2025-01-28
Pirítóshoz kiváló: indítsd a reggelt Észak-Afrika pikáns paprikapasztájával, a harissával!
Észak-Afrika országaiban – különösképpen Marokkóban, Tunéziában és Algériában – rendkívül népszerű a pikáns harissa, amit egyaránt használnak reggelikhez és vacsorákhoz is. A paszta fő összetevői közé tartoznak a chilipaprikák, a fokhagyma, az olívaolaj és a különböző fűszerek. Mutatjuk is, hogyan készíthetjük el a finomságot a legkönnyebben!
A harissa évszázadok óta fontos részét képezi az észak-afrikai konyháknak, azóta pedig számos változatával találkozhatunk. Alapvetően egy csípős és fűszeres pasztáról van szó, ami kiváló társa a kenyérnek, de zöldséges és húsos ételek ízesítéséhez, valamint mártások és levesek kellékeként is előszeretettel használják.
- 110 g szárított chilipaprika (ha nem csípős változatot szeretnénk, akkor kápia paprika)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk római kömény
- 1 tk só
- 2 ek extraszűz olívaolja
- 2 ek paradicsompaszta
Megjegyzés: ha nem chilipaprikából készítjük, akkor 1 teáskanálnyi chilipelyhet is hozzárakhatunk.
- A paprikákat puhítsuk meg forró vízben (kb. 30 perc). Ezután vegyük ki őket, és szárítsuk meg alaposan. Ha elkészültek, vágjuk kisebb szeletekre, és egy mixerben aprítsuk fel.
- Egy serpenyőben melegítsünk fel némi olívaolajat, dobjuk rá az aprított fokhagymát és a darált paprikákat, majd süssük nagyjából 5-7 percig. Ezután belerakhatjuk a paradicsompasztát és a fűszereket is, öntsünk hozzá egy kevés vizet, rakjunk rá egy fedőt, és főzzük addig, amíg egy sűrű pasztát kapunk.
- Ezután kóstoljuk meg, ha szükséges, fűszerezzük. Végül rakjuk az egészet vissza a mixerbe, öntsünk rá két evőkanálnyi olívaolajat. Várjuk meg, amíg kihűl, ezután fogyaszthatjuk is. A maradékot töltsük befőttesüvegbe és rakjuk a hűtőbe.
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!