Pirítóshoz kiváló: indítsd a reggelt Észak-Afrika pikáns paprikapasztájával, a harissával! Pirítóshoz kiváló: indítsd a reggelt Észak-Afrika pikáns paprikapasztájával, a harissával!
Harissa
Fotó: Shutterstock

2025-01-28

  • Drive
  • Gasztro
  • Pirítóshoz kiváló: indítsd a reggelt Észak-Afrika pikáns paprikapasztájával, a harissával!

Pirítóshoz kiváló: indítsd a reggelt Észak-Afrika pikáns paprikapasztájával, a harissával!

Észak-Afrika országaiban – különösképpen Marokkóban, Tunéziában és Algériában – rendkívül népszerű a pikáns harissa, amit egyaránt használnak reggelikhez és vacsorákhoz is. A paszta fő összetevői közé tartoznak a chilipaprikák, a fokhagyma, az olívaolaj és a különböző fűszerek. Mutatjuk is, hogyan készíthetjük el a finomságot a legkönnyebben!

A harissa évszázadok óta fontos részét képezi az észak-afrikai konyháknak, azóta pedig számos változatával találkozhatunk. Alapvetően egy csípős és fűszeres pasztáról van szó, ami kiváló társa a kenyérnek, de zöldséges és húsos ételek ízesítéséhez, valamint mártások és levesek kellékeként is előszeretettel használják.

A harirát is érdemes egyszer kipróbálni: Így készül a harira, a sűrű, kiadós marokkói leves
Hozzávalók:
  • 110 g szárított chilipaprika (ha nem csípős változatot szeretnénk, akkor kápia paprika)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt fűszerkömény
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk só
  • 2 ek extraszűz olívaolja
  • 2 ek paradicsompaszta

Megjegyzés: ha nem chilipaprikából készítjük, akkor 1 teáskanálnyi chilipelyhet is hozzárakhatunk.

Így készítsük el:
  1. A paprikákat puhítsuk meg forró vízben (kb. 30 perc). Ezután vegyük ki őket, és szárítsuk meg alaposan. Ha elkészültek, vágjuk kisebb szeletekre, és egy mixerben aprítsuk fel.
  2. Egy serpenyőben melegítsünk fel némi olívaolajat, dobjuk rá az aprított fokhagymát és a darált paprikákat, majd süssük nagyjából 5-7 percig. Ezután belerakhatjuk a paradicsompasztát és a fűszereket is, öntsünk hozzá egy kevés vizet, rakjunk rá egy fedőt, és főzzük addig, amíg egy sűrű pasztát kapunk.
  3. Ezután kóstoljuk meg, ha szükséges, fűszerezzük. Végül rakjuk az egészet vissza a mixerbe, öntsünk rá két evőkanálnyi olívaolajat. Várjuk meg, amíg kihűl, ezután fogyaszthatjuk is. A maradékot töltsük befőttesüvegbe és rakjuk a hűtőbe.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!