2025-05-14
Valami frissítőt ebédelnél a meleg napokon? Dobd össze a közel-keleti halloumi fatteht!
Ha szívesen kipróbálnánk valami újat a koranyári, nyári napokon, akkor érdemes figyelmünket a Közel-Kelet konyhája felé fordítani, hiszen ha valakik, ők biztosan tudják, mi esik jól ilyen időjárásban. A halloumi fatteh például egy frissítő, de mégis laktató fogás, aminek számos változata létezik – mutatunk is egy könnyen elkészíthető receptet!
A fatteh a Közel-Kelet számos országában, így például Libanonban, Szíriában, Jordániában és Egyiptomban is népszerű. Magyar fordításban a fatteh nagyjából annyit jelent, mint „morzsolás” vagy „széttépés”, így gondolhatjuk, hogy egy többféle alapanyagból „összemorzsolt” ételről van szó. Habár számos összetevőből elkészíthetjük, az alapvető receptek szerint általában laposkenyér, csicseriborsó, valamilyen pirított csonthéjas, darált hús, joghurtos öntet és jó sok fűszer kell hozzá. Mi most egy halloumi sajtos változatot hoztunk el.
A töltelékhez:
- 250 g darált marhahús
- 250 g halloumi sajt
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk fokhagymapor
- olaj
- só, bors (ízlés szerint)
A tahinis joghurthoz:
- 150 g görögjoghurt
- 2 ek tahini
- 1-2 fej fokhagyma
- ½ citrom leve
A tálaláshoz:
- 1 ek gránátalmamelasz
- egy marék gránátalmamag
- egy marék friss koriander
- pita vagy valamilyen laposkenyér
- Egy serpenyőben közepes lángon melegítsünk fel némi olajat, majd adjuk hozzá és oszlassuk el rajta a darált húst. Fűszerezzük meg alaposan, ha a hús kellően megbarnult, tegyük félre az egészet.
- Ezután egy másik serpenyőbe öntsünk nagyjából 1 centiméternyi olajat a rántáshoz is megfelelő hőmérsékletre. Eközben vágjuk fel a halloumi sajtokat egyenlő, nagyjából 1-2 ujjnyi széles darabokra, majd ha az olaj elég meleg, akkor tegyük is bele ezeket és addig süssük, amíg aranybarnák nem lesznek. Ezután emeljük ki a sajtot, tegyük félre, és „csepegtessük” le egy tányéron.
- A tahinis mártás elkészítéséhez tegyük bele az alapanyagokat egy alacsony-közepes lángon lévő kisebb lábasban, majd bőkezűen sózzuk és borsozzuk. Keverjük alaposan össze addig, amíg jó sűrű lesz – ha kell, adjunk hozzá némi langyos vizet.
- A tálaláshoz először rakjuk a tányérra a halloumit, majd kanalazzunk rá a húsból, végül a tetején oszlassuk el a joghurtos mártást, ezután pedig jöhet rá a gránátalma és a koriander. Ezután már fogyaszthatjuk is egy-két szelet pita (vagy ropogós nachos) társaságában.
(Recept)
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!