2025-01-26
Egyszerű, roppanós, isteni: lepd meg vendégeid az indiai samosával!
India konyhája messziről felismerhető a fűszerek bőséges alkalmazásáról, amik természetesen a samosából sem maradnak ki. A roppanós háromszögek tökéletesek előételként, de mártásokkal tálalva vendégváró falatnak is szuperek.
A zöldséggel vagy hússal töltött samosa főleg Indiában és Ázsia nyugati, illetve déli részein képezi fontos részét a konyháknak, a legtöbbször valamilyen mártás társaságában tálalják. A batyuk már a 10. században is szerepeltek a szakácskönyvekben, és úgy tartják, hogy elsőként az arabok kísérleteztek vele. Ma persze már sokféle változata létezik: Indiában általában lencsével, csicseriborsóval, gyömbérrel, burgonyával és persze sok zöldséggel készítik, mellé pedig valamilyen chutney-t kínálnak.
- 1 csomag réteslap
- 500 g burgonya
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 70 g fagyasztott zöldborsó
- 2 ek olaj
- 2 ek őrölt koriander
- 1 ek frissen reszelt gyömbér
- 1 ek chili
- 1 tk köménymag
- 1,5 tk fokhagymapor
- 1 tk só
- 1 tk curry-fűszerkeverék
- ½ tk mustármag
- ½ tk koriandermag
- ½ tk őrölt kurkuma
- Egy lábasban főzzük meg a meghámozott krumplit, majd törjük össze.
- Egy mélyebb serpenyőben közepes lángon melegítsük fel az olajat, süssük üvegesre az apróra vágott hagymát (és ha nem port használunk, akkor a fokhagymát is), majd nagyjából fél percig pirítsuk meg rajta a fűszermagokat. Ezután mehet hozzá a chili, a gyömbér és a zöldborsó, végül pedig az összes többi fűszer is. Rögtön hozzárakhatjuk az összetört krumplit. Némi keverést követően levehetjük az egészet a tűzről, és hagyjunk mindent kihűlni.
- A réteslapokat vágjuk nagyjából 10 centiméter széles csíkokra – amíg eggyel dolgozunk, fedjük le nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
- A tésztacsík végére pakoljunk nagyjából 1 evőkanállal a krumplis töltelékből, és hajtsuk rá átlósan a tészta sarkát úgy, hogy háromszöges batyut formázunk belőle – a samosák szélét vizezzük be egy kicsit, hogy ne essen szét.
- Öntsünk egy lábasba annyi olajat, ami ellepi a batyukat, majd közepes lángon pár perc alatt süssük őket aranybarnára. Lecsöpögtetés után már találhatjuk is. Mártásként például zöldfűszeres tejfölt vagy édes-chilis szószt is használhatunk.
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!