Európa 100 legjobb étele közé egyetlen magyar sem fért be
Pastel de Belém (Portugália)
Fotó: Shutterstock

2025-01-21

Európa 100 legjobb étele közé egyetlen magyar sem fért be

A nemzeti ételekre fókuszáló Taste Atlas idén is elkészítette Európa legjobb fogásairól, gasztronómiai termékeiről szóló ranglistáját. Ugyan világszinten húslevesünk ott volt a toplistában, Európát nézve a többi ország konyhája még a vasárnapi ebédek kedvencét is ledominálta.

Napjainkban rengeteg receptmegosztó oldallal találkozhatunk, akkor azonban, ha az egyes nemzetek konyháiból szeretnénk válogatni, a Taste Atlas az egyik legjobb választás. Az oldalon eddig több mint 11 ezer nemzeti ételt, közel 6500 helyi alapanyagot és mintegy 24 ezer éttermet gyűjtöttek össze a szerkesztők és az olvasók. Az óriási olvasótábor előnye, hogy az értékelések alapján régiókra és országokra lebontva is meg lehet nézni, hogy melyek a legnépszerűbb fogások – így az is kiderült, hogy Európában melyik ételeket érdemes mindenképpen kipróbálni.

Image
Fotó: Nik Owens, Unsplash.
Eszerint – minden meglepetés nélkül – a kontinens legfinomabb fogását Olaszország készíti: a nápolyi pizzára egyszerűen nem lehet rosszat mondani.
Magyarországra vonatkozóan is összeállít egy lista: Szavaztak a külföldiek: szerintük ezek a magyar konyha legnagyobb tévedései

Hasonlóan töretlen a népszerűsége Spanyolország exkluzív sonkájának, a Jamón ibérico de bellotának. A 100 százalékban ibériai sertésekből készített sonka persze okkal érdemelte ki helyezését: az állatokat szigorú diétához tartják, és csupán öt régióban tenyésztik Spanyolország, illetve Portugália területén.

A harmadik helyezés is az utóbbi országból származik: a Pastel de Belém néven futó finomság egy tradicionális portugál tojásos-pudingos torta, a híres Pastel de Nata elődje. A recept történetét egészen 1837-ig tudják visszavezetni, megszületését pedig a Jerónimos-kolostor szerzeteseihez kötik.

Image
Kontosouvli (Görögország)
Fotó: Shutterstock

A sajtimádóknak kötelező kipróbálni Görögország évszázados múltra visszatekintő Graviera Naxou kemény sajtját. A finomságot Naxosz szigetén állítják elő tehén-, bárány, illetve maximum 20 százalékban kecsketejből. Szintén az Égei-tenger vidékéhez köthető az ötödik helyezett: a hagyományosan nagy darabokra szeletelt sertéshúsból készült kontosouvlit a gyroszhoz hasonlóan nyílt tűzön sütik meg, miután alaposan bepácolták egy (többek között) vörösboros-fokhagymás-paprikás mártásban.

A legjobb 10 európai étel listája így néz ki:
Image
Loimulohi (Finnország)
Fotó: Shutterstock
  1. Nápolyi pizza – Olaszország
  2. Jamón ibérico de Bellota – Spanyolország
  3. Pastel de Belém – Portugália
  4. Graviera Naxon sajt – Görögország
  5. Kontosouvli – Görögország
  6. Loimulohi (szárított lazac/pisztráng) – Finnország
  7. Pazarske mantije (sült töltött tésztagolyók) – Szerbia
  8. Paio de Beja (füstölt kolbász) – Portugália
  9. Vieiras en su concha (fűszeres fésűkagyló) – Spanyolország
  10. Burrata (mozzarellához hasonló sajt) – Olaszország

A további ételekről ezen a linken olvashatunk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!