Így készítsd el otthon a roppanós galíciai empanadát Így készítsd el otthon a roppanós galíciai empanadát
Fotó: Shutterstock

2024-11-08

  • Drive
  • Gasztro
  • Így készítsd el otthon a roppanós galíciai empanadát

Így készítsd el otthon a roppanós galíciai empanadát

Habár az empanada eredettörténete nem teljesen tiszta, a legtöbben egyetértenek abban, hogy az étel valószínűleg Spanyolország északi régiójából, Galíciából származik. Ezzel párhuzamosan egyébként Portugáliában, Közép-Amerikában és Észak-Afrikában is igencsak népszerűnek mondható a hússal, sajttal vagy bármilyen más finomsággal megtöltött harapnivaló. De hogyan készíthetjük el mindezt otthon?

Hozzávalók (10-14 empanadához):

A tésztához:

  • 400g liszt
  • 1 tk élesztő
  • 150 ml langyos víz (vagy tej)
  • 1 tojás az empanadák megkenéséhez
  • só (ízlés szerint)

A töltelékhez:

  • 500g darált marhahús
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv hámozott paradicsom (240g)
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk chilipehely
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk oregánó
  • 1,5 ek olívaolaj
  • só, bors (ízlés szerint)
  • 1 dl vörösbor (opcionális)
  • sajt (opcionális)
Így készítsük el:
  1. A lisztből, az élesztőből, a vízből és a sóból készítsük el a tésztát, majd addig dagasszuk kézzel, amíg szépen összeáll. Ha ezzel készen vagyunk, takarjuk le és hagyjuk szobahőmérsékleten nagyjából 1 órát kelni.
  2. Amíg pihen a tészta, addig kezdjünk bele a töltelék elkészítésébe: olajon egy serpenyőben pirítsuk meg a felvágott hagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a darált húst is. Fűszerezzük meg az egészet, tegyük hozzá a paradicsomot és ha szeretnénk, a vörösbort és a sajtot is.
  3. Miután alaposan elkevertük, rakjunk a serpenyőre egy fedelet, majd közepes-alacsony lángon hagyjuk nagyjából 1 órán át rotyogni.
  4. Mindeközben nekiláthatunk a tészta felszeletelésébe. Nyújtsuk vékonyra a tésztát, majd egy kb. 12 centiméter átmérőjű kör alakú tésztavágó segítségével készítsünk el a korongokat. A korongok közepére kanalazzunk egyet a húsos keverékből, szélüket kenjük be egy kevés vízzel, majd formázzunk belőle holdakat. A széleket nyomogassuk össze egy villával.
  5. Verjük fel a tojást, és egy ecset segítségével kenjük rá az empanadákra.
  6. A holdacskákat ezután már be is rakhatjuk a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe, nagyjából 15 perc alatt el is készülnek. A lényeg, hogy a tészta aranybarna legyen.
  7. Az empanadák mellé készíthetünk fokhagymás-tejfölös szósz, de ketchuppal, édes-chilis szósszal és bármilyen számunkra szimpatikus mártással fogyaszthatjuk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!