2024-10-31
Már profi vagy a pizzakészítésben? Próbáld ki a török verziót!
A pizza világszerte az egyik legnépszerűbb fogásnak számít, ám azt nem mindenki tudja, hogy nemcsak Olaszországnak, de Törökországnak is van egy hagyományos pizzareceptje. Persze a pide nem teljesen hasonlít a jól ismert klasszikushoz, ízre viszont legalább annyira finom.
A tésztához:
- 300g liszt
- 4g élesztő
- 200ml víz
- 4g cukor
- 4g só
- 2 ek olívaolaj
- 1 tojássárgája a kenéshez
A feltéthez:
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 kisebb paradicsom
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 250g darált bárányhús (marhahússal is helyettesíthetjük)
- 1ek paradicsompaszta
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk füstölt paprika
- 1,5 ek olívaolaj
- 1 tk citromlé
- só, bors (ízlés szerint)
- sajt (ízlés szerint – trappista vagy edami tökéletes)
- chilipehely (opcionális, ízlés szerint)
Díszítésnek:
- oregánó
- korianderlevelek
- Első lépésként állítsuk össze a tésztát: egy tálban keverjük össze a hozzávalókat, gyúrás közben pedig apránként öntsük hozzá a vizet. Ha már nem túl ragadós, fedjük le, és hagyjuk pihenni legalább 30, de inkább 60 percet.
- Melegítsük elő sütőt 220 Celsius-fokra.
- Egy serpenyőben vágjunk neki a töltelék elkészítésének: a zöldségeket vágjuk fel, majd közepes lángon pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a bárányhúst, és süssük addig, amíg barnás színe lesz. Ezt követően hozzáadhatjuk a paradicsompasztát és a fűszereket.
- Végül a citromlevet, a felkockázott paradicsomot és a chilipelyheket is hozzákeverhetjük. A lényeg, hogy a víz elpárologjon.
- Ezt követően nekiláthatunk a tészta összeállításának: a gombócot osszuk két részre, majd mindkettőt nyújtsuk hosszúkás, csónakhoz hasonló formára. Tegyük a két pidét egy sütőpapírral kibélelt tepsibe/sütőtálcára. Kenjük ki a csónakokat egy kevés olívaolajjal, majd kanalazzuk bele a húsos tölteléket, és reszeljünk a tetejére annyi sajtot, amennyit szeretnénk.
- Amikor ezzel végeztünk, hajtsuk be a csónakok szélét, a végükön pedig csavarjunk egyet. Kenjük a tésztára a tojássárgáját. Ezután már be is rakhatjuk a sütőbe, és nagyjából 15 perc alatt elkészül. A lényeg, hogy a tészta aranybarna legyen. Ha kivettük, akkor szórjuk meg oregánóval és korianderlevelekkel, és már fogyaszthatjuk is.
(Recept)
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


