2025-02-17
Kaviár Afrikából? 5 millió kilója, de közel sem ez a legérdekesebb benne
Amikor Delphyne Dabezies 15 éve úgy döntött, hogy elindítja Afrika legelső kaviárüzemét, a luxus-gasztronómia ágazatának legtöbb képviselője csak fogta a fejét. Dabezies viszont jó példa arra, hogy nem szabad feladni az álmokat, hiszen az Acipenser ma már két olyan márka (Rova, Kasnodar) nemzetközi szállításáért felel, amelyekért a világ legelőkelőbb konyháit versenyeznek.
Madagaszkár hegyvidékes tájainak közepén, a fővárostól keletre található az a Mantasoa-tó, ahol egy kisebb csoda történt az elmúlt években. Annak ellenére, hogy mindenki azt mondta Delphyne Dabeziesnek, lehetetlen feladatra vállalkozott, a tó vize jelenleg tele van a kaviárhoz szükséges ikrákat biztosító tokhalakkal.
A kaviárt hagyományosan az Oroszországhoz tartozó Kaszpi-tengerből nyerik ki, luxusstátuszát pedig Alekszej orosz cár révén nyerte el, aki a 17. században konkrétan állami monopóliumot csinált belőle. Az Acipensernek köszönhetően azóta Ausztrália az egyetlen kontinens, ahol nem termelnek kaviárt, hiszen mindenki rájött, hogy a terméket nagyon jó áron lehet eladni.
Dabezies férjével és közös barátjukkal egy francia házaspár által inspirálódva vágott bele a projektbe minden előzetes tudás nélkül. Az áttörést azonban egy nyugdíjas francia tokhaltenyésztési szakértő, Francoise Rennes hozta el számukra, akivel véletlenül találkoztak a szakember madagaszkári nyaralása alatt.
Az Acipenser végül 2017-ben gyártotta le a legelső adagot a prémium kategóriás Rova-kaviárjából. A szakmabeliek persze még ekkor is kételkedtek a termékben, de hamar kiderült, hogy Rova Caviarnak megérdemelt helye van a csúcskategóriás éttermek menüjén. Dabeziesék termékét Európa legnívósabb szakácsai végül a 2019-es Sirha Lyon Kulináris Expón tudták először megkóstolni, azóta viszont minden túlzás nélkül sorban állnak érte a világ legelismertebb éttermei.
– mesélte Dabezies a CNN-nek. Szemléltetésképpen: a terméket olyan luxusszállodákban szolgálják fel, mint például a párizsi Hôtel de Crillon, a biarritzi Hôtel du Palais, a Seychelle-szigeteken található Constance Lemuria vagy a mauritiusi Le Saint-Gerán Hotel.
Az Acipenser sikerét az is jól mutatja, hogy ma több mint 300 embert foglalkoztatnak és nemrégiben a helyi kormánytól is kaptak egy természetvédelemre fókuszáló megbízást. A vállalat emellett képzéseket is tart a haltenyésztésről és a kaviárgyártásról, de arra is kiemelt figyelmet fordítanak, hogy vízmegfigyelő és a vízszennyezést gátló rendszert fejlesszenek ki. Idei céljuk a Beluga-kaviár előállítása, amit a legtöbben a szakma csúcsának tartanak, hiszen ennek a fajnak rendkívül hosszú az ivarérése, így ez a nemzetközi piacon legdrágábban elérhető típus.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!