2025-11-15
Melengető fokhagymaleves Spanyolországból: így készül a sopa de ajo
A hideg napokra keresel gyors és laktató levesreceptet? A klasszikus spanyol fokhagymaleves, azaz sopa de ajo igazi téli kedvenc: egyszerű, kiadós, és tökéletes választás egy olyan napra, amikor legszívesebben ki sem mozdulnánk otthonról.
Úgy tartják, hogy a sopa de ajo Spanyolország északi részén, Kasztíliában született, ahol eredetileg a szegényebb rétegek egyszerű, mégis tápláló ételeként készítették. A térségben a telek különösen hidegek, ezért szükség volt egy olcsó, melegítő fogásra, amelyhez minden alapanyag kéznél volt: fokhagyma, kenyér, olívaolaj és némi fűszer. Így vált a szerény paraszti ételből az egyik legjellegzetesebb spanyol leves, amelyet ma már az ország minden részén készítenek.

- 1 baguette
- olívaolaj
- 8 gerezd fokhagyma (legalább)
- 1 ek fűszerpaprika
- 1,5 liter alaplé
- 4 tojás
- só, bors (ízlés szerint)
- petrezselyem
- (opcionálisan reszelt sajt a tetejére)
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd kezdjük el kisebb darabokra, kockákra szaggatni a baguettet. Egy sütőtálcára rakjunk sütőpapírt, szórjuk rá a kenyérdarabokat, vékonyan öntsünk rá olívaolajat, végül pedig keverjünk rajtuk egyet. Ha az olaj nagyjából egyenletesen eloszlott rajta, tegyük a tálcát a sütőbe és nagyjából 15 perc alatt pirítsuk meg.
- Vágjuk vékony szeletekre a fokhagymát, és egy lábasban vagy magas falú serpenyőben közepes lángon kezdjünk el felmelegíteni nagyhából 4 evőkanálnyi olívaolajat. A felszeletelt fokhagymát 1-2 perc alatt barnítsuk meg, aztán adjuk hozzá a pirospaprikát és a megpirult kenyeret is.
- Ezután mehet bele az alaplé, amit sózzunk, borsozzunk. Ezt forraljuk fel, majd rögtön kapcsoljuk vissza közepes lángra és szórjuk bele az aprított petrezselymet is.
- Egy kisebb tálba vagy négy külön csészébe törjük bele a tojásokat. A leves tetején összegyűlt kenyerekben készítsünk 4 mélyedést, és lassan öntsünk 1-1 tojást mindegyik mélyedésbe. Ezután fedjük le a lábast egy fedővel, és főzzük addig az egészet, amíg a tojások megszilárdulnak, de sárgájuk még folyós marad (kb. 2-3 perc).
- Tálaláshoz merjük a levest a tálakba és kanalazzunk mindegyik tetejére egy-egy tojást.
(Recept)
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


