Már profi vagy a pizzakészítésben? Próbáld ki a török verziót!
Török pide
Fotó: Shutterstock

2024-10-31

Már profi vagy a pizzakészítésben? Próbáld ki a török verziót!

A pizza világszerte az egyik legnépszerűbb fogásnak számít, ám azt nem mindenki tudja, hogy nemcsak Olaszországnak, de Törökországnak is van egy hagyományos pizzareceptje. Persze a pide nem teljesen hasonlít a jól ismert klasszikushoz, ízre viszont legalább annyira finom.

Hozzávalók (2 pidéhez):

A tésztához:

  • 300g liszt
  • 4g élesztő
  • 200ml víz
  • 4g cukor
  • 4g só
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tojássárgája a kenéshez

A feltéthez:

  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 kisebb paradicsom
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 250g darált bárányhús (marhahússal is helyettesíthetjük)
  • 1ek paradicsompaszta
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1,5 ek olívaolaj
  • 1 tk citromlé
  • só, bors (ízlés szerint)
  • sajt (ízlés szerint – trappista vagy edami tökéletes)
  • chilipehely (opcionális, ízlés szerint)

Díszítésnek:

  • oregánó
  • korianderlevelek
Így készítsük el:
  • Első lépésként állítsuk össze a tésztát: egy tálban keverjük össze a hozzávalókat, gyúrás közben pedig apránként öntsük hozzá a vizet. Ha már nem túl ragadós, fedjük le, és hagyjuk pihenni legalább 30, de inkább 60 percet.
  • Melegítsük elő sütőt 220 Celsius-fokra.
  • Egy serpenyőben vágjunk neki a töltelék elkészítésének: a zöldségeket vágjuk fel, majd közepes lángon pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a bárányhúst, és süssük addig, amíg barnás színe lesz. Ezt követően hozzáadhatjuk a paradicsompasztát és a fűszereket.
  • Végül a citromlevet, a felkockázott paradicsomot és a chilipelyheket is hozzákeverhetjük. A lényeg, hogy a víz elpárologjon.
  • Ezt követően nekiláthatunk a tészta összeállításának: a gombócot osszuk két részre, majd mindkettőt nyújtsuk hosszúkás, csónakhoz hasonló formára. Tegyük a két pidét egy sütőpapírral kibélelt tepsibe/sütőtálcára. Kenjük ki a csónakokat egy kevés olívaolajjal, majd kanalazzuk bele a húsos tölteléket, és reszeljünk a tetejére annyi sajtot, amennyit szeretnénk.
  • Amikor ezzel végeztünk, hajtsuk be a csónakok szélét, a végükön pedig csavarjunk egyet. Kenjük a tésztára a tojássárgáját. Ezután már be is rakhatjuk a sütőbe, és nagyjából 15 perc alatt elkészül. A lényeg, hogy a tészta aranybarna legyen. Ha kivettük, akkor szórjuk meg oregánóval és korianderlevelekkel, és már fogyaszthatjuk is.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!