2025-01-21
Európa 100 legjobb étele közé egyetlen magyar sem fért be
A nemzeti ételekre fókuszáló Taste Atlas idén is elkészítette Európa legjobb fogásairól, gasztronómiai termékeiről szóló ranglistáját. Ugyan világszinten húslevesünk ott volt a toplistában, Európát nézve a többi ország konyhája még a vasárnapi ebédek kedvencét is ledominálta.
Napjainkban rengeteg receptmegosztó oldallal találkozhatunk, akkor azonban, ha az egyes nemzetek konyháiból szeretnénk válogatni, a Taste Atlas az egyik legjobb választás. Az oldalon eddig több mint 11 ezer nemzeti ételt, közel 6500 helyi alapanyagot és mintegy 24 ezer éttermet gyűjtöttek össze a szerkesztők és az olvasók. Az óriási olvasótábor előnye, hogy az értékelések alapján régiókra és országokra lebontva is meg lehet nézni, hogy melyek a legnépszerűbb fogások – így az is kiderült, hogy Európában melyik ételeket érdemes mindenképpen kipróbálni.

Hasonlóan töretlen a népszerűsége Spanyolország exkluzív sonkájának, a Jamón ibérico de bellotának. A 100 százalékban ibériai sertésekből készített sonka persze okkal érdemelte ki helyezését: az állatokat szigorú diétához tartják, és csupán öt régióban tenyésztik Spanyolország, illetve Portugália területén.
A harmadik helyezés is az utóbbi országból származik: a Pastel de Belém néven futó finomság egy tradicionális portugál tojásos-pudingos torta, a híres Pastel de Nata elődje. A recept történetét egészen 1837-ig tudják visszavezetni, megszületését pedig a Jerónimos-kolostor szerzeteseihez kötik.

A sajtimádóknak kötelező kipróbálni Görögország évszázados múltra visszatekintő Graviera Naxou kemény sajtját. A finomságot Naxosz szigetén állítják elő tehén-, bárány, illetve maximum 20 százalékban kecsketejből. Szintén az Égei-tenger vidékéhez köthető az ötödik helyezett: a hagyományosan nagy darabokra szeletelt sertéshúsból készült kontosouvlit a gyroszhoz hasonlóan nyílt tűzön sütik meg, miután alaposan bepácolták egy (többek között) vörösboros-fokhagymás-paprikás mártásban.

- Nápolyi pizza – Olaszország
- Jamón ibérico de Bellota – Spanyolország
- Pastel de Belém – Portugália
- Graviera Naxon sajt – Görögország
- Kontosouvli – Görögország
- Loimulohi (szárított lazac/pisztráng) – Finnország
- Pazarske mantije (sült töltött tésztagolyók) – Szerbia
- Paio de Beja (füstölt kolbász) – Portugália
- Vieiras en su concha (fűszeres fésűkagyló) – Spanyolország
- Burrata (mozzarellához hasonló sajt) – Olaszország
A további ételekről ezen a linken olvashatunk.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!