A parasztsonkán túl: húsvéti reggeli francia módra A parasztsonkán túl: húsvéti reggeli francia módra
Jambon de Bayonne, avagy bayonne-i sonka
Fotó: Pack-Shot, Shutterstock

2025-04-05

A parasztsonkán túl: húsvéti reggeli francia módra

A kaszinótojás és a kalács mellett a húsvét másik sztárja egyértelműen a sonka. Míg Magyarországon főleg paraszt- és kötözött sonka kerül az asztalokra, addig a franciáknál a levegőn szárított Jambon de Bayonne dominál az ünnepek alatt. De mitől ilyen különleges ez a típus és hogyan lehet felhasználni?

A legenda szerint a bayonne-i sonka eredete egy rendkívüli eseménylánchoz köthető: úgy tartják, hogy Foix grófja, Gaston Fébus egyik nap vadászat során megsebesített egy vaddisznót, ám az állatnak végül sikerült elmenekülnie. Néhány hónappal később a térséget járó vadászok viszont rátaláltak az állatra, ami Salies-de-Béarn településének egyik sósvízforrásába esett.

Meglepetésükre az állat tökéletes állapotban volt, és elvileg így született meg az Adour folyó vidékére jellemző sózás technikája.

Bár neve Bayonne településéhez köti, a sonkatípus maga a fenti vidék különböző pontjairól származik. A legelső sonkákat még az egyes területekről (például: Orthez, Lahontan, Garris) nevezték el, ám Bayonne híres városa volt az, amely kikötői tevékenysége miatt képes volt világszinten is elvinni hírét, ezért ma már csak bayonne-i sonka néven ismerjük.

A finomságot azóta többféle módon használják: tökéletesen passzol például tésztaételekhez és salátákhoz, de kirántva és hidegtálak elemeként is gyakran láthatjuk. Mi most egy könnyed reggeli fogás, a bayonne-i sonkás és hagymás pite receptjét hoztuk el.

Hozzávalók (4 adaghoz):
  • 500 g hagyma
  • 6 szelet bayonne-i sonka
  • 1 alma (de körtét vagy barackot is használhatunk)
  • 1 burrata sajt
  • 1 pitealap
  • 100 ml balzsamecet
  • rukkola
  • cukor
Így készítsük el:
  1. Egy serpenyőben közepes lángon 3-4 perc alatt redukáljuk a balzsamecetet. Akkor hagyjuk abba a sütést, amikor az ecetben nagyobb buborékok keletkeznek és karamellszerű, sűrűbb állaga lesz. Ezután öntsünk hozzá még némi nyers balzsamecetet és tegyük félre.
  2. Miután apró kockákra vágtuk a hagymákat, melegítsünk fel kevés olajat, adjunk hozzá némi cukrot, és alacsony lángon süssük nagyjából 15 percig.
  3. Miközben sül a hagyma, melegítsük elő a sütőt 170 Celsius-fokra, és béleljünk ki egy piteformát sütőpapírral.
  4. A sütőpapíron oszlassuk el a pitetésztát és egy villa segítségével szurkáljuk meg, mielőtt 15 percre beraknánk a sütőbe.
  5. Miután ezzel készen vagyunk, oszlassuk el egyenlően a hagymát az alján, majd helyezzük rá a sonkaszeleteket és a burratát is.
  6. Végezetül rakosgassuk rá az almaszeleteket és a rukkolát is, tálalás előtt pedig óvatosan öntsük rá a balzsamecetes szószt.

(Forrás: Jambon de Bayonne)  

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!