szezámmag és a matcha is tökéletesen passzol hozzá.
A cseresznyevirágot viszont nemcsak ételekbe, de italokba is keverhetjük. Japánban például a kávékhoz is előszeretettel használják, általában szirupos vagy matchával vegyített, tejjel megtoldott formában. A virágok értelemszerűen egy lágy, virágos és édeskés ízt adnak a kávénak, és Japánban még az olyan nagyobb láncokban is kapható, mint a Starbucks.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!