Egyszerű, roppanós, isteni: lepd meg vendégeid az indiai samosával! Egyszerű, roppanós, isteni: lepd meg vendégeid az indiai samosával!
Fotó: Shutterstock

2025-01-26

  • Drive
  • Gasztro
  • Egyszerű, roppanós, isteni: lepd meg vendégeid az indiai samosával!

Egyszerű, roppanós, isteni: lepd meg vendégeid az indiai samosával!

India konyhája messziről felismerhető a fűszerek bőséges alkalmazásáról, amik természetesen a samosából sem maradnak ki. A roppanós háromszögek tökéletesek előételként, de mártásokkal tálalva vendégváró falatnak is szuperek.

A zöldséggel vagy hússal töltött samosa főleg Indiában és Ázsia nyugati, illetve déli részein képezi fontos részét a konyháknak, a legtöbbször valamilyen mártás társaságában tálalják. A batyuk már a 10. században is szerepeltek a szakácskönyvekben, és úgy tartják, hogy elsőként az arabok kísérleteztek vele. Ma persze már sokféle változata létezik: Indiában általában lencsével, csicseriborsóval, gyömbérrel, burgonyával és persze sok zöldséggel készítik, mellé pedig valamilyen chutney-t kínálnak.

Hozzávalók (kb. 12-15 darabhoz):
  • 1 csomag réteslap
  • 500 g burgonya
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 70 g fagyasztott zöldborsó
  • 2 ek olaj
  • 2 ek őrölt koriander
  • 1 ek frissen reszelt gyömbér
  • 1 ek chili
  • 1 tk köménymag
  • 1,5 tk fokhagymapor
  • 1 tk só
  • 1 tk curry-fűszerkeverék
  • ½ tk mustármag
  • ½ tk koriandermag
  • ½ tk őrölt kurkuma
Így készítsük el:
  1. Egy lábasban főzzük meg a meghámozott krumplit, majd törjük össze.
  2. Egy mélyebb serpenyőben közepes lángon melegítsük fel az olajat, süssük üvegesre az apróra vágott hagymát (és ha nem port használunk, akkor a fokhagymát is), majd nagyjából fél percig pirítsuk meg rajta a fűszermagokat. Ezután mehet hozzá a chili, a gyömbér és a zöldborsó, végül pedig az összes többi fűszer is. Rögtön hozzárakhatjuk az összetört krumplit. Némi keverést követően levehetjük az egészet a tűzről, és hagyjunk mindent kihűlni.
  3. A réteslapokat vágjuk nagyjából 10 centiméter széles csíkokra – amíg eggyel dolgozunk, fedjük le nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
  4. A tésztacsík végére pakoljunk nagyjából 1 evőkanállal a krumplis töltelékből, és hajtsuk rá átlósan a tészta sarkát úgy, hogy háromszöges batyut formázunk belőle – a samosák szélét vizezzük be egy kicsit, hogy ne essen szét.
  5. Öntsünk egy lábasba annyi olajat, ami ellepi a batyukat, majd közepes lángon pár perc alatt süssük őket aranybarnára. Lecsöpögtetés után már találhatjuk is. Mártásként például zöldfűszeres tejfölt vagy édes-chilis szószt is használhatunk.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!