3 őszi főétel, amitől percek alatt bekuckózós hangulatba kerülsz 3 őszi főétel, amitől percek alatt bekuckózós hangulatba kerülsz
Fotó: Shutterstock

2024-09-11

  • Drive
  • Gasztro
  • 3 őszi főétel, amitől percek alatt bekuckózós hangulatba kerülsz

3 őszi főétel, amitől percek alatt bekuckózós hangulatba kerülsz

Nemrég az időjárás is ősziesbe lépett, ezért mutatunk is három főételt, amivel garantáltan az évszaknak megfelelő hangulatot varázsolhatunk a konyhában!

Édesburgonyás gnocchi

Hozzávalók:

  • 1 kg gnocchi
  • 110 g vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 500 g édesburgonya
  • 50 g zsálya
  • 250 ml alaplé
  • 2 ek tejszín
  • só, bors, parmezán (ízlés szerint)
Így készítsük el:
  • Egy lábasban főzzük meg a gnochhit, egy másikban pedig főzzük puhára az édesburgonyát, aztán törjük össze, pürésítsük.
  • Egy serpenyőben olvasszuk fel a vaj háromnegyedét, és ha már aranybarna, akkor hagyjuk pihenni egy kicsit.
  • Egy magasfalú serpenyőben olvasszuk meg a maradék (kb. 4ek) vajat, és adjuk hozzá a zsályát, majd főzzük addig, amíg a levelek ropogósak nem lesznek. Ezt követően szedjük ki a leveleket egy papírtörlőre, a vajhoz pedig adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és süssük nagyjából 0,5-1 percig.
  • Tegyük hozzá az édesburgonya-pürét és a juharszirupot, sózzuk és borsozzuk. Főzzük addig, amíg krémes állaga nem lesz, aztán adjuk hozzá a gnocchit és a tejszínt is.
  • Várjuk meg amíg összeáll az egész, ezután viszont tálalhatjuk is. A tetejére szórjunk egy kis parmezánt.

(Recept: Delish)

Pásztorpite

Hozzávalók:

  • 500 g darált sertés- vagy bárányhús
  • 1 kg burgonya
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 sárgarépa
  • 10 dkg zöldborsó
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 ek Worchestershire-szósz
  • 85g vaj
  • 2 dl tej
  • 4 dl víz vagy alaplé
  • só, bors, rozmaring, sajt (ízlés szerint)
Így készítsük el:
  • Rakjunk egy kevés olajat a serpenyőbe, majd puhítsuk meg rajta a hagymát és a kis szeletekre vágott sárgarépát. Ha ezzel készen vagyunk, tegyük hozzá a húst is és pirítsuk meg.
  • Adjuk hozzá a Worchestershire-szósz, a paradicsompürét és a fűszereket is. Öntsük fel 4 dl vízzel vagy alaplével az egészet, majd körülbelül 15 percig hagyjuk rotyogni. Keverjük hozzá a zöldborsót is, amit nagyjából 5 percig főzzünk még.
  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  • Mindeközben álljunk neki a krumplipüré elkészítéséhez: főzzük meg a kockára vágott krumplit sós vízben, majd szűrjük le, és adjuk hozzá a tejet és a vajat. Egy krumplinyomóval törjük szépen össze az egéset, sóval és borssal ízesítsük.
  • Vegyünk egy tepsit, béleljük ki a krumplipürével az alját és a falat, szórjuk meg reszelt sajttal, majd öntsük bele a húsos ragunkat. A ragu tetejére rakjuk rá a maradék krumplipürét, ezt is szórjuk meg sajttal, majd 200 fokon nagyjából 20-30 percig süssük az egészet.

(Recept: BBC Good Food)

Sajtos-káposztás ragu

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta (1-1,5kg)
  • 120 g mogyoró
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek dijoni mustár
  • 200 ml tejszín
  • 200 g sajt (guyére, edami vagy gouda)
  • 1 ek kukoricakeményítő (vagy liszt)
  • 1 kisebb citrom héja
  • só, bors, petrezselyem, parmezán (ízlés szerint)
Így készítsük el:
  • Melegítsük elő 180 Celsius-fokra a sütőt, majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és süssük meg a mogyorót (kb. 8-10 perc).
  • Egy sütőpapírt kenjünk be olívaolajjal. Először vágjuk félbe a kelkáposztát, majd a felekből vágjunk 6-8 kisebb szeletet.
  • Egy tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt és a sajtot, majd egy magasabb falú serpenyőben/lábasban kezdjük el közepes lángon főzni a tejszínt, a mustárt, az aprított fokhagymát, a reszelt citromhéj 90 százalékát, a sót és a borsot. Apránként adjuk ehhez hozzá a sajtos keveréket, a lényeg, hogy teljesen elolvadjon. Kóstoljuk meg, és fűszerezzük meg jobban, ha úgy érezzük, hogy szükséges.
  • Óvatosan mártogassuk bele a sajtos keverékbe a kelkáposzta-darabokat, majd helyezzük rá őket a sütőpapírra, és reszeljünk rájuk még egy kevés parmezánt. Ha készen vagyunk, rakjuk a sütőbe nagyjából 30-35 percre, majd fordítsunk egyet rajtuk – addig süssük, amíg aranybarna nem lesz a középső részük.
  • Sütés közben egy kisebb tálban keverjük össze a mogyorót és a petrezselymet és a maradék citromhéjat, ezt sózzuk, borsozzuk.
  • Tálalás előtt melegítsük fel a sajtos keveréket, majd öntsük a káposztaszeletekre, végül pedig szórjuk meg a mogyorós díszítéssel – és akár még egy kis parmezánnal.

(Recept: Bon Appétit)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!