2025-04-05
A parasztsonkán túl: húsvéti reggeli francia módra
A kaszinótojás és a kalács mellett a húsvét másik sztárja egyértelműen a sonka. Míg Magyarországon főleg paraszt- és kötözött sonka kerül az asztalokra, addig a franciáknál a levegőn szárított Jambon de Bayonne dominál az ünnepek alatt. De mitől ilyen különleges ez a típus és hogyan lehet felhasználni?
A legenda szerint a bayonne-i sonka eredete egy rendkívüli eseménylánchoz köthető: úgy tartják, hogy Foix grófja, Gaston Fébus egyik nap vadászat során megsebesített egy vaddisznót, ám az állatnak végül sikerült elmenekülnie. Néhány hónappal később a térséget járó vadászok viszont rátaláltak az állatra, ami Salies-de-Béarn településének egyik sósvízforrásába esett.
Bár neve Bayonne településéhez köti, a sonkatípus maga a fenti vidék különböző pontjairól származik. A legelső sonkákat még az egyes területekről (például: Orthez, Lahontan, Garris) nevezték el, ám Bayonne híres városa volt az, amely kikötői tevékenysége miatt képes volt világszinten is elvinni hírét, ezért ma már csak bayonne-i sonka néven ismerjük.
A finomságot azóta többféle módon használják: tökéletesen passzol például tésztaételekhez és salátákhoz, de kirántva és hidegtálak elemeként is gyakran láthatjuk. Mi most egy könnyed reggeli fogás, a bayonne-i sonkás és hagymás pite receptjét hoztuk el.
- 500 g hagyma
- 6 szelet bayonne-i sonka
- 1 alma (de körtét vagy barackot is használhatunk)
- 1 burrata sajt
- 1 pitealap
- 100 ml balzsamecet
- rukkola
- cukor
- Egy serpenyőben közepes lángon 3-4 perc alatt redukáljuk a balzsamecetet. Akkor hagyjuk abba a sütést, amikor az ecetben nagyobb buborékok keletkeznek és karamellszerű, sűrűbb állaga lesz. Ezután öntsünk hozzá még némi nyers balzsamecetet és tegyük félre.
- Miután apró kockákra vágtuk a hagymákat, melegítsünk fel kevés olajat, adjunk hozzá némi cukrot, és alacsony lángon süssük nagyjából 15 percig.
- Miközben sül a hagyma, melegítsük elő a sütőt 170 Celsius-fokra, és béleljünk ki egy piteformát sütőpapírral.
- A sütőpapíron oszlassuk el a pitetésztát és egy villa segítségével szurkáljuk meg, mielőtt 15 percre beraknánk a sütőbe.
- Miután ezzel készen vagyunk, oszlassuk el egyenlően a hagymát az alján, majd helyezzük rá a sonkaszeleteket és a burratát is.
- Végezetül rakosgassuk rá az almaszeleteket és a rukkolát is, tálalás előtt pedig óvatosan öntsük rá a balzsamecetes szószt.
(Forrás: Jambon de Bayonne)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!