Szavaztak a külföldiek: szerintük ezek a magyar konyha legnagyobb tévedései Szavaztak a külföldiek: szerintük ezek a magyar konyha legnagyobb tévedései
Fotó: Shutterstock

2024-12-29

Szavaztak a külföldiek: szerintük ezek a magyar konyha legnagyobb tévedései

A nemzeti ételekre specializálódó Taste Atlas minden év végén készít egy nemzetközi gasztronómiai toplistát, melyben a különböző országok legnépszerűbb ételei mellett a legkevésbé kedvelt fogásokat is megnevezik.  Míg a gulyásleves, a csirkepaprikás vagy a Rákóczi túrós nem véletlenül szerepel megannyi magyaros étterem menüjén, addig létezik néhány általunk kedvelt étel, ami már nem tudott ekkora sikert aratni a külföldi vendégek körében.

Napjainkban rengeteg receptmegosztó oldallal találkozhatunk, akkor azonban, ha az egyes nemzetek konyháiból szeretnénk válogatni, a Taste Atlas az egyik legjobb választás. Az oldalon eddig több mint 11 ezer nemzeti ételt, közel 6500 helyi alapanyagot és mintegy 24 ezer éttermet gyűjtöttek össze a szerkesztők és az olvasók. A több tízezres olvasótábor pedig rendszeresen értékeli a bemutatott recepteket, konyhákat, éttermeket és gasztronómiai úti célokat – így például azt is megnézhetjük, hogy mely fogások számítanak Magyarország legkedveltebb, illetve legkevésbé kedvelt ételeinek.

Eszerint a lista szerint Magyarország legfinomabb ételének a húsleves számít.

Népszerűséget tekintve a második helyen a hagyományos reggelik sztárja, a bundás kenyér végzett, de ugyanennyire kedvelt a csabai kolbász, illetve a szegedi szalámi is. A külföldi olvasóknak a farsangi finomság, a fánk is rendkívül tetszett, ami éppen hogy maga mögé utasította a krémes csirkepaprikást.

A legkedveltebb magyar ételek listája így alakult:
  1. Húsleves
  2. Bundás kenyér
  3. Csabai kolbász
  4. Szegedi szalámi
  5. Fánk
  6. Csirkepaprikás
  7. Kifli
  8. Lekvár
  9. Túró rudi
  10. Gyulai kolbász

A 98 magyar ételt és terméket listázó összeállításból azonban az is kiderül, hogy milyen általunk gyakran kedvelt fogásoknak nem sikerült elnyernie a nemzetközi olvasók tetszését. A sereghajtók közé tartozik például a borleves, a pacalpörkölt és a disznósajt is. Az értékelések szerint a Stefánia szelet sem tartozik a kedvencek közé, de az olvasók a főzelékeket, a flódnit, az oroszkrém tortát, a Rigó Jancsit, a túrós csuszát, a paprikás krumplit, a töltött paprikát és – vegyünk egy mély levegőt – a mákos bejglit is az alsóbb kategóriába sorolták.

A negatív lista így alakult:
  1. Borleves
  2. Pacalpörkölt
  3. Disznósajt
  4. Stefánia szelet
  5. Mákos tészta
  6. Vadas marha
  7. Rakott káposzta
  8. Kókuszkocka
  9. Főzelékek
  10. Flódni

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!