2024-12-05
Krémes csoda a Közel-Keletről – így készül a labneh!
Ha némi joghurt és tejföl lapul a hűtőben, akkor pár mozdulat után már élvezhetjük is a közel-keleti krémsajtot, amely egyszerre tökéletes mártogatósként az esti filmezéseknél és a baráti vacsorák előételeként is. Így készül a labneh!
A labneh nevű joghurtsajt Libanon egyik nemzeti étele, amely kissé savanykás ízvilággal és lágy textúrával rendelkezik. Valójában egy sűrűbb állagú joghurt, amely legtöbbször tehéntej felhasználásával készül, néhány verziójában azonban kecsketejet is adnak hozzá, mutatja be a különlegességet a hamuesgyemant.hu.
Mivel a boltokban viszonylag nehezen elérhető, jobban járunk, ha magunk, otthon készítjük el, hiszen rendkívül egyszerű összedobni. Olívaolajjal meglocsolva, zöldségekkel és pitával pedig tökéletes mártogatósként szolgál, de érdemes még megszórni a közel-keleti konyha jellegzetes fűszerkeverékével, a zatarral, amihez kiválóan passzol.
- 500 g sima teljes kiőrlésű joghurt;
- 500 g tejföl;
- fél teáskanál só.
- Első lépésként vegyünk elő egy közepes méretű tálat és keverjük össze a joghurtot a tejföllel.
- Ezután béleljünk ki egy apróbb szemű szűrőt legalább három rétegnyi sajtvászonnal (finom szemű szűrőháló) úgy, hogy a négy széle kilógjon, majd helyezzük egy másik, üres tál fölé.
- Kanalazzuk bele a joghurtos-tejfölös keveréket majd kössük össze a négy szélét. A tállal együtt tegyük a hűtőbe és hagyjuk egy éjszakán át csepegni.
- Ha letelt az idő, csomagoljuk ki a sajtkendőből és kanalazzuk át egy tiszta tálba. Ezután nincs más dolgunk, mint sózni és alaposan összekeverni.
- Ízlés szerint fogyaszthatjuk zöldségekkel, pitával vagy különböző fűszerekkel.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!