Kaviár Afrikából? 5 millió kilója, de közel sem ez a legérdekesebb benne Kaviár Afrikából? 5 millió kilója, de közel sem ez a legérdekesebb benne
Fotó: Shutterstock

2025-02-17

Kaviár Afrikából? 5 millió kilója, de közel sem ez a legérdekesebb benne

Amikor Delphyne Dabezies 15 éve úgy döntött, hogy elindítja Afrika legelső kaviárüzemét, a luxus-gasztronómia ágazatának legtöbb képviselője csak fogta a fejét. Dabezies viszont jó példa arra, hogy nem szabad feladni az álmokat, hiszen az Acipenser ma már két olyan márka (Rova, Kasnodar) nemzetközi szállításáért felel, amelyekért a világ legelőkelőbb konyháit versenyeznek.

Madagaszkár hegyvidékes tájainak közepén, a fővárostól keletre található az a Mantasoa-tó, ahol egy kisebb csoda történt az elmúlt években. Annak ellenére, hogy mindenki azt mondta Delphyne Dabeziesnek, lehetetlen feladatra vállalkozott, a tó vize jelenleg tele van a kaviárhoz szükséges ikrákat biztosító tokhalakkal.

De hogyan létezhet afrikai kaviár?

A kaviárt hagyományosan az Oroszországhoz tartozó Kaszpi-tengerből nyerik ki, luxusstátuszát pedig Alekszej orosz cár révén nyerte el, aki a 17. században konkrétan állami monopóliumot csinált belőle. Az Acipensernek köszönhetően azóta Ausztrália az egyetlen kontinens, ahol nem termelnek kaviárt, hiszen mindenki rájött, hogy a terméket nagyon jó áron lehet eladni.

A legextrémebb esetekben egy teáskanálnyi kaviár ára a 27 ezer dollárt (kb. 10 millió forintot) is elérheti. Ez részben a presztízsnek, részben ízének, részben viszont annak tulajdonítható, hogy az ikrákat 8-20 éves tokhalakból tudják kinyerni.

Dabezies férjével és közös barátjukkal egy francia házaspár által inspirálódva vágott bele a projektbe minden előzetes tudás nélkül. Az áttörést azonban egy nyugdíjas francia tokhaltenyésztési szakértő, Francoise Rennes hozta el számukra, akivel véletlenül találkoztak a szakember madagaszkári nyaralása alatt.

Mint kiderült, az 1400 méteres magasságban fekvő Mantasoa-tó 13-23 Celsius-fokos vize egész évben tökéletes környezetet biztosít a tokhaltenyésztésre.
A nemzetközi siker

Az Acipenser végül 2017-ben gyártotta le a legelső adagot a prémium kategóriás Rova-kaviárjából. A szakmabeliek persze még ekkor is kételkedtek a termékben, de hamar kiderült, hogy Rova Caviarnak megérdemelt helye van a csúcskategóriás éttermek menüjén. Dabeziesék termékét Európa legnívósabb szakácsai végül a 2019-es Sirha Lyon Kulináris Expón tudták először megkóstolni, azóta viszont minden túlzás nélkül sorban állnak érte a világ legelismertebb éttermei.

A séfek számára most már kimondottan presztízsértékű, ha madagaszkári kaviárt tudnak a tányérokra helyezni

– mesélte Dabezies a CNN-nek. Szemléltetésképpen: a terméket olyan luxusszállodákban szolgálják fel, mint például a párizsi Hôtel de Crillon, a biarritzi Hôtel du Palais, a Seychelle-szigeteken található Constance Lemuria vagy a mauritiusi Le Saint-Gerán Hotel.

A Rova legdrágább változatáért jelenleg kilónként 11 670 eurót, tehát nagyjából 4,6 millió forintot kérnek.

Az Acipenser sikerét az is jól mutatja, hogy ma több mint 300 embert foglalkoztatnak és nemrégiben a helyi kormánytól is kaptak egy természetvédelemre fókuszáló megbízást. A vállalat emellett képzéseket is tart a haltenyésztésről és a kaviárgyártásról, de arra is kiemelt figyelmet fordítanak, hogy vízmegfigyelő és a vízszennyezést gátló rendszert fejlesszenek ki. Idei céljuk a Beluga-kaviár előállítása, amit a legtöbben a szakma csúcsának tartanak, hiszen ennek a fajnak rendkívül hosszú az ivarérése, így ez a nemzetközi piacon legdrágábban elérhető típus.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!