Ha nincs időd ebédet készíteni, próbáld ki Észtország krumplis kásáját! Ha nincs időd ebédet készíteni, próbáld ki Észtország krumplis kásáját!
Mulgipuder
Fotó: Shutterstock

2024-09-22

  • Drive
  • Gasztro
  • Ha nincs időd ebédet készíteni, próbáld ki Észtország krumplis kásáját!

Ha nincs időd ebédet készíteni, próbáld ki Észtország krumplis kásáját!

Dolgozzunk irodából vagy otthonról, ha nem szeretnénk sokat vesződni az ebéd elkészítésével, akkor sem kell az instant ételekre hagyatkoznunk. Az Észtország déli részéről származó mulgipuder például egy egyszerűen elkészíthető és laktató fogás, ami önmagában, de akár köretként is megállja a helyét.

Hozzávalók (4 adaghoz):
  • 700 g burgonya
  • 100 g árpa vagy zabdara
  • 50 g vaj
  • 300 g füstölt sertéshús (jobb, ha van benne zsiradék)
  • 100 g hagyma
  • 20 g petrezselyem
  • só, bors (ízlés szerint)
  • kevés olaj
Így készítsük el:
  • Hámozzuk meg a burgonyát, öblítsük le hideg vízzel.
  • Tegyük a krumplit és a megmosott árpát/darát egy fazékba, majd öntsünk bele annyi vizet, hogy nagyjából 3 centiméterrel befedje őket. Adjuk hozzá a sót, és főzzük közepes lángon, nagyjából 1 óráig (amíg a dara megpuhul).
  • Időnként ellenőrizzük, hogy a víz nem párolgott-e el teljesen, szükség esetén pótoljuk.
  • Amikor az árpa/dara már teljesen puha, dobjuk bele a lábasba a vajat, szükség esetén sózzuk, majd törjük pépessé a krumplis keveréket.
  • Vágjuk kisebb, nagyjából félszer 1 centiméteres darabokra a füstölt sertéshúst, és kezdjünk bele a hagyma felszeletelésébe is. Egy serpenyőben pirítsuk meg a hagymát, majd tegyük hozzá a húst is, és süssük addig, amíg aranybarna nem lesz.
  • Végül szórjuk hozzá a petrezselymet is, és már készen is vagyunk a mulgipuderrel.

(Recept: Chef’s Pencil)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!