2024-11-08
Így készítsd el otthon a roppanós galíciai empanadát
Habár az empanada eredettörténete nem teljesen tiszta, a legtöbben egyetértenek abban, hogy az étel valószínűleg Spanyolország északi régiójából, Galíciából származik. Ezzel párhuzamosan egyébként Portugáliában, Közép-Amerikában és Észak-Afrikában is igencsak népszerűnek mondható a hússal, sajttal vagy bármilyen más finomsággal megtöltött harapnivaló. De hogyan készíthetjük el mindezt otthon?
A tésztához:
- 400g liszt
- 1 tk élesztő
- 150 ml langyos víz (vagy tej)
- 1 tojás az empanadák megkenéséhez
- só (ízlés szerint)
A töltelékhez:
- 500g darált marhahús
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv hámozott paradicsom (240g)
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk chilipehely
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk oregánó
- 1,5 ek olívaolaj
- só, bors (ízlés szerint)
- 1 dl vörösbor (opcionális)
- sajt (opcionális)
- A lisztből, az élesztőből, a vízből és a sóból készítsük el a tésztát, majd addig dagasszuk kézzel, amíg szépen összeáll. Ha ezzel készen vagyunk, takarjuk le és hagyjuk szobahőmérsékleten nagyjából 1 órát kelni.
- Amíg pihen a tészta, addig kezdjünk bele a töltelék elkészítésébe: olajon egy serpenyőben pirítsuk meg a felvágott hagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a darált húst is. Fűszerezzük meg az egészet, tegyük hozzá a paradicsomot és ha szeretnénk, a vörösbort és a sajtot is.
- Miután alaposan elkevertük, rakjunk a serpenyőre egy fedelet, majd közepes-alacsony lángon hagyjuk nagyjából 1 órán át rotyogni.
- Mindeközben nekiláthatunk a tészta felszeletelésébe. Nyújtsuk vékonyra a tésztát, majd egy kb. 12 centiméter átmérőjű kör alakú tésztavágó segítségével készítsünk el a korongokat. A korongok közepére kanalazzunk egyet a húsos keverékből, szélüket kenjük be egy kevés vízzel, majd formázzunk belőle holdakat. A széleket nyomogassuk össze egy villával.
- Verjük fel a tojást, és egy ecset segítségével kenjük rá az empanadákra.
- A holdacskákat ezután már be is rakhatjuk a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe, nagyjából 15 perc alatt el is készülnek. A lényeg, hogy a tészta aranybarna legyen.
- Az empanadák mellé készíthetünk fokhagymás-tejfölös szósz, de ketchuppal, édes-chilis szósszal és bármilyen számunkra szimpatikus mártással fogyaszthatjuk.
-
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!