Melengető fokhagymaleves Spanyolországból: így készül a sopa de ajo
Sopa de ajo
Fotó: Cesarz, Shutterstock

2025-11-15

Melengető fokhagymaleves Spanyolországból: így készül a sopa de ajo

A hideg napokra keresel gyors és laktató levesreceptet? A klasszikus spanyol fokhagymaleves, azaz sopa de ajo igazi téli kedvenc: egyszerű, kiadós, és tökéletes választás egy olyan napra, amikor legszívesebben ki sem mozdulnánk otthonról.

Úgy tartják, hogy a sopa de ajo Spanyolország északi részén, Kasztíliában született, ahol eredetileg a szegényebb rétegek egyszerű, mégis tápláló ételeként készítették. A térségben a telek különösen hidegek, ezért szükség volt egy olcsó, melegítő fogásra, amelyhez minden alapanyag kéznél volt: fokhagyma, kenyér, olívaolaj és némi fűszer. Így vált a szerény paraszti ételből az egyik legjellegzetesebb spanyol leves, amelyet ma már az ország minden részén készítenek.

Hozzávalók (kb. 6-8 adaghoz):
Image
Sopa de ajo
Fotó: BearFotos, Shutterstock
  • 1 baguette
  • olívaolaj
  • 8 gerezd fokhagyma (legalább)
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1,5 liter alaplé 
  • 4 tojás 
  • só, bors (ízlés szerint) 
  • petrezselyem
  • (opcionálisan reszelt sajt a tetejére)

 

Így készítsük el:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd kezdjük el kisebb darabokra, kockákra szaggatni a baguettet. Egy sütőtálcára rakjunk sütőpapírt, szórjuk rá a kenyérdarabokat, vékonyan öntsünk rá olívaolajat, végül pedig keverjünk rajtuk egyet. Ha az olaj nagyjából egyenletesen eloszlott rajta, tegyük a tálcát a sütőbe és nagyjából 15 perc alatt pirítsuk meg. 
  2. Vágjuk vékony szeletekre a fokhagymát, és egy lábasban vagy magas falú serpenyőben közepes lángon kezdjünk el felmelegíteni nagyhából 4 evőkanálnyi olívaolajat. A felszeletelt fokhagymát 1-2 perc alatt barnítsuk meg, aztán adjuk hozzá a pirospaprikát és a megpirult kenyeret is. 
  3. Ezután mehet bele az alaplé, amit sózzunk, borsozzunk. Ezt forraljuk fel, majd rögtön kapcsoljuk vissza közepes lángra és szórjuk bele az aprított petrezselymet is. 
  4. Egy kisebb tálba vagy négy külön csészébe törjük bele a tojásokat. A leves tetején összegyűlt kenyerekben készítsünk 4 mélyedést, és lassan öntsünk 1-1 tojást mindegyik mélyedésbe. Ezután fedjük le a lábast egy fedővel, és főzzük addig az egészet, amíg a tojások megszilárdulnak, de sárgájuk még folyós marad (kb. 2-3 perc). 
  5. Tálaláshoz merjük a levest a tálakba és kanalazzunk mindegyik tetejére egy-egy tojást. 

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!