Édeskés, egészséges és lédús: itthon is terem a világ egyik legritkább gyümölcse Édeskés, egészséges és lédús: itthon is terem a világ egyik legritkább gyümölcse
Pitanga
Fotó: Adilson Sochodolak, Shutterstock

2025-03-29

Édeskés, egészséges és lédús: itthon is terem a világ egyik legritkább gyümölcse

Első hallásra valószínűleg nem gondolnánk, hogy egy olyan gyümölcs, ami jellemzően Dél-Amerika országaiban terem, itthon is vígan elél. Pedig ez a helyzet a világ egyik legritkább gyümölcsének tartott pitangával, ami az év melegebb felében Magyarországon is termeszthető – csak elegendő napfényre és melegebb hőmérsékletre van szüksége.

Eredetileg Dél-Amerikában, pontosabban Suriname-ban, Guyanában, Uruguayban és Brazíliában őshonos a pitanga, vagy más nevén surinam cseresznye. Ahogy a Vince is írja, ezt több lista is a világ egyik legritkább gyümölcstípusaihoz sorolják, megfelelő körülmények között viszont itthon is elél. Alapvetően ugyanis nem igényel sok gondozást: ahhoz, hogy jól érezze magát csak meleg időjárásra és napfényre van szüksége.

Ha mindezt megkapja, a növény akár egy kisebb fává is felcseperedhet, a termés mellett pedig színes és illatos virágokat is bont. A téli időszakban sem kell búcsút mondanunk neki, magas tűrőképessége miatt ugyanis a téli kertekben vígan át tudja vészelni a hűvösebb évszakokat is.  

Ezeket inkább hagyjuk békén: Gyilkos falatok: a világ 6 legveszélyesebb étele
Image
Pitanga
Fotó: Marco Henz, Shutterstock
A gyümölcs maga apró, átmérője jellemzően 2-4 centiméter körüli. Külleme leginkább egy pici, piros színű tökre emlékeztet, bár kezdetekben még zöld, érés közben pedig narancssárga színt ölt.

Ízre egy meglehetősen édeskés gyümölcsről van szó, de a benne található magok inkább pikáns-savanykás ízvilágúak, így fogyasztás előtt ezeket érdemes eltávolítani. A pitangot nyersen és főzve is megkóstolhatjuk – utóbbi esetben jellemzően süteményekhez és pudingokhoz kínálják. Cukorral összekeverve akár lekvárt is készíthetünk belőle, de érdekes módon Dél-Amerikában savanyúságként is gyakran fogyasztják.

Tápanyagok tekintetében egy egészséges, C- és A-vitaminban, valamint antioxidánsokban gazdag gyümölcsről van szó, így nem meglepő, hogy Dél-Amerikában gyulladáscsökkentő orvosságként is használják. Emellett ráadásul gombaölő hatású, a karotinoidoknak (természetes pigmenteknek) köszönhetően pedig a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésére is tökéletes.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!