2025-01-16
Reggeli vagy vacsora? Tunézia csicseriborsós pörköltje mindig megállja a helyét
Aki járt már Tunéziában, az valószínűleg belefutott már néhány lablabit áruló étterembe, street food árusba. A csicseriborsós finomság valahol a leves és a pörkölt között áll, alapját pedig a klasszikus észak-afrikai fűszerek adják. Most hoztunk is egy receptet, aminek segítségével otthon is könnyedén elkészíthetjük!
A lablabi eredetileg egy téli reggeli volt, ám ma már a nap minden szakaszában szívesen fogyasztják a tunéziaiak. Az étel különösen népszerű az éjszakai órákban, mivel egyszerre ízletes és laktató, ami tökéletes azok számára, akik egy kis iszogatás után fel szeretnék tölteni magukat. Ráadásul mivel tápanyagokban gazdag és kalóriákban alacsony, ezért azoknak is jó választás, akik ügyelnek alakjukra.
- 1 konzerv csicseriborsó (kb. 400 g)
- 1/2 cipó friss kenyér (de ízlés szerint is alkalmazhatjuk)
- 1 vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 újhagyma
- 1 tk őrölt kömény
- ½ tk őrölt koriander
- ½ tk pirospaprika
- 1 ek harisszapaszta (helyettesíthető csípősebb ajvárral)
- 2 citrom
- extraszűz olívaolaj
- petrezselyem (ízlés szerint)
- só, bors (ízlés szerint)
- buggyantott tojás (opcionális)
- Készítsük elő a csicseriborsót: egy közepes méretű serpenyőbe öntsük bele a konzerv tartalmát (a levet is!). Erre öntsünk még annyi vizet, ami nagyjából befedi, majd közepes-magas lángon forraljuk fel. Ezután rögtön kapcsoljuk alacsonyabb lángra a tűzhelyet, tegyünk egy fedőt rá, és hagyjuk nagyjából 30 percig puhára főni.
- Ezután tépjünk kisebb szeleteket a kenyérből, majd helyezzük sütőpapírra a darabokat, öntsünk rá némi olívaolajat és süssük félkészre őket (legyenek ropogósak, de ne túlzottan).
- Egy magasabb falú serpenyőbe öntsün, dobjuk rá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd adjuk hozzá a sót, a köményt, a koriandert és a paprikát. Közepes lángon, rendszeres keverés mellett addig főzzük, amíg a hagyma üveges nem lesz.
- Amikor a csicseriborsó elkészült, öntsük hozzá a hagymás serpenyő tartalmát, és kanalazzuk hozzá a harisszapasztát, tegyünk bele egy nagyobb csipet sót és facsarjuk bele egy citrom levét. Ezután a felszeletelt petrezselymet, valamint egy kicsit extraszűz olívaolajat is adjunk hozzá. Keverjük alaposan át, és kóstoljuk meg: ha valamiből hiányt érzünk, pótoljuk.
- A maradék citromot vágjuk gerezdekre. Rakjunk egy mélyebb tányérba néhány falatnyit a pirított kenyérből, majd öntsük rá a lablabit, egy vékony vonalat az olívaolajból, és tegyünk még egy kanálnyi harisszát is a tetejére. Vágjuk fel az újhagymát, és pár csipet petrezselyem mellett szórjuk a lablabi tetejére. A tálaláshoz rakjunk bele egy gerezd citromot, a tányér mellé pedig még pár tépésnyi kenyeret.
- Megjegyzés: ha buggyantott tojással fogyasztanánk, akkor a tojást is csak rakjuk tálaláskor az adag tetejére.
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!